Diskuse:Kináza

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nepřesuneme článek na adresu Kináza? Ačkoliv často rád používám staršího pravopisu (např. chromosom, cytoplasma, renesance, filosofie), názvy enzymů se zakončením -asa nebo cukrů se zakončením -osa, na mě dnes působí podobně archaicky, jako pravopis fysika, analysa... --Magairlin 21. 11. 2008, 11:30 (UTC)

Proboha, to jste tomu tedy pomohli. Chemické názvosloví dosud používá u názvů sloučenin a prvků klasický pravopis (tj. methan, isobutan, glukosa, kinasa, insulin, ...), ačkoliv proti nim zarputile postupuje ÚJČ a stáda tupých novinářů a podobných individuí. Ať už je však vhodnější ten, nebo onen pravopis, rozhodně je nanejvýše nevhodné jen tak změnit zavedený název s opodstatněním na jeden názor ve staré diskusi (tedy promiňte, diskuzi). Příště raději svou energii věnujte rozšíření článku a přemydlení do pravopisu podle posledního výkřiku PČP laskavě nenazývejte "nejakymi zmenami". A nedáte-li jinak, alespoň ještě přemydlete tyrosin na tyrozín a fosfatasy na fosfatázy (obdivuji lidi, kteří dovedou vedle sebe napsat kináza a fosfatasa). Článku tím sice na kráse nepřidáte, ale aspoň nebude článek uvádět v podezření, že jej opravoval někdo, kdo rozumí pravopisné jednotnosti a chemickému názvosloví jako koza petrželi.
Článek vracím zpět a obnovuji tak status quo ante, neboť onen wikipedista neměl právo článek bezohledně bez jakékoliv jiné změny přemydlit do nového pravopisu. Věc si pak můžete vyřešit mezi sebou. Jo, a příště si můžeme popovídat třeba o chromosomech. --207.192.73.60 3. 10. 2009, 17:15 (UTC)

budu rád, když opravíte všechny koncovky -asa na koncovky -áza, ale obávám se, že na wiki převažují ázy, ať se to někomu líbí nebo ne. -Asy jsou tady v menšině a proto je zřejmě čeká konec. Sám pravopisu nerozumím ale mám radši jednotnost.--Vojtech.dostal 3. 10. 2009, 17:30 (UTC)

No tak to tedy opravovat nebudu. Zajímalo by mě, zdali je v souladu s duchem wikipedie jen tak změnit jeden na správný tvar na jiný žel také správný tvar jen kvůli jakýmsi vyšpekulovaným tendencím (které jsou živeny právě těmi, kdo jejich existenci vyšpekuolovali). Myslím, že není. Až vám začnu měnit kurzy na kursy a filozofie na filosofie, rádi mě mít nebudete. Je smutné, že jste ochotni takovým samozvaným změním bránit jen v jednom směru (z progresívního do klasického). Toť vše. --207.192.73.60 3. 10. 2009, 17:15 (UTC)
Wikipedie není o pravopisu. Možná že si něco vyhádáte, ale jen zdržujete práci nás editorů od psaní nových článků a vylepšování článků starších. Je to smutné.--Vojtech.dostal 3. 10. 2009, 17:54 (UTC)