Diskuse:Jan Palach

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Hrobotron v tématu „Pobyty v SSSR

Palachovi epigoni ze současnosti[editovat zdroj]

Proč tu nemůžou být Palachovi epigoni ze současnosti, když tu figurují nešťastníci z komunistických dob? Třeba u Zdeňka Adamce byl vliv zcela zřejmý. --Jvano 23:54, 19. 1. 2006 (UTC)

Chtělo by to pročistit a nechat tam pouze ty co protestovali proti okupaci Československa. S pozdravem --Jenda H. (diskuse) 1. 10. 2013, 20:48 (UTC)
Souhlas, důvody k činu jsou v tehdejší a dnešní době neporovnatelné. Jsem přesvědčen, že za současné situace by na to Palach ani nepomyslel, spíše by se snažil něco dělat, protože to tehdy narozdíl od dneška prakticky nešlo. Deanaspis 3. 10. 2013, 14:12 (UTC)

Místo narození[editovat zdroj]

V článku je zmatek s místem narození, dvakrát se uvádí Praha a dvakrát Všetaty.--VHS (diskuse) 31. 3. 2013, 09:00 (UTC)

Tak ona je v podstatě jenom otázka, co takové „místo narození“ znamená. Je myslím zřejmé, že rodina Jana Palacha v době jeho narození žila ve Všetatech, kde i posléze vyrůstal, navštěvoval ZŠ atd. Ale samotný porod proběhl v porodnickém sanatoriu v Londýnské ulici v Praze; jako „místo narození“ v občanském průkazu měl tedy zapsáno „Praha“. Co tady chceme/máme mít my? Odkud pocházel, nebo kde proběhl porod? --Mormegil 23. 9. 2013, 06:35 (UTC)
Místo narození podle matričního zápisu. To se někdy nemusí shodovat s faktickým místem narození, ale to je spíš výjmečné. V roce 1948 bylo ještě běžné se narodit doma. Navíc v porodnici mohl být jen hospitalizován po porodu... Takže se zeptám máš tu občanku nebo rodný list?--Rosičák (diskuse) 23. 9. 2013, 13:55 (UTC)
Jistěže. --Mormegil 23. 9. 2013, 15:10 (UTC)
Tedy, není co řešit, ještě primární zdroj nějakou vhodnou formou vložit do refu; stejný problém se na Wiki tu a tam vyskytne.--Kacir 23. 9. 2013, 15:43 (UTC)
Dík za elegantní dořešení nestovnalosti.--Rosičák (diskuse) 23. 9. 2013, 18:26 (UTC)

Dvojí metr?[editovat zdroj]

Thích Quảng Đức, Muhammad Buazízí, Evžen Plocek, Zdeněk Adamec ect... Jsou řazeni mezi sebevrahy. Jejich demonstrativní sebeupálení bylo rovněž protestem proti společenské nespravedlnosti a cílem bylo vybudit veřejnost k akci (Buazízímu se to dokonce povedlo). Proč by Palach neměl být řazen mezi sebevrahy? --Jenda H. (diskuse) 15. 8. 2013, 19:21 (UTC)

To, že jsou tam někteří další řazeni by mohlo být předmětem diskuse neboli to, že tam někdo někoho řadí, neznamená, že je to v pořádku. Dle mého názoru je sebevrah ten, pro něhož je smrt cílem činu. Pro koho je smrt důsledkem činu a nikoli cílem, není pro mne sebevrah. Lidé jako Palach se vymykají škatulkám, tak to chodí. Deanaspis

SSJČ: sebevražda, -y ž. zavraždění sebe samého, dobrovolná smrt. Palachova smrt byla jistě dobrovolná (byl „odhodlán se dát pro naši věc upálit“). Nadto byste s vaší definicí měl poněkud problém s pojmy typu sebevražedný atentátník (pro kterého samozřejmě není cílem činu zabít sebe, to je jen důsledek zvolené metody). --Mormegil 15. 8. 2013, 19:38 (UTC)

Sebevražedný atentátník je terminus technicus, který bych nechal raději stranou. Já cítím velký rozdíl mezi někým, kdo se jde zabít s tím, že chce dosáhnout smrti a někým, kdo se zapálí, ale zemřít nechce. Deanaspis

