Diskuse:Josef František Doubek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Sapfan

Před třemi dny jsem sem vložil komentář – z toho, že se dodnes nic nezobrazilo, soudím, že jsem nebyl úspěšný v odesílání; pokud jej posílám podruhé, omlouvám se.

Vážení pánové.

Rozhodně nechci vypadat jako nějaký „šťoural“, ale nebylo by prosimich možno poněkud přepracovat hesla týkající se rodiny Daubkovy (zejména Daubkové, Josef František Doubek a Eduard rytíř Daubek)?

Pouze namátkou:

Josef František Daubek se jmenoval Daubek, nikoliv Doubek – Daubek byl jeho otec František (*1774), děd František (*1733) i praděd Matěj (*1711) – ostatně je to patrné již při prvním pohledu na matriční zápis o narození (reference 1). Variantu Doubek použil časopis Světozor z neznámých důvodů v roce 1884 a další autoři již ji pouze opakovali – dokonce nelenili „vysvětlovat“, že to původně byli poctiví čeští Doubkové, ale pak začali „němčit“ a změnili si příjmení na Daubek – to je ale nesmysl. Stejně tak vysvětlení v hesle Daubkové: Původně se jmenovali Doubkové-kupci z Poličky. Jejich jméno Doubkové bylo německé a počeštěním vznikli Daubkové je nesmyslné a jde proti logice – česky by přeci byli Doubkové. Zcela odhlížím od skutečnosti, že to byli významní obrozenečtí činitelé a mecenáši českých umělců.

Možná by také chtělo lehce naznačit, že podobizna J. F. Daubka (v popisce nesprávně Doubka) vznikla podle fotografie v roce 1884, aby nedošlo k omylu, že je to stav v roce 1884, neboť to byl zobrazený již dva roky na pravdě boží.

A nyní to nejpodstatnější – poličský Josef František Daubek (rodiče František a Eleonora) a pražský Eduard Daubek (rodiče František a Josefa) nebyli příbuzní, natož pak bratři, což lze velmi lehce ověřit nahlédnutím do příslušných matrik a pražské pobytové evidence. Navíc Eduard byl nobilitován v roce 1872, zatímco syn J. F. Daubka – Josef Šebestián Daubek – v roce 1896 (erby obou byly odlišné); vůbec již nemluvím o tom, že erbovní devizou Josefa Šebestiána nebylo „Susciperet finire“ (omezit závazky), natož pak „Suscipere finire“ (dtto), jak se píše v hesle Daubkové, nýbrž „Suscipere et finire“ (přijmout a dokončit, resp. přijmout a dovést do konce, je to ostatně velkými tiskacími písmeny na výše zobrazeném erbu).

To by bylo zatím asi tak to nejpodstatnější.

S pozdravem Stanislav Konečný, Polička.

--213.250.193.174 20. 9. 2017, 10:37 (CEST)Odpovědět

WP:Editujte s odvahou. --Jvs 21. 9. 2017, 16:41 (CEST)Odpovědět
Vážený pane Konečný, jako autor původní verze článku Vám děkuji za komentář a za upozornění na fakta, kterých jsem si tenkrát nevšiml. K Vašim jednotlivým připomínkám:
  • Doubek vs. Daubek: Bohužel, uvádění příjmení u tohoto konkrétního podnikatele je v historických zdrojích nejednotné. Jako "Doubek" byl uváděn nejen ve Světozoru, ale také v nekrologu v Národních listech a dokonce i v obou matrikách zemřelých. Dva naučné slovníky (Riegrův 1890 a Stručný všeobecný... 1884) dávají na první místo "Doubek" (a "Daubek" v závorce). Německé zdroje (např. Prager Tagblatt) a matrika narození jak jeho, tak i jeho syna zase dává přednost verzi "Daubek". Arbitra ve formě nějakého autoritativního zdroje (např. http://aut.nkp.cz ) jsem nikde nenašel. Takže, v souladu s českými zdroji v době jeho úmrtí prozatím nechávám verzi "Doubek" jako primární. Dá se to samozřejmě v budoucnu změnit, ale nechce se mi to uspěchat. Podobných případů bylo víc (např. Jan Jaromír Hanel), příjmení byla občas neustálená.
  • Josef František Daubek vs. Eduard Daubek: Tady Vám blahopřeji k objevení informace, které si nevšimli ani odborníci na životopisy! (Údaj o příbuzenství pocházel z Biografického slovníku českých zemí, do článků ve Wikipedii ho vložil jeden z kolegů). Opravil jsem v obou článcích.
  • Ohledně článku Daubkové, ten by si vyžádal větší zkoumání zdrojů. Nepsal jsem ho a prozatím nechávám v původní podobě, nemám víc času. Souhlasím ale, že některá tvrzení jsou přinejmenším sporná.

Ještě jednou děkuji za poskytnuté informace. Pokud o J. F. Dxubkovi objevíte další zajímavé informace, např. o jeho činnosti v Poličce, můžete je přímo vložit, jak už Vám napsal jeden z kolegů. Přeji Vám hodně zdaru ve Vaší badatelské a publikační činnosti v Poličce a okolí. S pozdravem --Sapfan (diskuse) 22. 9. 2017, 22:56 (CEST)Odpovědět