Diskuse:Lafferova křivka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Celý článek je dosti zavádějící. Chybný je zejména důkazní model, kdy je pro autora korelace mezi výší sazby a mezi podílem vybraných daní na HDP jednoznačným důkazem. Problém je v tom, že auto vůbec nebere v potaz, že změny vybraných daní mohly způsobit úplně jiné příčiny. V případě České republiky například to, že v roce 1993 byla ekonomika v troskách a většina podniků byla ve ztrátě, takže i při vysokých dani z příjmu právnických osob byl daňový výnos malý. Naopak v roce 2002 na tom ekonomika byla lépe, mnoho podniků bylo v zisku a proto se i přes nižší daňovou sazbu vybralo daleko více. V případě USA a daně fyzických osob mohl být zvýšený podíl bohatých na celkovém daňovém inkasu způsobem tím, že bohatší prostě bohatli daleko rychleji než zbytek populace nebo tím, že chudým a středí třídě se snižovaly daně rychleji než bohatým například pomocí daňových slev. Nejsem sice ekonom, ale kdyby někdo napsal v tomto stylu diplomovou práci, oponent by ji musel zamítnout. Tím vším ale neříkám, že Lafferova křivka neplatí. Samozřejmě, že platí. Ale pomocí špatných modelů nezjistíme její správný tvar. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Tycoon (diskuse)

Prepáčte, ale zabúdate na jednu absolútne zásadnú vec - my nehovoríme o absolútnej výške daňových výnosov, ale o relatívnej, to znamená, že tieto výnosy sú do úvahy brané v pomere k HDP. V tom prípade absolútne padajú vaše argumenty o odlišnej, resp. vyspelejšej a menej vyspelej ekonomickej situácii. Filip Vačko 22. 2. 2011, 23:06 (UTC)

Editujte s odvahou a hezký den. Jirka O. 5. 3. 2010, 10:40 (UTC)

Ale vy sám pane se Slovenska zapomínáte, že právě rozdílný růst ekonomiky má svůj zásadní vliv na výběr daní, takže nelze hovořit o tom, že Lafferova křivka funguje, protože se prý zvýšil výběr daní při jejich snížení v době ekonomického růstu. Výpadky v příjmech se tak projeví až se zpožděním v době, kdy dojde k ekonomickému poklesu, jako se to děje právě dnes u nás nebo na Slovensku. Tyto argumenty jsou sice v článku uvedené, ale přesto je zde naprosto mylně uváděno, že Lafferova křivka platí, což z článku činí jen další neoliberální propagandu. Vláďa

Článek se zapomíná zmínit o hospodářských krizích po roce 1929 a 2008. Víc k tomu nemám co dodat, v tomto vyznění nemá v encyklopedii co dělat. (Ivojr (diskuse) 7. 3. 2013, 16:48 (UTC))

Jak říkal pak Vačko, vliv růstu a poklesu výkonnosti ekonomiky se projevuje i růstem respektive poklesem HDP. Jelikož je v článku laferova křivka vztažená i k němu, měl by být tento problém odstraněn. Možnosti chyby v důsledku dalších vlivů jsou možné (efektivita vybírání daní atd.) ale jsou v článku zmíněny. Dle mého je takto článek publikován se všemi pro i proti a je na čtenáři aby si závěr udělal sám. Za mě je to v pořádku.