Diskuse:Bohumil Kulínský

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"Podívejte se na"[editovat zdroj]

Odstranil jsem sekci Podívejte se na, přeci jen srovnávat Kulínského s Opočenským je myslím dehonestující, když ještě neskončil soudní proces. --Pete 22:47, 20. 12. 2006 (UTC)

Dehonestující? A pro koho z těch dvou? Jde o případy podobného obsahu a podobného významu, které jsou v médiích běžně porovnávány a dávány do souvislostí, což vcelku nezávisí na tom, jaký je ve kterém případě konečný verdikt soudu. Není dehonestující srovnávat případy, které se v detailech liší (někdo se přizná, někdo ne, někdo své vztahy stavěl na autoritě a umělecké ctižádosti, někdo na dobrovolnosti nebo finanční podpoře, někdo se obhájí, jiný se kaje, ještě jiný se nechá předat do Kataru) – srovnání naopak může dát rozdílům vyniknout. --ŠJů 22:59, 20. 12. 2006 (UTC)

Šlo mi o to, že v sekci Podívejte se... by měly být spíše odkazy na další umělce. Takto to vypadá, že celý článek není o sbormistrovi, ale o sexuálním deviantovi. Musím ještě jednou zdůraznit, že Kulínský ještě nebyl odsouzen, takže dávat ho do společnosti lidí jako Opočenský či Abdal Sání je dost podivné. Snad si rozumíme. --Pete 23:06, 20. 12. 2006 (UTC)

Právě proto jsem odkaz Podívejte se... nedal až na konec, jak je obvyklé, ale vyčlenil jsem tyto odkazy zvlášť pod kapitolu o obvinění. Bohužel je tomu tak, že mnozí lidé se stanou známějšími tím, že se stali třeba i bez svého přičinění obětí zločinu nebo nakonec neprokázaného či vyvráceného obvinění, ale zkuste se nyní zeptat vzorku 100 náhodných lidí, co se jim první vybaví při jménu Bohumil Kulínský. Ostatně povšimněte si, že je v kategorii též ve společnosti Michaela Jacksona, který byl obvinění nakonec zproštěn. Wikipedie není soud, aby kauzy třídila podle závěrečného verdiktu.
Rozšíření části o uměleckém působení by určitě bylo na místě, ale klíčové odkazy na Bambini di Praga a na jeho matku a otce jsou obsaženy přímo v textu a není zatím účelné je zdvojovat. Uvést jiné dirigenty nebo jiné sbormistry dětských sborů by nebylo od věci, ale myslím, že tam souvislost bude volnější a postačí k jejímu vyjádření vhodná společná kategorie. Zatímco "velké kauzy obvinění z pohlavního zneužívání" jsou dávány do vzájemné souvislosti běžně a jejich porovnávání je určitě z mnoha hledisek důležité a zajímavé. --ŠJů 01:50, 21. 12. 2006 (UTC)

@wikipedie není soud: právě proto, že wikipedie není soud, je ta kategorie zcestná, či minimálně zcestně zařazená. Pokud na ni klepnu, okamžitě zjistím, že patří do kategorie:zločinci, což je v rozporu se statutem obviněných. --Postrach 09:10, 21. 12. 2006 (UTC)

To je problém zařazení kategorie, nikoli její existence a řazení článků do ní.
ŠJů: děkuji za vaši práci na článku, ovšem zvláště u takto citlivého případu je nutné jednotlivé detaily důsledně zdrojovat pomocí REF a nevysypat odkazy na mediální pokrytí za celé trvání skandálu na jednu hromadu na konci. --Malýčtenář 10:44, 21. 12. 2006 (UTC)

Bimbi di Praga[editovat zdroj]

V různých zdrojích se liší informace, zda Bohumil Kulínský byl sbormistrem od 16 nebo od 18 let. Z nejstarší verze článku Bambini di Praga vysvítá vysvětlení, že Kulínský mladší nejprve vedl dva roky jakýsi "vedlejší" sbor Bimbi di Praga, a teprve v 18 letech převzal hlavní sbor Bambini di Praga. Nemůžu ale najít žádný zdroj, který by existenci a název Bimbi di Praga dokládal, ostatně může v tom být i nějaký překlep nebo nepřesnost. Víte někdo něco bližšího? --ŠJů 17:55, 21. 12. 2006 (UTC)

V tomto článku Blanka Kulínská říká, že Bohumil mladší založil Bimbi di Praga, ale v 17 letech, tak nevím... --Pete 22:52, 21. 12. 2006 (UTC)

Taxikaření[editovat zdroj]

Je to, jakou formou BK pracuje jako taxikář, pro encyklopedii natolik důležité, že přímo v článku musíme spekulovat, jestli v zaměstnaneckém poměru nebo na vlastní ŽL, který ale má na jiné činnosti? Podle mě důležitý fakt je, že se po zahájení trestního stíhání živí mimo svůj původní obor, eventuelně čím, ale zbytek už jsou nepodstatné detaily. --Milda 06:08, 16. 5. 2008 (UTC)