Předně jak víte/me, že se Palach nechtěl zabít, byť primárním cílem bylo (stejně jako u všech ostatních jmenovaných) něco jiného? Máme jediný náznak toho, že by počítal s tím nebo jen doufal, že tu akci přežije? Nakonec i slovo upálit je vid dokonavý. Sebe upálení je drastická sebevražedná metoda a jistě jí nevolí někdo, kdo to chce „jen zemřít“, ale někdo kdo chce především vyslat zprávu. Nicméně stále je to sebevražedná metoda. --Jenda H. (diskuse) 15. 8. 2013, 22:21 (UTC)

rozdíl mezi někým, kdo se jde zabít s tím, že chce dosáhnout smrti a někým, kdo se zapálí, ale zemřít nechce. Deanaspis

Z hlediska „lidského“ – „filosofického“ přístupu budou první čin sebeupálení považovat za oběť (ve smyslu oběti pro druhé, což prostý sebevrah nedělá – ten kdo se obětuje, tomu na životě záleží, prostému sebevrahovi nikoli), druzí budou čin považovat za pouhou – ničím nevyčnívající, sebevraždu. IMHO trefná je citace:

Etický smysl smrti Jana Palacha nebylo tenkrát podle Halíka jednoduché obhájit zejména v křesťanských kruzích, kde mnozí poukazovali na to, že je to sebevrah. A sebevražda je z hlediska křesťanské morálky nepřijatelná… „Já jsem si vzpomněl na citát Chestertonův, že sebevrah je ten, který pohrdá životem, zatímco mučedník je ten, který pohrdá smrtí. A Jan Palach se mi zdál člověkem blízkým těm mučedníkům“.

ČT24

Podobné interpretace, pokud jsou relevantní, mohou být uvedeny v článku.

Z hlediska lékařství se jedná o sebevraždu – to je fakt. V desáté revizi Mezinárodní statistické klasifikaci nemocí, úrazů a příčin smrti pod kódem X76.4, Úmyslné sebepoškození kouřem‚ dýmem a ohněm – Ulice a silnice. Upálení je málo frekventovaný způsob sebevraždy (demografie ČR, vztaženo na 2000–2004). Na cizí zavinění či neúmyslný čin zdroje neexistují. Kategorizace do „Sebevrahů“ je tedy oprávněná.--Kacir 15. 8. 2013, 22:48 (UTC)

Sám Palach po činu řekl, že není sebevrah. Co se týče definice pana Halíka, tak se s ní v podstatě ztotožňuji. Deanaspis
Nemyslím, že by jeho názor nebo názor kohokoliv jiného byl významný pro zdejší kategorizaci. Přeceňujete hodnotící složku té kategorizace; hlavní účel je, aby se článek dal co možná největším počtem cest nalézt. Diskuse podobné oněm nekonečným třeba o tom, zda to či ono náboženské společenství je nebo není sektou, jsou mimo mísu. --Uacs451 (diskuse) 16. 8. 2013, 05:29 (UTC)
Popravdě, nebyl bych rád, kdyby například mne někdo našel jen proto, že jsem obdržel nálepky jako zoufalec, blázen nebo psychopat. To je zkrátka věc názoru. Pro mne je spojení Palach-sebevrah pejorativní, přibližně jako Kubiš, Gabčík-atentátníci. Deanaspis, 19. 8. 2013, 20:20 (UTC)

Gramatická chyba[editovat zdroj]

Prosím o opravu gramatické chyby v prvním odstavci. "Hovoří o příčinách jeho činů" by správně mělo být "o příčinách svých činů", jelikož podmětem ve větě zůstává Jan Palach. Bohužel je stránka momentálně zamčená, a tak nemohu editaci provést sám.

Opravil jsem. --Jvs 16. 1. 2014, 13:51 (UTC)

Pobyty v SSSR[editovat zdroj]

Dle meho nazoru zde citelne chybi informace o pobytech J.P. v SSSR, kde zrejme doslo k jeho zasadnimu obratu od nadsence pro sovetsky rezim k odpurcovstvi. Bohuzel se nezabyvam dejinami ani predmetnou dobou a neznam jiny kontext, ale alespon odkaz na zdroj, pokud by se nekdo chtel pustit do editace: https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/historie/byl-jsem-s-palachem-v-sovetskem-svazu_99861.html Hrobotron (diskuse) 9. 12. 2018, 21:00 (CET)Odpovědět