Diskuse:Lubomír Štrougal

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

VELMI mě překvapilo, že Lubomír Štrougal absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a získal titul JUDr. Pokud mě paměť neklame, za totality, pokud byl u jeho jména v tehdejším "tisku" uveden titul, tak vždy Ing.Lubomír Štrougal, JUDr. si vůbec nevybavuji.
Google mi našel např. tyto odkazy:
http://www.duray.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=399&Itemid=2
http://zpravy.idnes.cz/za-totality-dopovali-i-politikove-d5e-/nazory.asp?c=A060831_144714_nazory_dp (i když tenhle je žertovný)
Na životopisných odkazech je sice uvedeno JUDr., ale o špenátu se také 100 let tvrdilo jak hodně obsahuje železa, až někdo zjistil, že se vloudila chybička s desetinnou čárkou a pak se ta chyba jen stále papouškovala dokola...
Jak je to tedy doopravdy? Eric.Best 3. 11. 2009, 23:20 (UTC)

Jedná se vystudovaného právníka PrF UK 1945-49 [1], titul JUDr. mu přísluší viz např. [2]. --Kacir 3. 11. 2009, 23:29 (UTC)
Ty odkazy jsem oba našel před napsáním svého příspěvku-dotazu a jedná se samozřejmě o (velmi) důvěryhodné odkazy, ale přesto mi vrtají hlavou ty totalitní noviny...
--Eric.Best 4. 11. 2009, 00:02 (UTC)
Ano jsou to věrohodné odkazy, ty odkazované noviny uvádí chybu. Jako JUDr. byl uváděn za svých vlád a na dotaz ing. Lubomír Štrougal, Google=0. --Kacir 4. 11. 2009, 00:12 (UTC)
Ty odkazované noviny jsem neměl na mysli. Velká část odkazů na Internetu jeho titul neuvádí vůbec (kromě těch zmíněných). Měl jsem na mysli noviny z doby totality (kdy byl předsedou vlády), čili TIŠTĚNÉ noviny, tj. Rudé právo, Mladou frontu apod., a já právě tvrdím, že za svých vlád byl uváděn (v těch novinách), pokud mě paměť nešálí, jako Ing., nikoliv jako JUDr.
--Eric.Best 4. 11. 2009, 01:59 (UTC)
Inženýr nebyl, např. další věrohodný zdroj Posl. JUDr. Lubomír Štrougal: Slibuji. Jinak je nutné podložit věrohodným zdrojem tvrzení o titulu „ing.“. --Kacir 4. 11. 2009, 02:17 (UTC)

(smrt otce)[editovat zdroj]

Ve svém životopise sám uvádí, že jeho otec zahynul při spojeneckém bombardování Německa, tak se chyťte za nos ...

Osobní vzpomínka[editovat zdroj]

Protože to není téma do hlavního článku, chci se o tom zmínit aspoň zde. Můj táta v letech 1964-69 sloužil jako příslušník VB ve Špindlu a má na Štrougala pozitivní vzpomínky: někdy v zimě se konalo několikadenní výjezdní zasedání "stranických a státních představitelů" ve špindlerovském hotelu Rudý prapor, měli všichni pořádkoví i pohraniční policisté plnou hotovost. A snad hned první noci se Štrougal objevil u hlídky a zaptal se, jak to mají se zázemím a zda se už byli najíst. Když zjistil, že hlídka je na místě přes půl dne a nesmí ho opustit, tak se rozčílil a šel seřvat svoje lidi, že za bezpečnost vlády jsou zodpovědni oni a že když tu zodpovědnost přehodili na místní policajty, tak se s nimi musejí podělit i o výhody a ať jim koukají zajistit svůj pořádný servis. No a od té doby se co chvíli vnitráčtí lidi stavěli u těch obyčejných rotných a strážmistrů a zabezpečovali jim jídlo, pití i včasné střídání. A prý tato Štrougalova starost o řadové lidi byla pověstná, jak tátovi na poddůstojnické škole potvrdili i ostatní... Jiří Erben (diskuse) 26. 4. 2013, 21:33 (UTC)

Článek působí dost tendenčně a amatérsky[editovat zdroj]

Třeba ta zminka o Vondráčkové - to přece v seriózním zdroji být nemůže. Obdobně "předpokládá se, že zde ... získal ... kontakty". Tak buď získal, nebo ne. Když ano, doložit odkazy. Nebo používání výrazů "zrádcovská vláda", "normalizací ve všech jejích aspektech nesvobody, cenzury, každodenního nátlaku na oponenty" atd. - to se hodí do nějaké seminární práce z politologie, ale ne do slovníku.

Neomilostil Oľgu Hepnárovú,[editovat zdroj]

čím dokonal justičnú vraždu, keďže menovaná bola evidentne duševne chorá, aj keď renomovaní psychiatri to videli (zrejme účelovo) inak. Takže človek, ktorý nepotreboval nič iné, ako spoločenskú pomoc, dostal pod zámienkou marxistickej aplikácie spravodlivosti sľučku. Tým nechem obhajovať jej nezmyselný čin, ktorý bol aj napriek metodickej príprave a realizácii v skutočnosti vykonaný v afekte, ale aspoň dodatočne nastaviť zrkadlo spoločnosti, ktorá sa považovala za socialistickú (a pritom nechápala pojem "sociálny"), či komunistickú (a pritom nechápala pojem "komúna") a jej populárnemu čelnému predstaviteľovi (ktorý sa chválil známym: "nemám na rukách krv"). Úsudok o tom, kto bol skutočný vinník a kto mal skončiť na šibenici, si ostatne každý rozmýšľajúci môže spraviť aj sám: http://www.pantharei.estranky.cz/clanky/autor-stranek-navstevnikum.html https://sites.google.com/site/misantropovacitarna/r-cilek-olga-hepnarova (off topic: ten Hrabal, to muselo byť strašné prasa :(((

Mám dojem, že zranění a pozůstalí by to viděli jinak. To už totiž můžeme rovnou udělat psychiatrický posudek třeba na J. V. Stalina a zjistíme, že ani on za své jednání nemohl, že byl duševně nemocný a že ho nesmíme odsuzovat, ale litovat ;-) Jiří Erben (diskuse) 16. 1. 2014, 16:16 (UTC)