Diskuse:Kolonizace Měsíce

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Seznam kosmonautů, kteří přistáli na Měsíci[editovat zdroj]

Navrhuji zrušit editaci. Popravdě nevidim žádný přínos výčtem lidí, co byli na Měsíci v hesle kolonizace Měsíce. Chci se tedy zeptat, proč tu ten výčet je? --Chmee2 11:00, 29. 3. 2008 (UTC)

... proč by měl jakýkoliv výčet lidí, co byli na Měsíci vadit, obvzlášť pokud jich bylo pouze 12 ?? ** Ke zrušení tu není žádný vážný důvod, alternativa by byla vytvořit Seznam návštěvníků Měsíce **--MiroslavJosef 11:13, 29. 3. 2008 (UTC)

já si pokládám spíše otázku, čím je v tomto konkrétním článku přínosné, že si přečtu 12 lidí, kteří tam byli a kteří tam nic pro kolonizaci Měsice neudělali? Já nemám nic proti tomu, ať jsou v hesle Měsíc, či na jiných místech, ale tenhle článek pojednává o kolonizaci tedy osídlení. Navíc ještě umístěnou pod část

V 60. letech 20. století se rozběhl projekt Apollo, který měl za úkol dopravit na Měsíc a zpět člověka. Projekt si vyžádal okolo 21 miliard dolarů[2] a skončil 6 přistáními člověka na Měsíci. Jelikož v té době šlo převážně o získání prestiže pro Ameriku a nikoliv o snahu trvale využít Měsíc, po skončení projektu zájem o Měsíc uvadl a zastavil se přísun peněz.

Až do 90. let 20. století byl tak Měsíc z větší části přehlížen a průzkum se zaměřoval na hlubší vesmír a investice šly do vybudování drahých raketoplánů. V posledním desetiletí došlo k renesanci zájmu a k Měsíci se vydalo několik sond, jež měly za úkol jeho podrobné zmapování, geologický průzkum, hledání vody a vytyčení příhodných přistávacích míst a případně pozic pro založení stálé základny.

Kam sama o sobě nezapadá tato část. Výčet má sice 12 položek, ale stejně je mimo. Pokud budu hledat seznam lidí na Měsíci, tak ne v kolonizaci Měsíce. (stále přemýšlím nad informační hodnotou v tomto článku a není žádná, stejně tak by nemělo žádnou hodnotu ani zde vypsat seznam všech sond co na Měsíci přistály).--Chmee2 11:17, 29. 3. 2008 (UTC)

.... to, co píšete je všechno jistě pravda a nepochybně i věcně vpořádku, stejně jsem ale z Vašeho textu nepochopil proč Vám těch 12 řádek navíc tak vadí. Projekt Apollo byl prostě porvní krok ke kolonizaci měsíce, tak to alespoň chápu já a zjevně nejsem sám .... **--MiroslavJosef 11:24, 29. 3. 2008 (UTC)

projekt Apollo prvním krokem ani tak moc nebyl, pač tam pouze vysadil lidi na návštěvu a zase si je odvez zpátky na Zem s kapsama plnýma kamení :) Ona osidlovací hodnota byla poměrně velmi malá (nepostavili tam nic, co by posloužilo dalším lidem, i když nezmenšuju vědecký význam mise). Vadí mi z toho důvodu, že si nemyslim, že jsou zde IMHO věcně v pořádku. Text sám pojednává o tom, jak osídlit Měsíc a o projektu Apollo je tam zmínka uvedena dle mého v tom rozsahu v jakém její význam odpovídal (případně jsem pro její rozšíření s krátkým popisem, co tam mise dělaly, ale ne skopírováním výčtu jmen bez hlubšího kontextu). Když si budu číst heslo kolonizace Měsíce, očekávám, že se dozvím něco o jeho kolonizaci, plánech, historii výzkumu ale jakou informační hodnotu mi dá 12 jmen? Žádnou k tématu, tento výčet se má nacházet v hesle Projekt Apollo, či Lidé na Měsíci, ale zde ne. Tolik asi moje názory a argumenty, proč tu být nemají, jaké jsou tvoje? --Chmee2 11:31, 29. 3. 2008 (UTC)

