Diskuse:Bitva u Ústí nad Labem

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Matěj Orlický v tématu „Logický nesmysl

celkově zpochybněno Už samotný zdroj uvedený na en wiki udává, že zde uváděné počty katolické strany jsou extrémně zveličené a udává mnohem reálističtější počet 20 000 mužů bojujících na její straně. --Cinik 14:42, 8. 3. 2008 (UTC)

Podle historických pramenů nemělo katolické vojsko více než 13 000 mužů, husité pak postavili do pole kolem 11 000 bojovníků. Odhady ztrát se liší- 900- 4000 pro katolíky (pravděpodobnější je nižší počet padlých), 19- 30 pro husity. Katolická vojska měla jediný úkol- vysvobodit Ústí nad Labem z husitského obležení. Počty padlých, uváděné v tomto článku, jsou pro středověk absolutně nemyslitelné.

Camilllo 21:23, 15. 5. 2008 (UTC)

Zpochybnění článku[editovat zdroj]

zpochybňuji tento článek, jehož autor se opírá pouze o anglickou a polskou vikipedii. Podle mého názoru pouze patrně přeložil text, který zde interpretuje. Ani si asi nepřečetl ani jeden historický pramen co se týká počtů jednotek a ztrát, která jsou podrobně popisována například v Kronice Bartoška z Drahonic, který popisuje počet těmito slovy:" ... K obraně města ( myslí se Ústí nad Labem) postavila markrabata míšeňská své lidi, aby Ústecké osvobodili, a to, jak se pravdivě říkalo, až deset tisíc jezdců a dvacet tisíc pěších..." dále se píše o ztrátách "...Na obou stranách mnozí padli a pak se Míšňané dali na útěk. Při jejich pronásledování pobila nepřátelská strana (husitská), říkalo se, dobré dva tisíce mužů a další dva tisíce, vyčerpány horkem a prachem, pomřely ve zbrani na místě i cestou, protože je pronásledovali na půl druhé míle a pobíjeli je či spíš vraždili." Tolik výňatky z kroniky jednoho z několika pramenů, které autor neuvedl. Taktéž neuvedl ztráty Sasů ve vsi Hrbovice, kde husitské jednotky zaskočili část saských jednotek. Doporučuji autorovi aby si podrobně prostudoval více pramenů a literatury k tématu o husitství a tento svůj příspěvek následně upraví. Děkuji (Zdenek112 14. 2. 2009, 15:15 (UTC)).

Logický nesmysl[editovat zdroj]

Myslím,že by se autor článku (nebo kdo to editoval) měl opírat o nějaký historický rozbor nebo archeologický průzkum a ne jen o kroniky,které jsou jistě přehanné a psané v duchu doby.Jak na jedné straně může padnout cca 19-30 mužů a na druhé straně 4000? To vzhledem k počtům bojujících stran ani logice jakéhokoliv boje neodpovídá.Proč by se měli počítat vojáci,kteří padli vysílením a nemocemi a ne v přímém boji taktéž nechápu. 2A00:1028:83B4:A662:9DDB:D8AD:7D77:E920 23. 9. 2018, 10:58 (CEST)Odpovědět

Dobrý den. Zdá se mi to v textu celkem uspokojivě uvedeno, aspoň co se týče počtu padlých: jsou tam různé údaje dobových kronikářů i co soudí historici. Počty 4000 vs. 30 jsou doloženy publikací Slavné bitvy naší historie od Čorneje+Bělina. Případně vylepšování článku by se mělo dělat především na základě údajů kvalitních zdrojů, nikoli jen na logické úvaze. Zdraví Matěj Orlický (diskuse) 23. 9. 2018, 19:56 (CEST)Odpovědět