Diskuse:Jan Březina (historik)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Angelus Silesius v tématu „Infobox
V článku je použit materiál (https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jan_Březina_(historik)&oldid=18073091) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL a CC BY-SA 3.0. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2020012210006716.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.

Za OTRS vložil --Mates (diskuse) 27. 1. 2020, 18:37 (CET)Odpovědět

Infobox[editovat zdroj]

@Angelus Silesius: Dobrý večer,

Nedávno, dne 17.4.2021 jste mi zrušil moji editaci s odůvodněním, že infoboxy se vyplňují automaticky z datové položky. To je ovšem pravděpodobně nějaké nedorozumění. To, že některá data pochází z datové položky, je napsáno dole pod infoboxem. Nemusí z tama být vše. Jinak by totiž šablony infoboxů, jaké jsou dnes, pozbyly svůj důvod. Navíc je běžná praxe, že se dopisují data přímo do infoboxů. Příklady mohou být stránky Jiří Pernes a Jiří Kacetl nebo mnou založené František Rada nebo Konstantin Jahoda (celým jménem Konstantin Alois-Jahoda Křtinský).

S pozdravem pěkného zbytku večera --Ondřej R. (diskuse) 19. 4. 2021, 18:08 (CEST)Odpovědět

Dobrý den, děkuji Vám za připomínku. Vyjma několika doplněných drobností šlo o zcela nadbytečnou editaci - v již existujícím a plně funkčním infoboxu jste ručně vepsal údaje, které již byly dříve propojené automaticky, a navíc jste přidal prázdná pole. Skutečné doplňky jsem však zachoval, to jsem se snažil ohlídat. Multiplikování uvádění mnoha různých údajů samozřejmě možné je, ale správnou otázkou je, jestli je také vhodné. Domnívám se, že nikoliv a vytváření takových editací záměrně k obsahu nepřidává nic pozitivního. Propojení s Wikidaty je smysluplné hned z několika důvodů: 1. Každý jednotlivý údaj ve Wikidatech je obvykle zdrojován; 2. Wikidata fungují centrálně pro všechna napojená hesla na všech jazykových mutacích. Dojde-li tedy k opravě údajů, oprava se automaticky propíše do infoboxů ve všech heslech (stává se, že při opravě životních dat či jiných údajů zůstane v infoboxu viset chybná informace právě kvůli ručnímu zadání); 3. Editor nemusí zbytečně věnovat čas vypisování automaticky zobrazovaných parametrů; 4. Multiplikování obsahu zbytečně zvyšuje nároky na velikost uloženého obsahu. Ruční vyplnění lze pochopit třeba v případě, kdy Wikidata zatím neexistují (i když popravdě k jejich zakládání dochází ze strany patrolářů obvykle velmi rychle, takže v tom není nutné mít žádné obavy a může se klidně vložit prázdná šablona). Pokud tam ale informačně správné a technicky funkční řešení již existuje, měly by jeho editační úpravy přinášet nějakou přidanou hodnotu. Děkuji Vám za pochopení a přeji pěkný den. S pozdravem Angelus Silesius (diskuse) 20. 4. 2021, 13:45 (CEST)Odpovědět
Děkuji Vám za připomínku, z chyby se rád poučím.
S pozdravem --Ondřej R. (diskuse) 20. 4. 2021, 13:51 (CEST)Odpovědět
Vůbec není za co. Kdysi jsem podobné věci také dělával ručně, ale nechat automatické propojení je prostě mnohem výhodnější a přivedlo mne to i k větší práci přímo v rozhraní Wikidat.
Ještě malý doplněk: Odkazovaný Konstantin Jahoda má infobox kompletně sdílený z Wikidat, u Jiřího Kacetla by pak automatické propojení pole Alma mater nabídlo přesnější údaje. S pozdravem Angelus Silesius (diskuse) 20. 4. 2021, 14:01 (CEST)Odpovědět