Diskuse:Behaviorismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Všechny zdravím, toto je moje první editace. Mám připravené vlastní podklady pro další oblasti z psychlogie, převážně behaviorismu a neobehavirosmu, ale nechci začít hned všechno přepisovat a bourat. Proto bych chtěl požádat o případné korektury a dobré rady z řad zkušenějších autorů a poté bych se teprve pustil do editace dalších.

O behaviorismu mám vlastní text (níže), ale nechtěl jsem hned na úvod smazat práci někoho jiného, berte to tedy prosím jako pokus o rozšíření tématu.

Behaviorismus

Snaží se odpovědět na otázku podstaty mysli. Zakladatelem tohoto směru je J.B. Watson (behavioristický manifest 1913). Ten se snažil najít zákonitosti v chování člověka i zvířat vzájemnými vztahy mezi podněty a reakcemi různé složitosti. Probíhají náznaky toho, že mysl neexistuje nebo ji nemůžeme pozorovat, není však důležitá k vysvětlení chování, jež je tou viditelnou a nepopiratelnou činností, skutečným předmětem psychologie. Ta může být na vědecké úrovni odvozena od pokusů a fenoménů u zvířat. Existují dva různé principy toto vysvětlující. Teorie se postupně vytrácí a končí kolem roku 1930, kdy na scénu přichází nová generace behavioristů.

--Viky 18:00, 2. 2. 2007 (UTC)

Navrhuji odstranit wikizaci slova iluze. Jak argumentuje jistá stránka anglické wikipedie, běžné výrazy by neměly být wikizovány. --Daniel Polanský 16:17, 15. 6. 2006 (UTC)