Diskuse:Hudební soubor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hudební soubor??? Tomu říkáte očekávaný název? The Beatles byl anglický rokenrolový hudební soubor z Liverpoolu???? --Elm 12. 11. 2010, 15:01 (UTC)

Ale na druhu stranu takoví Vídenčtí filharmonici nejsou zrovna hudební skupina hrající vážnou hudbu. Zagothal 30. 12. 2010, 22:46 (UTC)

Živá kapela[editovat zdroj]

V současné době se v ČR hojně užívá pojmů živá kapela, živá hudba pro označení jedince nebo sestavy lidí, kteří hrají nebo se domnívají, že hrají hudbu. Vhledem k faktu, že pojem mrtvá, či neživá hudba se nepoužívá, zdálo by se, že přívlastek živá je zbytečný. Není. Pojmem živá hudba, živá kapela sami sebe označují a inzerují seskupení samohrajkářů, kteří v lepším případě k hotovým základům i zpívají. Poněkud kontraproduktivně toto označení používají i některé klasické kapely, které se tímto způsobem snaží dát najevo, že opravdu hrají a zpívají. Pojem Živá kapela se tak v současností stává synonymem tělesa z velké části neživého nebo minimálně v tomto smyslu podezřelého.

Specificky českým pojmem je i poměrně používaný termín "hudební kapela", přičemž není zřejmé, co by měl znamenat pojem kapela nehudební.

88.102.50.76 20. 4. 2014, 07:24 (UTC)