Diskuse:Kočka domácí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Adam Hauner v tématu „Co je pro kočky jedovaté

Nebylo by vhodné vzhledem k varování o délce stránky tento článek rozdělit na několik dalších?--Zp 11:45, 25. 10. 2005 (UTC)

Nejenom rozdělit, ale i přeložit, kus je totiž slovensky. No já rozhodně jsem pro podstránky a pokud to neudělá nikdo jiný, klidně se do toho časem pustím. Ale až udělám papoušky a Dolní Bukovsko. Takže máte čas mě přeběhnout ;). --Karakal 11:48, 25. 10. 2005 (UTC)

Myslím, že celé to povídání o historii soužití kočky s člověkem by si vlastní stránku zasloužilo. Pokud nikdo nebude protestovat, ža bude nálada, tak to udělám. --Bodlina 10:17, 24. 12. 2005 (UTC)

Krysy nebo potkany?[editovat zdroj]

Dokladem jsou obrazy koček na stěnách hrobek, sošky koček a jejich mumie. Na rozdíl od ostatních zvířat si kočka vybrala člověka a ne naopak. Člověk totiž přitahoval ke svým skladištím potravin myši a krysy a těmito hlodavci se kočky živí.

Nepřitahoval člověk spíš potkany? --DinySupport 05:48, 3. 6. 2006 (UTC)

Mohu-li posoudit, původně opravdu krysy, které ovšem byly, díky vyšší potkaní inteligenci a lepší organizaci práce potkanů (Ratus norwegicus) postupně vytlačeny. Krysa (Ratus ratus) je v současné době na ústupu. --Torm 06:38, 3. 6. 2006 (UTC)
Neřekl bych, že to bylo díky vyšší inteligenci, ale rozšířením biotopu. Krysa má ráda sucho a sýpky byly pro ni to pravé. Potkanovi vlhko a voda (i špinavá) nevadí. Proto jich tolik žije v kanalizaci. --MiF 07:58, 5. 6. 2006 (UTC)
Navíc potkani se po světě významě rošířili až lodní dopravou v 19. století. (u nás vytlačili krysy až během 20. století) --Postrach

Rozsah slyšení[editovat zdroj]

Jaký je rozsah slyšení kočky? Může kočka slyšet takovou tu ultrazvukovou píšťalku na psy?

Písmeno f. ve vědeckém názvu[editovat zdroj]

Písmeno f. v latinském názvu kočky felis sylvestris f. catus znamená forma a je to taktéž ekvivalentní označení poddruh případně subspecie --Zp 21:01, 20. 12. 2006 (UTC)

Kastrace koček[editovat zdroj]

Milý Ragimiri, přestaň prosím revertovat užívatele 85.193.10.1 neboť dělá správně. Věta " Proto je známkou zodpovědnosti včas vykastrovat všechny kočky, které nejsou určeny k chovu " je naprosto neencyklopedická, přímo z ní čiší určitý subjektivní názor a taky se snaží moralizovat. Navíc neozdrojovaná. Třebas potulné kočky se jistě kastrují ale rozhodně né kvůli něčí zodpovědnosti.--Flukeman 23. 12. 2008, 21:22 (UTC)

Odstraňování informací z Wikipedie bez řádného zdůvodnění považuji za špatné v jakémkoliv případě. Nikterak se tím nestavím do role arbitra, zda informace je či není pravdivá. Chybí-li vám zdroje u nějakého tvrzení, použijte šablonu {{Chybí zdroj}}. --Ragimiri 23. 12. 2008, 21:59 (UTC)

Latinský název[editovat zdroj]

Díval jsem se na BioLib a je tam preferována varianta Felis silvestris catus, stejně jako na Wikispecies. Naopak Ragni a Randi nikde jinde nemohu dohledat. --Ragimiri 29. 8. 2009, 18:34 (UTC)

Bych jen rád podotkl, že mainská mývalí kočka není v žádném případě bezocasá, jak je napsáno, naopak, mívají ocas dlouhý jako celé tělo

Černobílé nebo barevné vidění?[editovat zdroj]

IP opravila 25.6.2013 větu "Kočka zřejmě vidí černobíle ..." na "Kočka zřejmě vidí barevně ..." Vzhledem k tomu, ýe původní tvrzení není orefováno, váhám s revertem. Může někdo dané tvrzení ověřit a dát tam správnou verzi (pokud možno s refem)? Děkuji --Vachovec1 (diskuse) 25. 6. 2013, 20:25 (UTC)

Kočky vidí barevně, chápeme-li to jako fakt, že jsou schopné vnímat některé barvy. Nevnímají však celé barevné spektrum. Mnohem lépe rozpoznávají odstíny šedé, proto také vidí dobře za šera. Rozhodně bych oponoval černobílému vidění. Zkusím něco dohledat. --Ragimiri 26. 6. 2013, 11:56 (UTC)

Co je pro kočky jedovaté[editovat zdroj]

V článku mi schází informace, jaké látky, potraviny, rostliny a plody jsou pro kočky jedovaté, s důrazem na ty, které by byly ochotné samotné konzumovat či ke kterými by měly např. v domácnostech přístup. Děkuji za případné doplnění. --Adam Hauner (diskuse) 2. 1. 2023, 20:17 (CET)Odpovědět