Diskuse:Gravitace

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Petr Karel v tématu „Upominka

Hesla ke sloučení[editovat zdroj]

Máme tu teď spoustu hesel s překrývajícími se významy:

Mám pocit, že alespoň některá z nich by stálo za to spojit dohromady a udělat jen redirecty. Klidně se do toho pustím, ale nejprve bych rád znal i názor jiných wikipedistů. --Postrach 18:43, 30. 1. 2005 (UTC)

Jsem pro jeden pořádný článek Gravitace místo toho rozdrobení. Snad jen gravitační zrychlení může zůstat zvášť, to souvisí spíše se Zemí a jinými planetami. Už o tom uvažuju dávno, jen mít čas. Když to uděláš, jen dobře.
-- Egg 18:50, 30. 1. 2005 (UTC)
Navrhuji, aby se udělal jeden větší článek o gravitaci (tzv. gravitace v kostce) a jednotlivé pojmy nechat samostatně - mohou rozšiřovat výchozí článek o další podrobnosti k pojmům. Jsou čtenáři, kteří hledají pouze něco k nějakému pojmu a nechtějí se probírat sáhodlouhým článkem. Přitom duplicita některých informací určitě nebude na škodu. Jinak si myslím, že Wikipedie je encyklopedie a ne učebnice, proto bych dával přednost kratším článků o pojmech než dlouhým uceleným výkladům.Petrus 09:52, 31. 1. 2005 (UTC)

Sice to nevnimam zcela jako Petrus, ale souhlasim, ze by jednotlive pojmy mely existovat samostatne a ze to neni ucebnice. Pokud hledam gravitacni silu, nepotrebuji zjistit, tisic veci okolo, ktere sice s gravitaci souvisi, ale s tim co hledam maji spolecneho uz docela malo. --Vrba 16:37, 25. 3. 2007 (UTC)

Myslím si, že články Gravitace a Gravitační pole by se měly sloučit. Už jsem se o to snažil, koukněte na verzi Gravitace Petr Matas 13:44, 25. 3. 2007 (UTC)

@Vrba: No, asi máte přece jen pravdu, pojem Gravitační pole by asi měl zůstat. Pořád si však mi myslím, že povídání o relativitě, kvantech a strunách by mělo být v tom "základním" článku, tj. v Gravitaci. Nejvíc mě totiž žere, že v tom "rozšiřujícím" článku o poli je víc informací, než v tom základním, a ještě k tomu na sebe vzájemně pořádně neodkazují. -- Petr Matas 18:27, 25. 3. 2007 (UTC)

Ono by to chtelo pockat na dalsi nazory, ony prijdou, ja zase v teto oblasti jsem spise laik, neco z toho urkite poatri do obecneho clanku v tom mate urkite pravdu. --Vrba 18:51, 25. 3. 2007 (UTC)

Úvodní odstavec a vlastnosti gravitačního pole bych přesunul do Gravitace, dále všechny vzorečky podle mého názoru patří do Newtonův gravitační zákon. Nechal bych redirect na Gravitace. -- Petr Matas 13:44, 25. 3. 2007 (UTC)

Pokud by tedy článek o poli zůstal, měla by se část Zjednodušující přiblížení přesunout tam. -- Petr Matas 18:45, 25. 3. 2007 (UTC)

Sloučení z gravitační interakce[editovat zdroj]

Vložil jsem text vytvořený wikipedistou H11 na stránce Gravitační interakce do tohoto článku. Miraceti 16. 10. 2008, 10:21 (UTC)

Současnou míru integrace témat do souhrnného článku gravitace i ponechání některých samostatných stránek považuji za velmi vhodné (z mého pohledu optimální). Jen jsem trochu zpřesnil některé formulace.Petr Karel 16. 10. 2008, 11:30 (UTC)


Pohyby,gravitace,Země, Slunce[editovat zdroj]

Co navrhujete s tímto Gravitace#Pohyby v gravitačním poli zde,a články Pohyb v gravitačním poli Země, a Pohyb tělesa kolem Země, Pohyb tělesa kolem Slunce trochu nám chybí funkční portál fyzika:-)--H11 16. 10. 2008, 11:44 (UTC)