Máš sice pravdu, ale jde o to, aby to bylo správně napsáno, byť stručně a bez zbytečných detailů. Znáš novináře, psycholog je pro ně totéž jako psychiatr, rozdíl mezi trestním oznámením, obviněním a obžalobou je pod rozlišovací schopností mnoha novinářů, taxislužba je podle mnohých totéž jako neveřejná smluvní doprava atd. Firma SEDOP se tuším angažuje v obojím, v taxislužbě i v tzv. příležitostné osobní dopravě, tedy jízdách objednaných i placených přes centrálu. Ani otázka, zda se Kulínský vydává všanc náhodným opilcům, kteří si ho vyberou na ulici, nebo zda mu zakázky někdo přiděluje, není tak úplně od věci (i vzhledem k siláckým výhrůžkám, které na něj leckdo směřuje). --ŠJů 08:12, 16. 5. 2008 (UTC)
Pokud jsou v jednotlivých zdrojích protikladné údaje, je potřeba analyzovat jejich věrohodnost nebo na to aspoň poukázat, aby čtenáři nebyli dezorientováni. ŠJů má o médiích úplnou pravdu; v tom článku je taky Vyčítal označen za majitele. Teď se mi zdá nejpravděpodobnější, že řidiči u nich nejsou v zaměstnaneckém poměru, ale fungují na Švarc systém v nějaké formě. Ledaže by data v rzp.cz byla zastaralá, ale to snad ne. --Flere-Imsaho 16:18, 16. 5. 2008 (UTC)
Myslím, že úplně všechny velké pražské taxislužby fungují dnes jen jako dispečinky, tedy že jejich název je na taxikách uveden jen jako reklama, ale název dopravce na dveřích taxíku je skoro vždycky nějaké jméno živnostníka. Asi tak jako ROPID neprovozuje jedinou linku MHD, ale je podepsaný na všech letácích. Kdo ví na čí firmu Kulínský jezdí, a taky bych si docela dokázal představit, že to celé je krycí manévr a ve skutečnosti dělá něco úplně jiného. Pokud to ale neanalyzují média, neměli bychom nadměrně analyzovat ani my tady. Stačí ta dvouřádková zmínka, co tam je. --ŠJů 16:55, 16. 5. 2008 (UTC)

Je druhý sbormistr taky dirigent?[editovat zdroj]

ŠJů před časem vrátil "Po propuštění z vazby se Kulínskému nějakou dobu nedařilo najít místo dirigenta v žádném jiném tělese." Chápu to dobře, že druhý sbormistr Pražského filharmonického sboru, jímž se stal někdy příští rok, se taky počítá jako dirigent? Ta formulace mi tehdy přišla nejasná. --Flere-Imsaho 16:18, 16. 5. 2008 (UTC)

Každý sbormist je zároveň i dirigent, první, druhý i osmdesátýosmý - jak jinak by asi celý sbor řídil ?? --MiroslavJosef 16:22, 16. 5. 2008 (UTC)

Já jsem z Wikipedie už před časem vyčetl, že dirigentovi výhradně vokálního souboru se říká sbormistr, zatímco dirigent instrumentálního nebo vokálně-instrumentálního souboru žádné podobné speciální označení nemá. Tedy že sbormistr je vlastně "typ dirigenta". Sbormistrem je nejspíš i tehdy, když vokální soubor je přece jen nějakým hudebním nástrojem doprovázen. Ty formulace byly asi z různých zdrojů z různé doby, ale v rozporu mi nepřipadají: to, že špičkový sbormistr půl roku či rok nesežena angažmá, není rozhodně zanedbatelné – o pár let dřív by si ještě mohl vybírat. --ŠJů 16:44, 16. 5. 2008 (UTC)
... děkuji, přesně tak ... sbormistr ale občas diriguje i doprovodné muzikanty, třeba klavíristu nebo malý orchestr --MiroslavJosef 16:47, 16. 5. 2008 (UTC)
Sbormistr, pokud má na tuto pozici patřičné vzdělání, má vystudován stejný obor jako dirigent orchestru (je to nakonec i v článku napsáno, jinak viz např. obory studia na HAMU – je tam jen obecné dirigování a v rámci studia jsou pak předměty dirigování orchestru, dirigování sboru, dirigování opery), je tedy dirigentem a může shánět práci jak u sboru, tak u orchestru nebo opery. Když zagooglujete, najdete nějaké nahrávky s Kulínským jako dirigentem např. Pražské komorní filharmonie, i v článku na Wikipedii je uvedeno orchestrů, které dirigoval. --Milda 16:54, 16. 5. 2008 (UTC)