... přesně opačné, kolonizace Měsíce začala prvním přistáním Apolla 11 v létě 1969, s tím nic nenaděláme ..., to že tam nikdo fakticky nezůstal natrvalo ještě neznamená, že to nebyl 1. krok vedoucí ke kolonizaci Měsíce ** a zrovna tak je to i se všemi automatickými sondami ** projekt Apollo od počátku až do svého konce souvisí s kolonizací Měsíce ... ** já se o kosmonautiku moc nezajímám, není to moje parketa, ale vadí mi pokud jsou z jakéhokoliv článku zbytečně odstraňovány informace, které prostě s článkem souvisí - myslím to teď zcela obecně, maže se totiž velice snadno a hůř se zpět zapisuje (je to stejné jako v jiných oblastech života : zbourat barák lze během několika sekund, postavit jej trvá měsíce i roky), na české Wjikipedii se až přespříliš často zbytečně maže a velice často se o věcech přemýšlí do hloubky ..., je to jedna z jejích slabin ... ** Tímto pokládám tuto diskusi za ukončenou, Wiki není diskusní klub **--MiroslavJosef 11:42, 29. 3. 2008 (UTC)

nedělám to rád, ale odkážu na en wiki. Koukněte se schválně na článek tam, to je dle mého cesta, jak to má vypadat en:Colonization of the Moon. Cituji:

Manned exploration of the lunar surface began in 1968 when the Apollo 8 spacecraft orbited the Moon with three astronauts on board. This was mankind's first direct view of the far side. The following year, the Apollo 11 lunar module landed two astronauts on the Moon, proving the ability of humans to travel to the Moon, perform scientific research work and bring back sample materials.

Additional missions to the Moon continued this exploration phase. The Apollo 12 mission landed next to the Surveyor 3 spacecraft, demonstrating precision landing capability. Following the near-disaster of Apollo 13, Apollo 14 was the last mission on which astronauts were quarantined on their return from the Moon. The use of a manned vehicle was demonstrated with the Lunar Rover during Apollo 15. Apollo 16 made the first landing within the rugged lunar highlands.
However, interest in further exploration of the Moon was beginning to wane among the American public. Apollo 17 was the final Apollo lunar mission, and further planned missions were scrapped at the directive of President Nixon. I
Zbytečný výčet kosmonautů? Kdeže a opět se vtírá otázka, pročpak. Tím, že byli na Měsíci, ještě nic důležitého neudělali. Přijde mi to podobná situace jako u závodníka Ferrari vypisovat seznam automechaniků, kteří mu měnili pneumatiky a tankovali nádrž, taky by bez nich nevyhrál, ale informační hodnota výčtu jmen je v tomto případě opět nulová.
A všimni si, že jsem nemazal, ale nadhodil do diskuse, že jsem pro odstranění ;) a jak vidíš, není snazší mazat než psát, pač už jenom množstvím textu, kterým se tě snažím přesvědčit (či vkladatele) jsem daleko přesáhl hodnotu těch 12 jmen... --Chmee2 11:53, 29. 3. 2008 (UTC)
Vážený pane správce, v žádném případě nebudu revertovat vaše případné smazání mé snahy o rozšíření hesla i přesto, že s vašimi důvody nesouhlasím. Pokládal jsem vytvoření tohoto seznamu za potřebné, nechtěl jsem vytvářet nové heslo jen kvůli těmto 12 lidem. Vznikl by další pahýl, který bych musel všelijak nastavovat, aby pahýlem nebyl. Umím to, ale není to rozumné. Nicméně, jste správce, jak uděláte, tak to bude a nebudu se o tom nijak přít. A vám, pane kolego Miroslav Josef, děkuji. (Zákupák) --P.Starý 12:47, 29. 3. 2008 (UTC)
tak tedka si mne rozesmál :) Rozhodně nejsem správce, jsem Wikipedista naprosto stejně jako ty se stejným právem se vyjádřit k editaci. Nemám chuť ti to mazat, napsal jsem, že bych to já osobně smazal a důvody, proč bych to udělal. Jste dva proti jednomu zatím, takže já jsem v menšině a respektuji váš názor, že si myslíte oba dva, že to k něčemu je. Tím pádem, pokud se počet diskutujích nezvýší, jste "vyhráli" :-) určitě bych do toho ale netahal pozice správce, pač s timhle nemaj nic co společného :)) --Chmee2 12:54, 29. 3. 2008 (UTC)

