Diskuse:Limes Romanus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

nebyl hranicí říše mam to v několika knížkách, je to zcela mylný pohled. Rozhodně ne v očích Římanů. Jsou někde na půdě musim je najit vvečer to ozdrojuju--H11 25. 8. 2008, 08:09 (UTC)

Ahoj, LR byl vojenskou hranicí říše. Samozřejmě, že o faktické hranici říše se dost diskutuje. Nedávno se dospělo k závěru, že římská říše mohla mít po určitou dobu své hranice až za Dunajem (na J Moravě viz třeba Burgstall). Dosud to ale nebylo nikde přesně stanoveno a spíš se jedná o úvahy. Kdyžtak ty zdroje dodej sem do diskuse, článek takhle zní místy nesrozumitelně, takže ho během večera trochu přepracuju. -- Mercy (|) 25. 8. 2008, 08:17 (UTC)
P.S.: Neměl bys třeba Jabber nebo nějaký podobný prográmek na rychlou komunikaci?¨
jen místy:-),si vstřícny:-), já už to dlouho zesrozumitelnovavam:-) s tim mam obecne dost problemy, mam ICQ, mě najdeš, stejnej nick, dle toho jak to chápu já byl jen obranou zdí a ne vojenskou rozhodně ne politickou hranicí.Výpady za něj byly neustále v obou směrech, zvlášť proto,že Římané měli hlavní ideologie že jim podléhá celý svět...--H11 25. 8. 2008, 08:55 (UTC)

Víš co, dal jsem tam sice {{Pracuje se}}, ale klidně to podle potřeb uprav. Já se k tomu stejně nedostanu dřív, jak večer. -- Mercy (|) 25. 8. 2008, 09:24 (UTC)

Limes Romanus nepatrí do Svetového dedičstva Veľkej Británie, kategória nie je správna, tam patrí Hadrianov val. --Lalina 31. 3. 2009, 14:21 (UTC)

Milý kolego, kdybyste si heslo i stránky UNESCO přečetl, věděl byste, že se k Limes počítá i Hadriánův val atd. Na stránkách UNESCO je GB výslovně uvedena (viz en:Limes), ale přít se tom s Vámí nebudu. Zdraví --Sokoljan 31. 3. 2009, 16:42 (UTC)

Milý kolega, pozerala som viacero stránok týkajúcich sa Svetového dedičstva, ale je to asi sporné. V zozname pamiatok Veľkej Británie je Hadrianov val. Niekde je Hadrianov val zaraďovaný do Limes Romanus, niekde len spájaný s ním. Je to asi otázka pohľadu. Môže to byť tak i tak, je to asi jedno. Želám pekný večer a veľa zdravia.--Lalina 31. 3. 2009, 18:19 (UTC)

Osobně se domnívám, že kategorie o světovém dědictví by měly být v článcích o jednotlivých památkách a nikoli v tak obecném článku, jako je Limes Romanus. Hadrianův val je jednou ze součástí římského limitu, stejně jako ostatní v článku zmiňované. Od ostatních limitů se lišil svou konstrukcí (kamenná zeď). Například hornogermánský limes byl naopak palisádový, pannonský zase tvořila přirozená hranice - Dunaj - s vojenskými pevnostmi na obou svých březích. -- Mercy (|) 31. 3. 2009, 18:32 (UTC)