Diskuse:Etruskové

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Mmh v tématu „Název v etruštině

Šablona vyčistit[editovat zdroj]

Odstranil jsem šablonu Vyčistit. Nejen že její text mi přijde... divný, navíc toto je jeden z hodně dobrých článků a nic takového dle mého nepotřebuje. --Tlusťa 23:30, 27. 2. 2007 (UTC)

Milý kolego, šablonu "vyčistit" jsem vytvořil právě kvůli této stránce. Je pravda, že není zrovna nejlepší, ale jiná šablona, která by se blížila tomu, co jsem chtěl vyjádřit, na cswiki nebyla. Chtěl jsem se to ještě prodiskutovat se všemi na IRC, ale už mi na to nezbyl čas a vy jste byl hodně rychlý.. :-)
Text článku, jako takový, je relativně dobrý, ale myslím, že stať o původu Etrusků je příliš dlouhá (více, než třetina stránky). Podle mě by bylo dobré tento článek nějak vhodně rozdělit, taky už kvůli jeho celkové velikosti 46 kB. Viz Wikipedie:Délka článku. S přáním pěkného večera --Mercy 17:25, 1. 3. 2007 (UTC)

Zdravím, kolegové. Přemýšlel jsem o rozdělení článku ve smyslu vyčlenění "Původu Etrusků" jako samostatné položky encyklopedie, abych zkrátil text "Etruské Civilizace". Došel jsem k závěru, že by takové rozdělení nebylo účelné. Protože "původ" spolu s "jazykem" jsou dvě hlavní, dosud zcela neobjasněné oblasti o kterých se v souvislosti s touto civilizací nejvíce diskutuje, měly by být podle mého názoru klíčovou součástí článku. Kvalitu textu nemohu jako jeho autor nestranně posuzovat, ale domnívám se, že minimálně v oblasti "původu" shrnuje současný stav znalostí a protože se jedná o předmět častých debat, nebylo by pro dobro věci ho ani krátit. Jsem přesvědčen, že je potřeba prezentovat data komplexně a v souvislostech, obzvláště když i v Etruskologii existují různé oficiální názory a vysvětlení. Ne všechna témata lze shrnout v krátkých článcích. Osobně preferuji ucelené články s jasnou strukturou, když si je téma zaslouží. JP 18:24, 3. 3. 2007 (UTC)

Milý kolego, dovolil bych si Vás upozornit také na stránku Etruskové, kde je vše ve stručnosti krátce shrnuto. Možná by se oba články mohly nějak sloučit a přece jenom by se mohlo zkusit umístit původ Etrusků a jejich jazyk na vlastní stránku. Co vy na to? --Mercy 18:48, 3. 3. 2007 (UTC)

Děkuji za upozornění. Stránku Etruskové znám, kontaktoval jsem s podobným návrhem jejího autora, zatím se konečně nevyjádřil. Určitě by bylo časem rozumné stránky nějak spojit. Etruský jazyk by se myslím dal vyčlenit lépe, než otázka původu (domnívám se, že by vznik takové položky nepřispěl k přehlednosti). Podle mne délka článku není tak velké zlo, pokud je článek přehledný. Osobně takové články preferuji, protože se mi zpravidla stává, že se dozvím více informací ke kterým bych se nedostal, kdyby nebyly zahrnuty v článku a musel bych se k nim proklikávat. Informační hodnota takto zpracovaných dat je vyšší. (viz články významnějších témat v jiných jazykových verzích encyklopedie). Vážím si Vašeho zájmu. JP 22:06, 5. 3. 2007 (UTC)

Jak jsem se díval, zmiňovaná autorka se do ničeho moc nehrne.. Zkusíme s tím tedy něco udělat? Můžeme se rovnou domluvit, popřípadě si nějak rozdělit práci. Mě to žádný problém dělat nebude, jelikož se to týká mého studijního oboru. --Mercy 15:46, 6. 3. 2007 (UTC)

Proč ne ... Mám teď sice již delší dobu "období editačního klidu", ale rád udělám, co bude v mých silách, když bude čas. Existuje článek Etruština, který by se dal rozšířit. Např. v jeho anglické verzi je dost informací. Pokud budete přeci jenom chtít vyčlenit otázku původu do jiného článku, tak doporučuji alespoň vypovídající shrnutí problematiky v článku Etruská civilizace a ve vzniklém článku např. Původ Etrusků informace detailněji rozpracovat. Můžeme probrat detaily na Skypu, jestli máte chuť spolupracovat. JP 17:12, 6. 3. 2007 (UTC)

Provedeno sloučení z Etruskové. --BobM 14:03, 21. 10. 2007 (UTC)

Neověřeno[editovat zdroj]

Článku evidentně chybí nějaké zdroje.--Kozuch 12. 8. 2008, 16:43 (UTC)

Název v etruštině[editovat zdroj]

Název Rasenna v etruském písmu v infoboxu je zapsán špatně. Protože je psán zprava doleva (což je v pořádku, Etruskové psali oběma směry a tímto většinou), musí být písmena zrcadlově obrácena. Jenže ta zrcadlově obrácená v Unicode nenalézám. Buď by se to tedy mělo napsat obrázkem, nebo zleva doprava. Anebo někdo umíte udělat ta zrcadlově obrácená? --Mmh (diskuse) 8. 8. 2021, 12:04 (CEST)Odpovědět

Teď koukám, že na stránce Etruština je to v infoboxu vyřešeno tím, že je to napsáno zleva doprava. Takže pokud někdo nenavrhne nějaké schůdnější řešení, tak příležitostně udělám totéž i tady. --Mmh (diskuse) 9. 8. 2021, 12:06 (CEST)Odpovědět