Přirovnávat kosmonauty k závodníkům Formule 1 je hodně přitažené za vlasy - mě z této diskuse mimo jiné také vyplynul poznatek, že pro některé lidí dobývání kosmu je zcela prázdný pojem, kterému zjevně příliš nerozumí ** já sám osobně rozhodně žádného kosmonauta nepokládám za bezvýznamného člověka a rozhodně jej pokládm za podstatně důležitějšího než kteréhokoliv mistra světa v automobilovém sportu - to je jen můj IMHO úhel pohledu ** právě proto si vážím pana kolegy Zákupáka za to, že se tomtuo tématu tak podrobně na Wiki věnuje **--MiroslavJosef 13:06, 29. 3. 2008 (UTC)

no tohle mi nedá, abych nezareagoval :))) „Je to tak, dobývání vesmíru vůbec nerozumim :))) a o vesmíru nemám žádnou páru ;)))“. Nic ve zlém, ale než bych takle odsoudil člk, kouknul bych se na jeho příspěvky :-) --Chmee2 13:13, 29. 3. 2008 (UTC)

Osobně myslím, že tam ten výskyt nevadí, i když rozumím i Chmee2; případně by se měl dát do Apolla /kde by měl být rozhodně!/ a sem se mohlo jenom odkazovat; lidi, co kroužili okolo Měsíce bych tam ale dal taky, i to má svoji hodnotu.

Přirovnání těch kosmonautů k technikům formule je ale opravdu hloupé, pač třeba Schmidt byl na Měsíci jako vědec /byť bohužel jediný/, někteří další kosmonauti se významněji podíleli i na technických přípravách projektu Apollo. --Nolanus C E 14:18, 29. 3. 2008 (UTC)

Harrison Schmitt Chmee2 14:22, 29. 3. 2008 (UTC)
Sem se spletl, toto není jediná možnost psaní toho jména:)). Jen sem ještě zapomněl, když už tam ten seznam je, ať je ted aúplně chronologiky. --Nolanus C E 14:26, 29. 3. 2008 (UTC)

Já souhlasím, že určitá spojitost tam je, že přistání na Měsíci může být bráno jako první krok ke kolonizaci, ale seznamu lidí, kteří se po něm prošli mi v tomto článku uniká podobně jako Chmeemu2. Vždyť v první větě článku se píše, že jde o plánované trvalé osídlení Měsíce, což rozhodně cílem programu Apollo nebylo. Pochopil bych tedy zmínění posádky Apolla 11, jako těch prvních, kteří se tam dostali, ale nemám ponětí (ani z toho článku), jaký význam měl pro kolonizaci Měsíce například Alan Bean. Mohl by mi to někdo vysvětlit namísto IMHO poněkud nicneříkajících řečí o špatných mazačích cizí práce, o snaze o rozšíření hesla? O rozšiřování se tady snažíme všichni, tedy i mazači, pokud ale někomu není jasné, proč byla nějaká informace do článku přidána a jaká přímá souvislost tam je, měl by to být rozšiřovatel schopen vysvětlit. Tomu se říká spolupráce. --Reaperman 16:13, 29. 3. 2008 (UTC)

Přesunul jsem ten seznam do Program Apollo, kam se v současné době hodí mnohem lépe. Kdo nesouhlasí, může to vrátit. --Beren 16:54, 29. 3. 2008 (UTC)
Zachránil jste ho (což je hlavní) a máte oba pravdu, na novém místě je vhodnější--P.Starý 17:25, 29. 3. 2008 (UTC)

Osobně jsem hledal na této stránce právě seznam lidí na měsíci, takže podle mého sem určitě patří. 93.153.2.158 15. 10. 2010, 19:53 (UTC)