Diskuse:Ixion (planetka)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý večer, nevím kde je napsáno, že by se wikifikovaly jen názvy, které mají něco společného s tématem. Navíc je to datum objevení planetky, tedy pro článek důležitý údaj. --Draffix 27. 5. 2010, 19:47 (UTC)

Dobrý večer. Hlavně je to logické (s rostoucím počtem hesel by jinak brzy bylo možné odkazovat skoro úplně z každého slova). Kromě toho se také v Nápověda:Odkazy se odkazuje na anglické znění doporučení Only make links that are relevant to the context, kde se jednak obecně píše, že se nemá zbytečně přelinkovávat, a jednak výslovně uvádí, že na hesla o rocích a kalendářních datech se odkazuje jen, pokud jejich obsah s předmětem článku nějak přímo souvisí. Jan.Kamenicek 27. 5. 2010, 20:03 (UTC)
Máte pravdu, že datum objevu je pro článek důležitý údaj. Proto je ten údaj v článku také uveden. Ale není důvod z tohoto údaje odkazovat na heslo se zcela nesouvisejícím obsahem. Jan.Kamenicek 27. 5. 2010, 20:03 (UTC)
Dobrý večer, toto mě také velmi zajímá, jelikož taktéž přidávám občas odkazy na roky. Tedy jinými slovy pokud se v tom roce stalo pro subjekt článku něco zásadního, prolinkovat? I když ten odkaz na rok obsahuje většinou jen nejdůležitější světové události … --Wespecz 27. 5. 2010, 20:09 (UTC)
Teďka říkám opravdu jen můj vlastní názor, protože na cs.wiki to není moc prodiskutované, na en se o tom ale mluvilo už hodně a já přijal tamní výsledek diskuse i za svůj, protože mi přijde logický: V heslech o kalendářních datech se píše o několika desítkách až stovkách událostí, takže když jsou tam jedna či dvě související události, nelze stále hovořit o tom, že spolu souvisí tato dvě hesla jako taková. S článkem by mělo heslo o daném dni či roce souviset celkově, např. hesla heslo Den svatého Patrika a heslo 17. března. Jinak jde o odkaz naprosto zbytečný, který článek ničím neobohatí. Jan.Kamenicek 27. 5. 2010, 20:23 (UTC)
S tím naprosto souhlasím, proto mi také připadá, že v rámci dodržování pravidel se přelinkovává. Viz Wikipedie:Vzhled a styl:
Neváhejte v prvních odstavcích (i jinde) vložit hypertextové odkazy na další související články Wikipedie. Jako odkazy se také systematicky označují letopočty, přesná data pak jako dvojice odkazů na den v roce a rok (např. [[4. únor]]a [[2006]]).
Možná bychom mohli toto téma nadnést Pod lípou. --Wespecz 27. 5. 2010, 20:30 (UTC)
Hm, to je dobrý, hlavně pohromadě s větou o dva řádky níž, a sice: K tomu viz zejména en:Wikipedia:Only make links that are relevant to the context. :-))
Pod lípou jsem to chtěl už nadnést dávno, ale protože se může rozvinout delší diskuse, tak čekám, až na to budu mít víc času a chuti. Jan.Kamenicek 27. 5. 2010, 20:43 (UTC)
Takže spíše to vypadá tak, že to bude „čiňme, jak uznáme za vhodné (lepší).“ --Wespecz 27. 5. 2010, 20:54 (UTC)