Diskuse:Kostel svatého Prokopa (Prokopské údolí)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Bunkrology v tématu „Zánik kostela

Zánik kostela[editovat zdroj]

Při studiu materiálů v archivu České geologické služby jsem pod signaturou GF P028026- "Posudek číslo 98 o geologickém průzkumu pro zakázku číslo U 1555/01 - nemocnice" objevil zprávu geologa ing. Jaroslava Záleského v následujícím znění:


" Dne 29.6.1965 jsem společně s ing. Novohradským z TO-VPÚ prohlédl zřícení skalní stěny v Hlubočepích pod kostelíkem sv. Prokopa.


Na místě bylo zjištěno, že zřícený masiv o kubatuře cca 3000 m3 byl tvořen masivními prokopsko-dvoreckými vápenci, ktorá byly rozděleny několika vrstevními plochami (na vzdálenost cca 5 m), které však nebyly průběžně. Původní skála byla mírně převislá. V průzkumném středisku VPÚ Praha nebyl nikdy objednán průzkum stability této skalní stěny zřejmě proto, že byla masivní, nebyly v ní zřejmé žádné průběžná pukliny, které by podstatněji mohly ovlivnit její stabilitu. V případě, že by byl průzkum objednán bylo by nutné řešení jen podle lomařských předpisů, protože jednotlivé drobná pukliny, které stabilitu ovlivňují není dost dobře možné zodpovědně předpokládat.

Po zřízení shora uvedeného skalního bloku je zřejmé, že bylo ovlivněno hlavně náhodným orientováním puklin tak, že vytvářely uvnitř masivu odlučnou plochu, která byla pevně přirostlá ke okolnímu masivu jen několika čtverečními metry hlavně na pravé straně odlučné plochy. Tento uvolněný blok tlačil na spodní partie skalní stěny, což se projevovalo vypadáváním jednotlivých okolních kvádrů a vystřelováním drobných kamenů z hran jednotlivých kvádrů ještě před zřícením. Jakmilo byl spodek uvolněného bloku dontatečně odpadlý, došlo k úplnému zřicení uvolněného bloku.

Po zřícení vznikla na spodu skalní stěny sestupná cca 3-4 m široká lavice o padanými okolními kvádry a bloky skály v okolí. Na levé straně skalní stěny část uvolněného viipencového-bloku ještě drží na stěně. Jeho tlak je zřejmý z rozevřených puklin na spodu. Přímo pod kostelíkem sv. Prokopa zůstal převis ze zlíchovských vápenců. Oba tyto zbytky se jeví na nynější okolní stěně jako nestabilní.

K obnovení stability stěny doporučuji odstranění obou nestabilnich zbytků z nynější stěny. Tím bude na spodu stěny vytvořena lavice. Dále by bylo třeba vytvořit podobnou lavici pod vrcholem stěny, asi v úrovni baze nynějšího převislého bloku pod kostelíkem sv. Prokopa. Po těchto opatřeních by okolní stěna měla zůstat stabilní."


Tento materiál podle mého názoru přispívá k vysvětlení okolností zániku kostela.

Protože netuším zda wikipedie uznává jako zdroj i archivní dokumenty, které nejsou dostupné online, dávám tuto zprávu pouze sem do diskuse. Samozřejmě disponuji fotokopií celého materiálu. --Bunkrology (diskuse) 21. 2. 2022, 12:13 (CET)Odpovědět