Diskuse:Jednotné zemědělské družstvo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdůvodnění šablony {{přesnost}}. Nechci to zatím opravovat přímo v článku, jelikož si nejsem jist, jestli mám správné informace.

JZD je obdoba sovětského kolchozu, tedy kolektivní zemědělství. Půda nebyla soukromým rolníkům vyvlastňována, ale byly nuceni (ekonomicky, vydíráním, někdy i násilím), aby se "dobrovolně" přihlásili do družstva jako jeho členové. Do družstva pak vnášeli půdu, dobytek a zařízení. Co se dělo s majetkem kulaků, nevím, film Všichni dobří rodáci naznačuje, že půda byla dána družstvu (čili by to bylo to vyvlastnění), ale já měl spíš dojem, že tato půda byla zestátněna a na státní půde pak vznikal státní statek (čili obdoba sovchozu).

Jo, a hlavním heslem nebylo rozorávání remízků (což jsou skupinky keřů a stromů, opravdu útočiště zvěře), ale mezí (tedy hranic mezi jednotlivými poli, kde také nějaká zvířátka bydlela).

Kdo má nějaké příbuzné na vesnici, nemohli byste se na to trošku poptat? --Luděk 20:30, 9. 6. 2006 (UTC)

Článek jsem doplnil a sporné části jsem přepsal, nechal jsem tam ještě šablonu {{přesnost}}, protože si nejsem zda je to vše korektní. A s tím vyvlastňováním: co se týče zemědělské techniky, tak jak kde, ale z toho co se odehrálo u nás se technika a dobytek prostě "propůjčil" družstvu. S půdou to bylo složitější. Nejjedodušší je, popsat to slovem kolektivizace a každý si udělá obrázek sám. Já bych si stál za označením zestátnění i když se tomu říkalo jinak. --Otis 22:06, 12. 6. 2006 (UTC)
Ptal jsem se kamaráda ekonoma co ty doby pamatuje a říkal, že družstva se v té době efektivně rovnala státním podnikům. Kolektivizace =~ zestátnění. --Ceridan 01:50, 24. 11. 2012 (UTC)

chybějící hesla[editovat zdroj]

  • Českomoravský svaz zemědělských družstev
  • Svaz zemědělských družstev a společností
  • Družstevní Asociace České republiky
  • Svaz restituentů v zemědělství
  • Asociace soukromého zemědělství ČR [1]
  • Svaz vlastníků půdy České republiky [2]
  • Agrární komora České republiky [3]

-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 195.113.59.83 (diskuse)

Máte pravdu, zvláště první heslo by to chtělo. Ale Wikipedie funguje především tak, že ten, kdo nějaké heslo považuje za potřebné, ho sám napíše. Takže pište s odvahou.
Odstranil jsem také některé externí odkazy, které jste přidal do článků. Externí odkazy mají ukazovat především na stránky, které pdokytují další informace o předmětu článku. A např. na stránce Svazu vlastníků půdy České republiky [4] se o Jednotných zemědělských družstvech nic nedozvíme. --Packa 27. 10. 2009, 22:26 (UTC)
Chtělo by to více informací o letech 1989-2009 (transformace, restituce, privatizace, dnešní ZD, zájmové organizace, integrace do EU, ...). Např. Agrární komora zastupuje jiné zájmy než Zemědělský svaz, atd.