Diskuse:Karel Bakeš

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pan Kačenka ten text psal sám? --Podzemnik 9. 11. 2009, 09:16 (UTC) Ano, ve Wiki jsem veden pod účtem 213.155.224.228. Omlouvám se, ale několikrát jsem se neúspěšně pokusil přihlásit, diskuzi je uvedeno Wikipedista diskuse:213.155.224.228, z čehož jsem usoudil, že je to číslo účtu.

Kopíruji text uvedený Diskuse:Jemnice

Dobrý den.

Jsem rodákem z Jemnice, ale více než 40 roků tam nežiji. Ve svém archivu mám řadu publikovaných knih, brožur, článků, fotografií aj. materiálů cizích autorů vztahujících se k historii rodného města. Mám v něm i nepublikované rukopisy knih, povídek, pověstí aj. materiály cizích autorů, které pocházejí z pozůstalosti příbuzných a známých a vypovídají o životě ve městě Jemnici v jeho dávné či méně dávné minulosti, dokumentují zanikající zvyky (např. posvícení), vypovídají o životě rodáků (rodů), kteří měli podíl na vytváření jeho historie (např. rod Sušilů, Uhrů - dědičných rychtářů), jsou psány v místním nářečí apod.

Jsem autorem textu na který se dotazujete a jsem autorem i dalších článků a materiálů vztahujících se k Jemnici, které byly publikovány v tisku, ročenkách aj. Text do Wikipedie jsem nezamýšlel psát jako odborný článek. Uvádět odkazy na všechny zdroje by ho znepřehlednilo a v řadě případů bych odkazoval právě na materiály uložené v mém archivu; všechny materiály (archiv) dříve či později předám do místně příslušného státního archivu, kde budou k dispozici veřejnosti.

Jsem rád, že existuje Wikipedie, která rozšiřuje vědomosti občanů, zpřístupňuje řadu obtížně dostupných materiálů a v neposlední řadě alespoň na určitý čas uchovává materiály, které by jinak byly zničeny či v archivu přístupné jen úzkému okruhu zájemců. Proto s Vašim svolením, nevím je-li to vůbec možné, bych rád v budoucnu umístil na její stránky i další materiály, a to nejen encyklopedického charakteru. Šlo by např. o některé dosud nepublikované články a pověsti, kde by byl uveden autor a údaj, zda jde o rukopis a kde je dostupný. Domnívám se, že někteří naši předchůdci si zaslouží alespoň malou zmínku např. ve Vaší encyklopedii, když bohužel např. jejich rodné domy byly zbourány či pomníky z jejich hrobů byly odstraněny a vyvezeny na smetiště.

S přáním pěkného dne a zdaru ve Vaší práci

JUDr. František Kačenka

Na podobné materiály, ke kterým buď vlastníte autorská práva nebo kde práva již vypršela jsou nejspíš vhodnější Wikizdroje JAn 22. 10. 2009, 06:41 (UTC)

Dobrý den, jak již podotkl JAn, na texty, k nimž vlastníte autorská práva či k nimž práva již vypršela, jsou vhodnější Wikizdroje. Předpokládám, že toto je Váš web. Mohl by jste prosím z tam uvedené e-mailové adresy odeslat e-mail do OTRS, čímž by se definitivně potvrdilo Vaše autorství? Na dané stránce jsou vzorové texty e-mailů. Mějte se, --Podzemnik 9. 11. 2009, 10:05 (UTC)

Ano, jedná se o moje internetové stránky. Zprávu jsem ze svého e-mailu odeslal na info-cs@wikimedia.org. Více s vloženým článkem pracovat nebudu. Za případné vylepšení děkuji předem.

S pozdravem František Kačenka

Navazuji na svůj výše uvedený text. Názor, že "že někteří naši předchůdci si zaslouží alespoň malou zmínku ve Vaší encyklopedii, když bohužel např. jejich rodné domy byly zbourány či pomníky z jejich hrobů byly odstraněny a vyvezeny na smetiště" neměním. Domnívám se, že jejich pronásledování či dokonce věznění nedemokratickými režimy jen proto, že jednali v souladu se svým svědomím a přesvědčením právo zveřejnění ve Wikipedii zakládá již samo o sobě.

V případě hodnocení podmínky významnosti jde o kategorii subjektivní. Nikdy by však nemělo jít o cenzuru. Wikipedie podle mne obsahuje řadu mnohem méně významných materiálů a nikdo nenavrhuje jejich vyřazení. A jsem tomu rád.

Doložitelnost ze dvou zdrojů je namístě. Těžko lze dokládat materiály, které byly přepisovány na psacích stojích a distibuovány mezi úzký okruh vybraných čtenářů jinak, než odvolávkou na soukromý archiv, kde jsou uloženy. I v dalších případech je doložitelnost problematická. Např. některé z jeho prací zveřejnila Helena Lisická, která z pochopitelných důvodů nemohla uvést skutečný zdroj; spisovatelka zemřela v prosinci minulého roku. Nejvíce (asi 15) z jeho pověstí (ale v upravené podobě) s mým souhlasem je zveřejněno v knize Kamenná panna (s poditulem Pověsti z Jemnicka). V roce 2000 ji vydalo město Jemnice a má ji k dispozici jen omezený okruh čtenářů. Díky mu za to. Alespoň se tak přičinilo, že " uváděné příběhy nejsou dál uschovávány jen ve starých truhlách". Nevím, zda to ale postačí. Přimlouvám se za shovívavost při rozhodování.

Jsem si vědom, že článek potřebuje úpravy. Až budu mít čas, vrátím se k němu. Uvítám i Vaši pomoc.


S pozdravem František Kačenka (wikipedista Adam František)

Článek jsem přepracoval. Doufám, že to postačí.