Diskuse:Jádro pudla

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Jvs v tématu „Interwiki

Původ rčení[editovat zdroj]

Mám dojem, že jste ve výkladu poněkud mimo. Jádro pudla má původ v hutnictví, přesně pudlování. Jádro pudla byl ten nejkvalitnější kus železa, který byl jádrem, středem hroudy, výsledného produktu, řečeného pudl. --Karpac 15:00, 27. 4. 2007 (UTC)

V tomto článku se mluví o divadelní hře Faust od spisovatele Goetha. V závěrečné části je zmíněno, že ďábel Mefistofeles měl Faustovi sloužit po dobu 24 let. To je sice pravda, ale jen podle pověstí popřípadě jiných literárních zpracování. V Goethově podání vypadala smlouva Fausta s Mefistofelem naprosto jinak. Bohužel, po přečtení tohoto článku čtenář nabývá dojmu, jako by podle Goethova zpracování měl Mefistofeles Faustovi 24 let sloužit.Chlechlechlex 2. 4. 2010, 08:44 (UTC)

wp:Editujte s odvahou --Postrach 2. 4. 2010, 10:44 (UTC)

Pane Karpac, nejméně na pěti místech jsem našel, že rčení má původ v Goethově dramatu. O tom, že by výraz pocházel z hutnictví, nemohu nic najít, ač jsem hledal. Pokud své tvrzení můžete podložit nějakým zdrojem, byl bych rád, mě samotného by zajímalo, jak se to má s pravdou věci.Chlechlechlex 15. 4. 2010, 16:10 (UTC)

Interwiki[editovat zdroj]

Na měmecké wiki ekvivalentní článek není, existuje jen souhrnný seznam: de:Liste geflügelter Worte/D#Das also war des Pudels Kern. --Jvs 17. 10. 2016, 18:27 (CEST)Odpovědět