Diskuse:Klopný obvod

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Mattesák v tématu „Přesun a rozdělení

Téma do diskuze, já jsem tím ve škole jenom proplul: Je multivibrátor totéž jako klopný obvod? Já jsem do článku napsal, že jo, protože jsem získal dojem, že v Čechách se tyto pojmy používají témeř ekvivalentně. (Ono taky když něco překlápí, tak to vlastně vibruje.) Ale zarazilo mě, že v cizích wiki pojmy multivibrator a flip-flop docela rozlišují. Multivibrátor je u nich všechno: astabilní, monostabilní, bistabilní... Zatímco flip-flop už jsou jenom obvody typu RS, D, JK... Co vy na to? --Jx 08:13, 6. 6. 2007 (UTC)

Spíš mi připadá, že slovo „multivibrátor“ používají elektrotechnici jako širší pojem pro součástky, které se sami překlápí, zatímco „klopný obvod“ používají ti, co se zabívají číslicovou technikou (třeba jako čítač). --slady I~b 13:45, 6. 6. 2007 (UTC)

Pěkná stránka. Akorát bych rozhodně klopný obvod neslučoval s multivibrátorem. Když už tak jedině s astabilním klopným obvodem. Tak je to i ve skriptech Elektronické systémy - FEL ČVUT - Neumann - Uhlíř. A kdyby se slovo multivibrátor nevyskytlo vůbec, myslím, že by se taky moc nestalo. Rednex 10:16, 4. 12. 2007 (UTC)

No dobra, to uz jsme tri, co citime nejaky rozdil mezi pojmy "klopny obvod" a "multivibrator". Ale ted jak to napsat do encyklopedie. Narozdil od Rednexe bych existenci pojmu "multivibrator" nijak netajil, protoze v praxi se pouziva a dokonce se pouzivaji i kombinace "bistabilni multivibrator" respektive "monostabilni multivibrator", staci zkusit google. Takze jak to formulovat? --Jx 16:22, 4. 12. 2007 (UTC)

Klopný obvod není Flip-Flop[editovat zdroj]

Je zde menší problém s odkazy na jiné jazykové verze Wiki. Označení klopný obvod je v češtině používán pro AKO, BKO, MKO a Schmittův KO a asi nejpřesnější označení v angličtině je en:Multivibrator (toto slovo se v češtině také používá, ale jenom pro tyto 4 obvody). Naopak flip-flop je v angličtině používané označení pro bistabilní klopné obvody (RS, JK, a mnoho dalších), tedy obvody které mají dva stabilní stavy, mezi kterými je možno překlápět - odtud flip-flop. V češtině jsou to všechno klopné obvody, angličtina rozlišuje.

Takže: Klopný obvod není flip-flop, ale flip-flop je klopný obvod.

Netuším co bych měl udělat a ani jak bych to měl udělat. Proto se obracím sem: bylo by vhodné změnit odkazy na jiné jazykové verze Wiki. Momentálně totiž odkazují na flip-flop, tedy bistabilní klopný obvod, což není přesné.--Vasco 10. 1. 2010, 19:13 (UTC)

Mě docela chybí vysvětleni u RS klopného obvodu, když na oba dva vstupy prijde 0, to tam vubec neni zmíněno. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.102.214.32 (diskuse)

Z praktického hlediska bych pojmy multivibrátor a klopný obvod striktně nerozděloval. Když se to nevratně sklopí, může nastoupit multivibrátor. --Ervín 27. 1. 2010, 23:12 (UTC)

RS a "zakázaný stav"[editovat zdroj]

Pokud je mi známo, tak u RS neexistuje žádný "zakázaná stav", pouze je zakázaný přechod z hodnoty 00 do 11 u NORu respektive z 11 do 00 u NANDu. Při nabytí hodnoty 11 u provedení NOR je na výstupu Q hodnota 0 a na Q-non také 0, obdobně pak u NANDu je při hodnotě vstupů 00 na obouch výstupech hodnota 1 Takto mi to bylo vysvětleno před pár týdny na přednášce a po pochopení jak pracuje ten obvod mi to přijde i logické samo o sobě, po jiných zdrojích jsem se ale nepídil. Článek bych se pokusil upravit sám, ale nerad bych přišel do sporu s místní inteligencí, proto zde předkládám k diskusi. --Tabovl 9. 11. 2011, 20:50 (UTC)

Tento stav je zakázaný z toho pohledu, že neplatí negace mezi Q a !Q pokud jde o klopné ovbody postavené z hradel. Výstupy jsou zcela jednoznačně určené, počítejte se mnou třeba pro NAND, mám-li na obou vstupech klopného obvodu nuly, je jedno co je na druhém vstupu NAND protože výstup bude vždy 1 (logigký součin s 0 je vždy 0 jeho negace 1) - oba výstupy Q i !Q budou ve stavu 1. Pro NOR to platí opačeně, oba budou v 0. Jediné, co by mohlo být neurčité by byl přechod obou úrovní současně z aktivní do neaktivní, kdyby byly oba výstupy propojené, pak by výsledný stav záležel na fyzické realizaci, ze kterého hradla by prošla hodnota dříve, ten by vyhrál. Ale to bych tak neřešil, dynamické chování by bylo na další heslo. Je zajímavé, že od roku 2011 dosud nikdo neuvedl povídání o zakázaných stavech na pravou míru, je to učivo střední školy, pokusím se tedy sám. 147.231.34.32 28. 8. 2019, 17:41 (CEST)Odpovědět

Rozdělit tento článek na „Klopný obvod“ (popisující AKO, MKO a zběžně BKO) a „Bistabilní klopný obvod“ (popisující BKO)[editovat zdroj]

Navrhuji rozdělit tento článek na „Klopný obvod“ (popisující AKO, MKO a zběžně BKO) a „Bistabilní klopný obvod“ (popisující BKO). Článek „Klopný obvod“ obohatit o pár informací ze současného článku „Multivibrátor“. Z „Multivibrátor“ udělat přesměrování na „Klopný obvod“. Podrobněji viz Diskuse:Multivibrátor. Hodně lidí má pocit, že „Multivibrátor“ by měl být jen AKO, ale v praxi je „Multivibrátor“ synonymum ke „Klopný obvod“. S pozdravem Kolarp (diskuse) 9. 10. 2019, 22:42 (CEST)Odpovědět

Přesun a rozdělení[editovat zdroj]

Opět tady máme takovou, řekněme značně nesymetrickou situaci. Máme tu hlavní článek "Klopný obvod", kde je seznam typů klopných obvodů, z nichž dva mají svou vlastní stránku a zbylé dva nikoliv, a informace o nich (hodně stručné) jsou v tomto článku. Takže to udělám tak, že tyto informace přesunu do samostatných článků, aby každý typ (AKO, MKO, BKO, SKO) měl svou vlastní stránku a zde budou jen základní informace o každém z nich a odkazy na tyto samostatné stránky, kde budou informace podrobnější. --Mattesák (diskuse) 24. 5. 2022, 11:30 (CEST)Odpovědět