Diskuse:Dvojhvězda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

En interwiki v článku směřuje na en:Binary star, v kategorii odkazuje na en:Category:Double stars, přitom Binary star a Double star není to samé, jaké je tedy správné interwiki??? --Elm 11. 12. 2008, 16:33 (UTC)

Lepší je double star, což je obecně dvojhvězda - napravil jsem, zbytek iw dodají roboty. Binary star je fyzická (gravitačně vázaná) dvojhvězda. Je to trochu binec... Miraceti 22. 12. 2008, 12:53 (UTC)

Není hvězda Mixara , ale vizuální dvouhvězda Mizar a Alcor v souhvězdí Velkého vozu, který je součástí Velké mědvědice. Samy o sobě jsou ale fyzikálními dvouhvězdami , Mizar A s dalšími a Mizar B s dalšími a dílčí systém Mizaru A okolo dílčího systému Mizaru B . Zda je Alcor také nejen vizuální , ale i fyzikální součástí , nelze zatím určit. Vzhledem k značné vzájemné vzdálenosti by mu oběh zabral cca 1 milion našich let a citlivost měřění vzhledem ke krátké době dosavadního pozorování není dostatečná pro toto zařazení . -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) ‎89.24.121.1 (diskuse) 11. 1. 2009, 02:47‎ (CE(S)T)

Aha, tedy Mizar-Alcor je optická dvojhvězda, ale Mizar A-Mizar B fyzická vizuální dvojhvězda. Přišlo mi nejdříve divné, jak může být optická i fyzická současně. --1. 4. 2017, 18:00 (CEST), Utar (diskuse)