Diskuse:Isabelle Faustová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Isabelle Faust[editovat zdroj]

Kolego Mario7, vím že jste se přidržel zatímní praxe, která je ale čím dál tím více problematická. Já bych byl článek nazval "Isabelle Faust", neboť houslistka se jmenuje tak a ne jinak. --Zbrnajsem (diskuse) 21. 8. 2013, 16:49 (UTC)

Přechylování také nemám moc rád, nicméně jsem se snažil dodržet WP:PŽJ. Jestli někdo z jakéhokoli důvodu článek přesune na nepřechýlený tvar, nebudu revertovat, vůbec mi na podobě názvu nezáleží. Měl by se IMHO upřednostnit očekávaný název (podle jiného doporučení), ale netroufám si odhadnout, který název je v tomhle případě očekávanějším. Ještě před založením jsem se koukal na obě podoby v Googlu, ale nezdálo se mi to jednoznačné, tudíž jsem upřednostnil WP:PŽJ. --Mario7 (diskuse) 21. 8. 2013, 17:22 (UTC)
Chápu Vaše důvody. Možná se k té konkrétní věci sám ještě vrátím. IF je houslistka světové třídy, skoro srovnatelná s Anne-Sophie Mutter. A tato snad houslistka č. 1 na celém světě má zde svůj článek jako A-S Mutter, můžete se podívat. Kdyby to bylo jinak (Mutterová, nedejbože, při tom jménu), tak do toho bych se obul. A tady u IF mám také ten názor, ostatně mám jej všeobecně a např. "Renée Flemingová" mne hodně vytáčí. (Přitom je zde např. Beyoncé Knowles.) Víte, já jsem ty tři umělkyně všechny doopravdy viděl a slyšel, nejen v televizi, ale i tam. Budu mít postupně nějaké dodatky k tomuto článku. Udělal jste ale vysoce záslužnou věc, že jste tento článek založil a pracujete na něm. Hezký večer Vám přeji, --Zbrnajsem (diskuse) 21. 8. 2013, 17:46 (UTC)
Jsem milovníkem klasické hudby, ale neodvážil bych se označit za znalce, proto budu jenom rád :). --Mario7 (diskuse) 21. 8. 2013, 19:05 (UTC)

Přejmenování a přesunutí článku na Isabelle Faust[editovat zdroj]

Navrhuji přejmenování a přesunutí článku na "Isabelle Faust". Velmi mnoho významných zahraničních umělkyň má své články pod nepřechýlenou formou příjmení. Příklady: Beyoncé Knowles, Anne-Sophie Mutter, Maria Callas a jiné. Přechylování je dnes už opravdu anachronismus, mnoho wikipedistů je nepodporuje a není podle pravidel závazné. Jestliže je i u této významné umělkyně očekávanou formou příjmení ta nepřechýlená, tak má mít přednost. Skloňovat v jiných pádech než nominativu lze přesto. Kolega Wikipedista:Mario7, který článek založil, nemá podle vlastního vyjádření proti mému návrhu námitky. --Zbrnajsem (diskuse) 27. 8. 2013, 09:31 (UTC)