Diskuse:Jung-čchun (bojové umění)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Téměř tři roky jsem byl součástí školy EWTO, později AVSE. Pokusil jsem se objetkivně popsat fenomén Wing Chun s vědomím, že detailní popis technik a cvičení nemá bez odpovídající praktické části žádný význam, resp. má význam pouze akademický.

Lze nalézt různé zmínky o historii WCh. Bohužel mi všechny mnou nalezené připadají příliš "legendární" a neodpovídají realitě. Proto jsem do odkazů uvedl pouze jeden zdroj na historii. Prosím proto, pokud bude mít někdo objektivní historické informace o WCh, aby zařadil sekci "Historie" a tuto sestavil.

Díky --Pindick 12:20, 31. 8. 2006 (UTC)

Dotaz "v naší zemi známé též jako", tím je myšleno kde? --Li-sung 12:35, 31. 8. 2006 (UTC)
Česko --Pindick 12:58, 31. 8. 2006 (UTC)

Omlouvám se, škola už v tabulce je :-)

Co se týče rozpadu EWTO, možná by bylo vhodnější na to utvořit zvlášť odstavec. V rámci nestranného pohledu (neboť vím, že v jistých kruzích je téma WCh/WT/VT/VCh velmi ožehavé) jsem nezabíhal do příliš velkých podrobností.

Pokud se ale někdo cítí na to, že dokáže chronologicky a fakticky historii Wing Chun v Česku obsáhnout, budu rád, když tak učiní a článek rozšíří. Opět za předpokladu zachování objektivního přístupu. Díky! --Pindick 14:40, 12. 9. 2006 (UTC)


na obrázku linie wing chun je chyba - Yiu Choi se neučil u Yuen Kay Shana, nýbrž u jeho bratra Yuen Chai Wana.--Dalibor 09:55, 21. 9. 2006 (UTC)


S odkazem na http://www.wingtsung.cz/skoly-301-menu_galerie-0-rozbal_menu-301-menu_typ-T-strana-1.html bych doplnil ceske predstavitele (Ing. Zdenek Kobrle, Ing. Tomáš Pluhař, Drnec Jiří a pod. ) --wakedown 01:55, 27. 9. 2006 (UTC)

NPOV - Popis umění[editovat zdroj]

Tato nejnovější část, jinak kvalitního článku, je i pro mne, jakožto nezasvěceného čtenáře evidentním nedodržením NPOV (podobné texty jsem četl na náborových letáčcích EWTO). Prosím autory - odborníky, aby se k odstavci vyjádřili popř. jej ozdrojovali. --Jirka62 19. 5. 2010, 23:10 (UTC)

Dobrý den, ačkoliv se Vám jisté části popisu praktické části umění zdají býti z letáčku, tak je to jen proto, že umění wing chun je těmito vlastnosti opravdu specifické. Abych to vzal po popořadě s tím, že poskytnu doplňující info k Vašim označeným částem.

Některá bojová umění, jako taekwondo případně bojové sporty jako kickbox obsahují techniky vysokých kopů. Tyto kopy jsou velice účinné, ale těžko proveditelné bez rozcvičení, neboť svaly, pokud nejste vyložené had, budou proti Vám. Wing chun obsahuje jen několik kopů a většinu max. do výšky pasu. Není proto nutné být v reálné situaci rozcvičen, abyste provedl většinu technik. (vyjma technických exhibičních cviků)

Wing chun lze do jisté míry používat bez použití zraku. Je to dáno právě technikou chi sao, kterou je wing chun specifické. Tato technika se snaží ,,přilepit" na protivníka a tím jeho pohyby cítit, nikoliv vidět.

Stejně tak rychlost naučení tkví v jednoduchosti. Technické stupně je samozřejmě věc delšího běhu, ale žákovské, také dobře použitelné (WCH je navrženo pro reálný boj), se dají již za půl roku aplikovat. Nevím kolik bojových umění jste zkusil Vy, ale dělal - li jste karate nebo aikido, dlouhé měsíce jste se učil nácviky pádů nebo nácviky úderů. Ve Wing Chun je hned první stupeň navržen jako obrana proti nějakému úderu (většinou proti základním fackám). Toto jsou fakta, která si můžete ověřit návštěvou několika lekcí...Atd. atd. atd. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 82.113.44.82 (diskuse) 25. 5. 2010, 20:46 (CE(S)T)

Dobrý den, nikdo další se zatím nepřidal, tak se pokusím reagovat na Vaše argumenty:
  1. "Něketrá bojová umění.." - budou-li pro přesnost uvedena bojová umění, která používání vysokých kopů vyžadují, zcela souhlasím
  2. "Wing chun lze do jisté míry.." - původní text neuvádí "jistou míru" a proto je to proklamace jako hrom. Když jste připustil tu míru, dodejte rovněž, že je myšleno "od určitého stupně" (snad mistrovského?;). Ve stejném odstavci je uvedena nepravdivá informace (přinejmenším se to týká WT): "Chi Sao je zakomponováno do technik již od začátku výuky" ... podle stránky EWTO ČR je jednoruké Chi Sao vyučováno až ve 3. žák.st. (což je více jak rok standardní výuky) a až v 6. žák.st. se začíná s jeho plným nácvikem. Je-li to jiné pro WCH, VT, YT .., pak je třeba to uvést + zdroj/referenci.
  3. ".. ale žákovské, .. se dají již za půl roku aplikovat" - pokud opět vyjdu z výše uvedené stránky EWTO, je žákovských stupňů 12!! tj. co 1/2 roku seminář ~~ 5-6 let! Je to jinak? Pak stačí doložit požadované zdroje, dokládající opačné tvrzení.
  4. "Nevím kolik bojových umění jste zkusil.." - snad bude stačit parafráze klasika dr. Vypicha "pro Wikipedii je irrrelevantní to, jestli mám 2q", zde zcela stačí dodržovat základní pravidla, z nichž jedno je právě Nezaujatý úhel pohledu. --Jirka62 26. 5. 2010, 22:42 (UTC)