Diskuse:Konzervatismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Thaletes

ODS je běžne označována jako konzervativistická strana
ODS je v zahraničních médiích běžně označována jako konzervativistická strana. V pořadu Otázky Václava Moravce (po volbě prezidenta 2008) ji tak označil i její místopředseda Pavel Bém. Proto navrhuji aby bylo v článku opraveno její řazení mezi liberální strany.

28.2.2008 Lukas Pokorny

Strana sama o sobě:"Občanská demokratická strana se deklaruje jako liberálně konzervativní strana"

--Gortis 21:45, 28. 2. 2008 (UTC)

KDU-ČSL - konzervativní strana?
Diskutabilní je také názor, že KDU-ČSL je konzervativní strana. Pokud konzervatismus bereme jako postoj ke společnosti a filosofický názor (zdrženlivost vůči změnám apod.), potom jistě konzervativní stranou je (se svým odmítavým postojem vůči potratům, registrovanému partnerství atd.). Pokud však na konzervatismus pohlížíme z hlediska ekonomického (a tento pohled je nyní nejrozšířenější), KDU-ČSL je stranou liberální.
--Sydian 22. 12. 2008, 15:52 (UTC)

U KDU-ČSL to lze opravdu rozlišovat podle politika a tématu. Jistě politici jako Petr Pithart a Cyril Svoboda nemají s konzervativními názory nic společného, oproti tomu třeba Jiří Karas a Josef Kalbáč mají ke konzervativismu blíže. --Dezidor 22. 12. 2008, 16:00 (UTC)

""Je skutečně TOP 09 konzervativní?"" Nemyslím si, že je TOP 09 konzervativní stranou. Zaprvé - podporuje evropskou integraci (konzervativci jsou vlastenci a tudíž by neměli podporovat předávání pravomocí vlastní země na mezinárodní úroveň). Zadruhé - podporují zavedení přímé volby starostů a prezidenta (Česká republika má zavedený tradiční systém zastupitelské demokracie a konzervativci by měli tradice ctít). Dále bych se chtěl zeptat na to, jaká část ODS se hlásí k liberalismu (konkrétní jména). Děkuji -Wikipedista:Cons 13. 7. 2011, 16:37 (UTC)

To je skutečně sporné, obecné definici konzervatismu moc neodpovídají, na druhou stranu jsme v ČR, tady ani Zelení nejsou zelení. --Elm 14. 7. 2011, 09:56 (UTC)
U TOP 09 by je zjevné, že není konzervativní ve vztahu k národnímu státu a jeho suverenitě, stejně jako není konzervativní ve společenských otázkách. Na druhá stranu by v ideové rovině (teď vynechme praktickou politiku) mohla splňovat kritéria: en:Fiscal conservatism. --Dezidor 14. 7. 2011, 13:18 (UTC)
TOP09 je účelový slepenec, který, obdobně jako věci veřejné, dlouho u moci nevydrží - jeho přesné zařazení je velice problematické i sporné. Až pan kníže jednou, nedejbože zemře, bude po TOP09, s Kalouskem to nevytrhnou ... MiroslavJosef 14. 7. 2011, 13:34 (UTC)
Omlovám se, ale tahle diskuze mi nedala nekomentovat z budoucnosti. Jednak, TOP09 existuje i bez knížete, a řekl bych, že nyní je spíše liberální než konzervativní. Thaletes (diskuse) 16. 6. 2019, 21:13 (CEST)Odpovědět

@Cons: Ještě bych Vám odpověděl na druhou část dotazu. ODS se postupně posunula ze strana pravicové do středových pozic, a, a to především, mnozí její představitelé za Topolánkova vedení rezignovali na ideovou politiku jako takovou. Pak je jistě otázka, zda má u některých politiků vůbec smysl hovořit o ideové orientaci. K ekonomickému liberalismu tíhla strana takřka snad vždy. Sociálním liberálem, nejtypičtěji asi v drogové otázce, je Pavel Bém. Typickým prounijním liberálem, který podporuje předávání pravomocí vlastní země na nadnárodní úroveň, o které jste psal, je Přemysl Sobotka. --Dezidor 19. 7. 2011, 19:12 (UTC)