Diskuse:Lockheed Vega

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Když už tu kdosi rýpe do těch, ehm, „ozdrojovaných informací“… Kterýpak že zdroj uvádí jako konstruktéra Vegy G. Vulteeho?

http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Lockheed_Vega&diff=2838386&oldid=2838126

A, ehm, kterýpak že zdroj uvádí jeho křestní jméno jako Gerrard? Němečkův „Atlas dopravních letadel — jednomotorová dopravní letadla“ to rozhodně není. A to ani v případě pohonné jednotky, neb tam (tj. ve zmíněném Němečkovi) motor P&W R-1340 nikde NE-FI-GU-RU-JE

Tj. kde je „tvůrce“ vzal? A pokud „tvůrce“ uvádí info, která není (resp. které nejsou) v jeho prameni uvedeny..? É..?

A to už vůbec nemluvě o českém pravopisu — Amelia Earhartová se rozhodně česky nepíše „Earhart“, a to ani dnes… ;-( :-))) --Algernon 19:06, 14. 7. 2008 (UTC)


Dovolím si vmístit několik kritických poznámek, a to jak k TTD, tak k jejich „zdrojování“ (osobně bych, už vzhledem k tomu že prvořadou by snad měla být kvalita, preferoval spíše než opsání dat z jediného zdroje „v bezbřehé důvěře v jejich kvalitu, resp. v bezbřehé důvěře v kvality autora“, jejich ověření a srovnání podle více zdrojů).

Ad původní — byť ozdrojovaná — podoba: Němeček, kupodivu (?), jako pohonnou jednotku neuvádí motor R-1340. Více by se autor onoho „vmístění“ dozvěděl, kdyby místo spekulování více času věnoval ověřování — a kdyby se také seznámil se způsobem jakým se motor u toho či onoho konkrétního výrobce označoval. „Vtip“ totiž je v tom, že P&W svoje motory značí jménem (viz. Hornet, či rozvětvená rodina „Waspů“ — 9 a 14 válce Wasp Junior a Twin Wasp Junior, 9válec Wasp, 14válce Twin Wasp, 18válcový Double Wasp a 28válcový Wasp Major), doplněnou kombinací písmen a číslic, které označují uspořádání motoru. Ovšem speciálně u P&W (ovšem nejen u něj — stačí se podívat třeba na motory z předválečných Piperů Cub) se kombinace „R-něco (zdvihový objem v cu.in.)“ nepoužívá. Toto, tzn. písmeno značící uspořádání motoru (R, „radial“ čili hvězdicový, V čili vidlicový, O, „opposite pistons“ čili plochý s protilehlými válci, tzv. boxer) a číslice označující objem motoru (k označení typu, popř. ještě za dalšími číslicemi pomlčkou označující verzi motoru) je systém, zavedený a používaný pro označování leteckých motorů společně americkými ozbrojenými silami (tzn. armádní letectvo a námořnictvo; detailem zcela okrajovým je, že pořadové číslo verze typu bylo liché, byla-li to verze motoru vzniklá podle požadavku USAAC/USAAF, a sudé, šlo-li o požadavek námořnictva; další věcí ale je následné používání, sice vesměs odpovídající tomuto „licho-sudému pravidlu“, ale jako každé pravidlo má svoje výjimky — kupř. na první armádní P-61 Black Widow se montují „námořní“ R-2800-10, jinak vzniklé pro námořnictvo, které je má pro Hellcaty, nebo R-2800-31, které se montují jak na armádní Ventury, tak i na námořní stroje Lockheed-Vega PV-1 Ventura a PV-2 Harpoon). Ovšem, kupodivu (…), na civilních motorech toto označení Pratt & Whitney nepoužíval (proto také v onom odklazovaném Němečkovi nelze u Vegy najít označení Pratt & Whitney R-1340). Ovšem skutečně nebyl jediný, kupř. viz výše zmíněný Piper Cub — viz motory Continental A-40, A-50, A-65, C-75, C-85, C-115, C-125… U všech číslo značilo výkon motoru v hp (teprve až po válce firma přejala označování „O-advihový objem motoru v cu.in.“ všeobecně, viz kupř. známé řady Continental O-200, O-360, O-520, etc.).

Totéž platí pro ex-údaj (neozdrojovaný, sic!) o Gerrardu Vulteem. Který rovněž nepochází z Němečka — pouze se dohaduji, že jde o blbost opsanou z článku o Lockheedu Vega na enwiki. (Proč, pro kristovy rány, když někdo založí — či výrazně rozšíří — heslo jen podle enwiki, to tedy neplácne dolů?)

Ovšem nevím jak jiní, ale za sebe dávám před „ozdrojováním každé druhé věty“ (či úplně každého slova) přednost přemýšlení a srovnání dat z několika růných zdrojů, než bezmyšlenkovitému opsání čehokoli; a „citaci“ upřednostňuji u skutečné doslovné citace z díla, nikoli coby doklad mého („mého“ popř. „tvého“, viz kupř. onen R-1340, v prameni se ve skutečnosti nenacházející) tvrzení.

K čemu může vést (a v nejednom případě také vede) opisování „s ozdrojováním“ z jediného pramene… Stačí se podívat na hesla Lockheed Ventura nebo Ki-44 — popř. názornou ukázku „sic ozdrojovaných TTD“, nicméně jsoucí evidentně zdrojem zpět oproti reálným TTD (navzdory, sic!!, tomu že do té doby „konkrétně ozdrojována“ nebyla) může být třeba toto:

http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Avro_Lancaster&oldid=2857145

Má snad tvůrce a editor za to, že „ozdrojování“ a opsání je přínosem..? --Algernon 21. 7. 2008, 12:49 (UTC)