Diskuse:Diskriminační analýza

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kolegou jsem byl požádám o pročtení článku, pokusím se tedy přidat několik postřehů.
Grafická úprava je dle mého názoru výborná (osobně sice pro důležité pojmy raději používám tučné písmo nežli kurzívu, ale to je asi otázkou osobních preferencí) a plně vyhovuje standardům Wikipedie.
Co se matematické korektnosti týče, zde bohužel mohu soudit velmi omezeně, neb nejsem s problematikou obeznámen do hloubky (a nejsme tudíž osobou vhodnou pro posouzení tohoto problému). Tím chci naznačit, že jsem na žádné chyby či nepřesnosti nenarazil.

Malé a menší chybky

  • Úvod by bylo vhodné mírně předělat, minimálně obohatit o vysvětlení (nebo raději o interní odkazy na daná témata, co se rozumí pod pojmy třídy, objekt a pod.
  • V sekci 1 je určitě dobré zmínit i kybernetiku, neboť teorie rozpoznávání (a i další postupy v řídící technice a umělé inteligenci) zajisté využívají poznatků Diskriminační analýzy.
  • Sekce 2.1 se mi zdá poněkud nepřehledná (jako jedna z mála částí textu). Konkrétní návrhy, jak jí upravit, však bohužel zatím nemám.
  • V sekci 2.2 by nebylo špatné sjednotit odstavce, které se věnují danému tématu pod stejnou odrážku (tedy pohrát si se zarovnáním odstavů tak, aby byly zleva zarovnány).
  • V sekci 4 bych rozhodně nepoužil spojení matematicky více technická. Dále by možná bylo dobré rozepsat pojem skór(e).

Některé sekce mají dle mého názoru malou návaznost na text (6, 8), respektive není dostatečně vysvětleno, proč si tu tyto sekce zaslouží být.

A ještě jedna malinká připomínka - alespoň co se úvodu a sekce 2 týče, zvážil bych použití obecnějších definic (samozřejmě se zachováním těch stávajících), aby základům porozuměl i laický čtenář, nejenom student vysoké školy (resp. přednášející tamtéž).
--Carlist Rieekan 26. 3. 2010, 21:57 (UTC)

Uvedené nedostatky se pokusím co nejdříve opravit.
--Adam Kubetta 27. 3. 2010, 10:24 (UTC)

  • Úvod jsem minimálně obohatil.
  • V sekci 1 jsem zmínil kybernetiku.
  • Do sekce 2.1 jsem se pokusil přidat vysvětlení, přestože si myslím, že na některé pojmy by měly odkazovat pouze reference.
  • V sekci 2.2 je odsazení odstavců takto koncipováno záměrně. Ty neodsazené se vztahují k nadřazenému nadpisu.
  • V sekci 4 jsem odstranil nevhodné slovní spojení a přidal nékolik vět o skórech.

Sekcím 6 i 8 přikládám velkou důležitost, protože popisují postupy odhadu kvality výsledku DA. Pokud například bude někdo aplikovat DA na vyšetření nějaké nemoci plic podle barvy duhovky oka, pak sice obdrží výsledek, nicméně jistě ne spolehlivý. Proto by postupy zmíněné v těchto odstavcích měly být nedílnou součástí DA. Za připomínky děkuji.
--Adam Kubetta 27. 3. 2010, 11:42 (UTC)

Rádo se stalo.
Co se připomínek týče, nemusíte se jimi řídit tak striktně, podoba Wiki by dle mého názoru měla odrážet nějaký obecný pohled všech editorů (tedy jakýsi průnik Vašeho pohledu na věc a pohledu těch, kteří odvedenou práci hodnotí, případně revidují).
Na každý pád se však těším na jakoukoliv další spolupráci. --Carlist Rieekan 27. 3. 2010, 13:03 (UTC)

Dobrý den,

  • moc technické - složitosti odsunout do poznámek, hlavní text by měl být srozumitelný i pro inteligentní nematematiky; také jazyk by neměl být jazykem skript Matfyzu, ale spíš jazykem vyšší populárněvědní literatury
  • chybí reference (v každé kapitolce by tady asi měla být aspoň jedna, nejde o žádné samozřejmosti)
  • chybí obrázek v úvodu
  • celý úvod je těžko srozumitelný - má to být co nejsrozumitelnější vysvětlení, oč jde, a stručné shrnutí celého textu článku; teď mi to připadá dost neprůstřelné, vůbec bych z toho úvodu nepochopil, oč vlastně jde

Ať se Vám daří,--Ioannes Pragensis 29. 3. 2010, 12:42 (UTC)

Dobrý den,

článek určitě nestihnu opravit dle Vašich představ do konce trvání soutěže o ceny za rozvoj české Wikipedie, ale aspoň se vyjádřím, proč bych jej nejspíš nemohl na základě připomínek opravit nikdy.

  • Nevím, kde je hranice mezi tím, co považujete za složitost a co ještě ne. Zvažte, kdo si bude chtít přečíst článek o DA. Pokud to bude průměrný středoškolák, pak nevím, jaké informace by mu měl článek nabídnout. Snad jen to, že jde o nějakou metodu v oblasti statistiky, a některé informace ve stávající sekci s historií, kterou považuji za dostatečně srozumitelnou. Myslím si ale, že existuje skupina lidí, kteří nějakou představu o pravděpodobnosti a statistice mají (např. někteří studenti), kteří si termín DA vyhledají a budou se chtít dovědět více, než jen to. Těmto by pak článek sloužil jako nic neříkající seznam referencí, což by mě osobně vadilo.
  • Ano, reference na literaturu chybí, je možné nějaké dohledat a přidat.
  • Ano, obrázek v úvodu chybí, nenapadá mě žádný reprezentativní, který by nebyl v textu dále.
  • Souhlasím, že úvod je napsaný krkolomně, jistě se najde někdo, kdo ho zformuluje lépe. Vysvětlením "oč jde" je celá sekce 2, takto dlouhý úvod by nebyl úměrný délce textu.

Vězte, že jsem dříve na Wikipedii nikdy nepřispíval, proto nemám dost zkušeností a ocenil bych cizí pomoc. Ještě bych chtěl dodat, že u většiny matematických témat je obtížné dodržovat zásady, které by měl článek splňovat (byť je jen nastudovat). Rád bych např. zítra našel na Wikipedii článek o filtraci náhodného procesu, který by mi srozumitelně a poutavým způsobem vysvětlil, o co jde. Bohužel nenajdu ani nepoutavý a nesrozumitelný článek na stejné téma, protože takový na Wikipedii nikdo nepřidá. Každý matematik si totiž dobře rozmyslí, zda má přidat článek, který neodpovídá požadovaným pravidlům.

--Adam Kubetta 30. 3. 2010, 00:39 (UTC)

Protože jsem se nedostal k tomu, abych si článek pročetl, dovolím si zatím jen jeden tip: jako obrázek v úvodu bych navrhoval buď Fisherovu fotografii nebo třeba něco volného, například obrázek několika barevných míčků/plyšáků/.... na černém pozadí s nějakým chytře znějícím popisem jako ilustrace pojmů trénovací množina, třída, klasifikace,...--Formol 29. 3. 2010, 23:03 (UTC)

Nepridal bych se k nekterym namitkam zde a myslim, ze stopa AK ve vecnem kyberprostoru je docela hezka, nicmene jeji vedecky prinos malinko snizuje pouziti docasneho ci neverejneho odkazu (http://home.zcu.cz/~alexk/sad1/vyuka/DA-prednaska.pdf) 85.160.20.55 20. 9. 2010, 10:01 (UTC)