Po pravdě řečeno, Gravitace#Pohyby v gravitačním poli se mi v oddílu "Vlastnosti" vůbec nelíbí, pod vlastnostmi gravitace si představuji univerzálnost, dlouhodosahovost, přitažlivost, (v nerelativistickém přiblížení) konzervativnost apod. Pohyby bych raději viděl v samostatné stránce, např. Pohyb(y) v gravitačním poli, kam by šly po přepracování shrnout uvedené příklady podobných stránek. Volný pád a vrhy bych však raději viděl zvlášť (např. Pohyb(y) v tíhovém poli). Bohužel nemám momentálně čas natakové důkladné předělání.Petr Karel 16. 10. 2008, 12:11 (UTC)
- a ještě souhlas s rýpancem ohledně portálu Fyzika; stránky z oboru často připomínají džungli; nedivme se, že Fyzika nemá jedinou stránku mezi nejlepšími ani dobrými (přiznávám i vlastní spoluvinu - nejsem také zrovna produktivní)Petr Karel 16. 10. 2008, 12:21 (UTC)
no nikdo to za nás neudělá ,já se snažím psát jeden článek za druhým, ale zatuhl jsem u psychotroniky:-), až dokončím psychotroniku pokusím se urovnat tohle, ale opravdu je v tom zmatek nad zmatek...--H11 16. 10. 2008, 12:47 (UTC)
Tak to Tě tu neuvidíme ještě hodně dlouho, pokud vůbec někdy :-).
Zatím jsem to "vyřešil" tím, že jsem zcela odstranil ten nadpis Vlastnosti. Byl opravdu nesmyslný. :-)

Obecná teorie relativity[editovat zdroj]

Hele já bych se klidně nabídl na přeuspořádání všech článků o gravitaci na wiki a možná i rozšíření, ale nevím ještě jak se to přesně dělá. Jo a jestli není zájem tak aspoň kdyby někdo kdyžtak opravil tu větu u Obecné teorie relativity a to konkrétně tu o geoditikách. V té závorce má být ,, nejkratší "(popř. časově), než příjdu sám na to jak se to dělá. Děkuji.Ejmr 20. 4. 2011, 19:42 (UTC)

Zdravím. Ono je to s těmi geodetikami trochu složitější. V OTR se vzdálenost zavádí tak, že pokud jsou dráhy planet orientované podél časové a ne podél prostorové osy, tak má nejrovnější spojnice největší absolutní hodnotu vzdálenosti. Říct, že je nejdelší je asi zavádějící, protože časupodobná vzdálenost je imaginární, ale říct že je nejkratší taky nejde. (Leda se zdůrazněním, že je to jenom ilustrační vyjádření).
Ale jak se na to dívám, tak tahle sekce je napsaná dost špatně - je moc technická, kde by neměla být a občas zavádějící. Zkusím se na to podívat. Jinak samozřejmě editujte s odvahou, když se Vám něco nebude zdát, tak to rovnou opravte, přinejhorším to někdo opraví zpět. --Irigi 21. 4. 2011, 07:52 (UTC)


Přeformuloval jsem sekci o OTR. Vyřadil jsem větu:

Pohybové rovnice částice, jejichž řešením je geodetika, se v rámci OTR nemusí postulovat nezávisle, ale lze je získat řešením ER. Takže ER jsou nejenom rovnicemi pole (ekvivalent zákona síly v newtonovské mechanice), ale zároveň i pohybovými rovnicemi.

Myslím si, že to není pravda a Einsteinovy rovnice s rovnicemi geodetik nesouvisí, ale možná se pletu. Pokud se pletu, tak ji tam prosím vraťte, ale chtělo by to najít zdroj. --Irigi 22. 4. 2011, 09:13 (UTC)

Teslova dynamická teorie gravitace[editovat zdroj]

Dobrý den, Mohl by někdo prosím zpracovat odstavec o Teslově dynamické teorii gravitace? Klidně i jen jako zajímavost nepodloženou fakty. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 80.92.246.254 (diskuse)

"Zajímavosti" nepodložené fakty ponechme jiným serverům, nejsme (doufám) vědeckým bulvárem. Petr Karel 2. 2. 2012, 08:15 (UTC)

Pokud k tomu nějaká fakta jsou, dokážu si představit zmínku nebo odstavec v článku o Teslovi. Pokud nejsou, nepatří to vůbec do Wikipedie. --egg 2. 2. 2012, 09:56 (UTC)

Toto naleznete třeba na anglické verzi wikipedie v článku o Teslovi v odstavci - 5 Later years /- 5.1 Field theories

Jsou zde i citáty.

Upominka[editovat zdroj]

Tento článek je nepravdivý. Astron.astron (diskuse) 2. 2. 2019, 19:59 (CET)Odpovědět

Tak ho opravte a správnost opravy doložte zdrojem. Petr Karel (diskuse) 4. 2. 2019, 09:08 (CET)Odpovědět