Diskuse:Magie (rozcestník)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

(6. 1. 2007)[editovat zdroj]

Fakt, že jste našel jen jeden existující článek by mě teda moc nepřesvědčil ... v češtině není příliš pravděpodobné, že by mělo cenu sem přidat Magie: Střetnutí ... a není mi jasné, proč předpokládáte že bude existovat samostatný článek o magii na zeměploše, ale nebude například existovat článek o magii Harry Pottera ... nebyl by pravděpodobnější článek Magie (fantasy) ? -- Hkmaly 21:54, 6. 1. 2007 (UTC)

Už jsem dopsal i pahýl o iluzionismu. Rozdíl mezi potterovskou a zeměplošskou magií spatřuji v tom, že ta první je přesně ve smyslu definice Magie (esoterismus), zatímco ta druhá je součást (nebo vlastně hlavní část) fyziky. Vaši úpravu (magie ve fantasy obecně a tu zeměploškou jako speciální případ) považuji za rozumnou. :o). Chrupoš 22:16, 6. 1. 2007 (UTC)
To byl jen příklad ... existuje celá řada možných vysvětlení magie (ostatně, u esoterické je jich dost vypsáno) a je mnoho možností, jak to zkombinovat s tím, kolik toho čtenáři vysvětlíte. Na zeměploše mají bylonebylium a thaum, u Kedrigerna na každé kouzlo existuje protikouzlo, Jediové mají midichloriany ... relativně vzato lze říct, že o magii v Potterově světě nic nevíme. Žádná z těch magií ovšem není přímo v rozporu s magií esoterickou.

(kouzelnictví)[editovat zdroj]

magie je synonymum pro kouzelnictví, což je běžná součást artistiky, iluzionismus je jen podobor magie neboli kouzelnictví **--MiroslavJosef 21:05, 15. 1. 2008 (UTC)