Diskuse:Křížky (národní přírodní památka)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Chmee2 v tématu „Návrhy na vylepšení hesla v rámci spolupráce s PřF UK

Návrhy na vylepšení hesla v rámci spolupráce s PřF UK[editovat zdroj]

Dobrý den, máte slušný začátek hesla, chtělo by to jen ještě více dopracovat a doplnit. Proto bych Vám navrhoval následující:

  • obecně na hesle ještě mnohem více zapracovat, dohledat si více zdrojů a z nich načerpat množství informací, které pak do hesla do příslušných sekcí doplnit. Jelikož se jedná o NPP, ještě velice turisticky známou a vyhledávanou, existuje o ní poměrně dost materiálu (např. Mackovčin P. a Sedláček M.(eds.): Chráněná území ČR, svazek XI. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, str. 523, Praha a z ní načerpat informace
    • napsat sekci geologie na základě tohoto zdroje. S ohledem na to, že předmětem ochrany je skála, je nutno tam geologii mít popsanou
    • doplnit sekci historie o to, kdy bylo území vyhlášeno, kdy bylo případně přehlášeno atd. K tomu je dobré použít např. tento zdroj. Současně je dobré tam vysvětlit, proč byly kříže vlastně vztyčeny (např. zde) a také vysvětlit ten německý termín, co v hesle zatím máte.
    • na lokalitě byla provedena řada inventarizačních průzkumů, viz výčet zde, proto bych tam doplnil mnohem více rostlin i zvířat. V současnosti to působí ne zcela vyčerpávajícím dojmem
    • bude potřeba se také podívat do plánu péče a popsat, jak se s lokalitou plánuje pracovat, jestli tam probíhá nějaká opatření (např. pasení ovcí/koz) a jakým nebezpečím ta lokalita čelí.
  • v sekci fauna chybí latinské názvy u jednotlivých druhů
  • k jednotlivým tvrzením je nutno doplnit řádkové reference. Například v sekci historie je neozdrojovaná legenda. I v dalších sekcích jsou odstavce/tvrzení, která nemají svůj zdroj (například poškozování lokality vlivem zvýšeného pohybu osob, to se dá ozdrojovat např. tímto atd.)
  • dopsat sekci lokalita, tedy napsat, kde se území nachází, co je okolo něho atd. Aby čtenář po přečtení této sekce měl pocit, že matně tuší, jak území vypadá a kde je situováno.

Kdybych to měl shrnout, bylo by fakt vhodné, abyste se ještě pokusila dohledat další zdroje a na základě nich ten článek rozšířila. V současnosti je to velice slušný základ hesla, ale na splnění úkolu bude potřeba na tom ještě pracovat.

V případě dotazů zas pište, s pozdravem --Chmee2 (diskuse) 3. 12. 2015, 19:03 (CET)Odpovědět