Diskuse:Dusík

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Hugo v tématu „Oxidohalogenidy


Chemická značka je otázka arbitrární konvence a těžko se dá počítat k "základním fyzikálně-chemickým vlastnostem". Ve světových wiki, jakož i českých heslech ne-biogenních prvků, na kterých jste nepracoval, bývá zvykem ji uvádět v úvodním odstavci. --Malýčtenář 13:49, 20. Črv 2004 (UTC)

Máte zajisté pravdu, že chemická značka nepatří k chemickým vlastnostem. Ale jelikož jsem z periodické tabulky zpracoval něco málo přes 10 prvků a tuto "šablonu" jsem používal vždy, považuji za rozumné ponechat text v současné podobě a neměnit všechny ostatní stránky. Dokonce mám pocit, že jsem si toto uspořádání ani sám nevymyslel. Začal jsem, tušim, se zlatem a tam byl začátek textu uveden tímto způsobem a já ho prostě použil.
Práce na Wikipedii se mi velmi líbí a doufám, že se práce na ní nestane diskuzí o počtu andělů, které lze umístit na špičku jehly a opravováním podobných banalit. Podle počtu hesel, které máme v české mutaci k dispozici bych spíše doporučoval zvýšit jejich počet kvalitní editací nových hesel, k čemuž vás, tuším, již kdosi přede mnou také vyzýval. S pozdravem Karel.
Už jsem přemýšlel o tom, vyrobit do článků jednotlivých prvků nějaký infobox, třeba po vzoru anglické Wikipedie. Podobné údaje do encyklopedického článku jistě v přehledné podobě patří. Nechcete se toho někdo ujmout? --Mormegil 13:58, 20. Črv 2004 (UTC)
Infoboxy a také WikiProjects se mi moc líbí, ale s mojí angličtinou na to nestačím. Moc nerozumím tomu, jak se používají šablony, které jsou v některých projektech.
Taky bych uvítal, kdybychom měli něco podobného k dispozici, chtěl jsem udělat stránku města a vůbec jsem nevěděl, jak do toho. Takže se připojuji k výzvě - nechcete se toho někdo ujmout? :-)
Mojža 15:20, 20. Črv 2004 (UTC)

Nemám moc času ani pochopení pro subtilnosti šablon ap., ale jak jsem to pochopil, u prvků nejde o nic jiného než okopírovat zdrojový text tabulky z en:Wikipedia:Infobox#Elements nebo en:WikiProject_Elements#MAIN_TEMPLATE (kupodivu tam používají HTML zápis), vložit ho do hesla a naplnit příslušným obsahem (v překladu popisků by snad neměl být takový problém, z kontextu je jasný) - nějaké poloautomatické zpracování dosud zavedeno nebylo. Nebo ne...??? --Malýčtenář 16:17, 20. Črv 2004 (UTC)

Ani já nemám moc času. Ale ten čas, který mám, chci vyplnit nějak smysluplně. Což pro mne znamená vytvořit něco nového. Ono myšlení asi bolí a tak je snazší okopírovat pár anglicklých stránek a vyplnit je českým textem. Ale i to má občas nějaký smysl. Ale vy neděláte ani to. Tak co vlastně děláte???? Jen opravujete? Nechcete radši luštit křížovky? Nebo hrát Kvejka? Karel
Ale Karle. Každý dělá, co ho na Wikipedii baví. Proto nemá smysl někoho k něčemu vyzývat, nebo jej kritisovat. Snad nechcete sklouznout na úroveň toho vandala. To by mne mrzelo. Chystám se zavést stránku se seznamem nejlepších článků. Bude vidět, kdo co napsal nejlepšího. -- Vít Zvánovec 06:47, 21. Črv 2004 (UTC)
Právě že na tom není nic těžkého, jenom to je práce...takže, jak říká stará moudrost, co si člověk neudělá sám, to nemá. :o) Nevím, jestli aktuální verze MediaWiki už podporuje parametrizované šablony, zkoušet to nebudu, u prvků se v anglické Wikipedii stejně nepoužívají a asi to ani moc dobře nejde -- je tu příliš mnoho údajů.
Ten infobox jsem tam tedy vložil. Je to prostý překlad, bez větších úprav. Chtělo by to někoho s lepší znalostí terminologie, aby to zkontroloval a opravil, určitě tam jsou chyby. Vložil jsem tam i odkaz na obrázek (viz anglická verze), ten by to asi chtělo ukrást na anglické verzi, nebo přinejhorším z tabulky vypustit; já to už hned teď nezvládnu.
--Mormegil 20:04, 20. Črv 2004 (UTC)

Oxidohalogenidy[editovat zdroj]

Rád bych upozornil na chybu u sloučenin dusíku. Přikládám celý odstavec. Chyba je v poslední větě.

Oxidohalogenidy dusíku obsahují kromě dusíku a halogenu ještě kyslík. Známé jsou zatím sloučeniny, které mají stechiometrické složení NOF, NO2F, NO3F, NOCl, NO2Cl a NOBr. Všechny tyto látky jsou za pokojové teploty plyny a až na NOCl a NOCl, které jsou červené, nemají barvu.

S pozdravem 37.48.50.13 25. 11. 2017, 14:50 (CET).Odpovědět

Díky za upozornění, pokud se k tomu nedostane nikdo dřív, tak to brzo zkusím opravit. --Hugo (diskuse) 25. 11. 2017, 14:58 (CET)Odpovědět