Diskuse:Bílkovina

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 11 měsíci od uživatele Nolanus v tématu „Název článku

Název článku[editovat zdroj]

Myslím si, že tato stránky by se měla jmenovat bílkovina a ne protein. Protein se sice také používá ale je to anglicismus. Čili by měl být redirekt z proteinu, na bílkovinu a ne takhle. Řeším to touto cestou, protože, když je to takhle podivně nastaveno, tak s tím nemohu nic dělat. --Juan de Vojníkov

Přesunuto. --Mormegil 15:12, 3. 2. 2006 (UTC)

Myslím si, že by se stránka měla jmenovat protein. bílkovina se už skoro nepoužívá, všichni říkají protein --Vojtech.dostal 10:02, 6. 10. 2007 (UTC)

Protein je sice anglicismus, ale je to hojně užívaný odborný termín. Český ekvivalent bílkovina se navíc vůbec nedá použít ve složeninách: glykobílkovina (glykoprotein). Proto jsem pro změnu názvu článku zpět na "Protein". --Jiří Janoušek (DPEWPCH) 9. 8. 2008, 19:22 (UTC)

Mezi odborníky se skutečně používá prakticky jen pojem protein. Ale toto není encyklopedie pro odborníky (i když do tohoto a podobných článků budou přispívat hlavně odborníci). Třeba ve zdravotnictví se ty pojmy používají tak napůl, myslím že trochu převládá bílkovina. Jsem tedy spíš pro její ponechání.--Sedmikráska 11. 8. 2008, 09:59 (UTC)

No, je to tu tak půl na půl. Chtělo by to nějakou žádost o vyjádření nebo hlasování... --Vojtech.dostal 11. 8. 2008, 11:07 (UTC)

Jsem jednoznačně pro protein... Za nějakých už skoro 15 let se ze slova bílkovina stal v podstatě archaizmus. --Nolanus (diskuse) 29. 4. 2023, 03:13 (CEST)Odpovědět
@Nolanus: Pochybuji, že je možné zakládat přesun článku za tom, že napíšete do skoro 15 let staré diskuze svůj názor a v tentýž den přesun bez jakéhokoliv návrhu přesunete. Článek jsem tedy vrátil na původní název a prosím o standardní postup s řádným navržením a zdůvodněním přesunu. Pokud má snad být zdůvodněním to, že je bílkovina archaismem, pak to prosím nějak doložte, moc se mi tomu nechce věřit. --David V. (diskuze) 30. 4. 2023, 06:41 (CEST)Odpovědět

1) Jenomže článek byl původně právě na stránce protein, to přesun na název bílkovina byl v rozporu s pravidlama. 2) Kdybych to nepřesunul rovnou, do diskuze by nikdo nepřispěl dalších 15 let. --Nolanus (diskuse) 1. 5. 2023, 12:12 (CEST)Odpovědět

Šablona "přesnost"[editovat zdroj]

Jednoznačně souhlasím s názvem protein, bílkovina je dnes opravdu méně používaným názvem. Krom toho, článek obsahuje řadu chyb a část o struktuře bílkovin je přímo katastrofální... Vladik 16:31, 10. 1. 2008 (UTC)

Jo, chtělo by to péči někoho, kdo se v tom vyzná. --Vojtech.dostal 13:11, 11. 1. 2008 (UTC)
No, můžu potvrdit, že část o struktuře bílkovin je fakticky správně. Je sice trochu nepřehledná, ale potvrzuji její správnost, strukturu bílkovin teď bereme ve škole. Správnost zbytku článku bohužel nemohu posoudit, ale řekl bych , že žádné větší nepřesnosti neobsahuje. --Petr Zvoníček 19:29, 25. 3. 2008 (UTC)

Moc jsem to necetl, kdyz tak se na to mrknu koncem tydne. zitra mam pisemku z molekularni biologie. Brali jsme to v bioinformatice. pak bych kdyz takk udelal korekturu. Je fakt ze pojem bilkovina v odborne literature skoro uz nevidite, ale jednou jsme Cesi, a proto bych to tak nechal.Luky ov 18:02, 31. 3. 2008 (UTC)

Já tomu teda nerozumím, Vladik tvrdí, že část o struktuře je špatně, Zvoníček tvrdí, že je OK. Vzhledem k tomu, že Vladikova argumentace je nekonkrétní, dávám tu šablonu pryč. --Vojtech.dostal 11:37, 15. 6. 2008 (UTC)

Sekce struktura bílkovin je OK ;-) --Jiří Janoušek (DPEWPCH) 9. 8. 2008, 19:22 (UTC)

tercialni struktura[editovat zdroj]

T.S. se odkazuje i v RNA a tam se asi nehodi presmerovani "Terciální struktura BÍLKOVIN"

Moje chyba, ale myslím na to. Problém je v tom, jak to koncipovat, na en.wiki v tom mají taky bordel. Založit sekundární & terciární strukturu nukleových kyselin? Založit (přejmenovat ten proteinový) článek obecně o strukturách a tam kanalizovat všechno? Uvažoval jsem o tom, a možná bych byl schopný něco poskládat o sekundární struktuře RNA, ale o terciární asi moc ne, hm. --Faskal (diskuse) 25. 9. 2013, 08:56 (UTC)
Odvolávám, co jsem odvolal; myslel jsem, že problém je v něčem jiném. To přesměrování není moje práce, vedl jsem jej na "sekundární struktura". Můj návrh je založit rozcestník"sekundární struktura" a založit příslušné články o proteinech a nukleových kyselinách. Až budou lidi. --Faskal (diskuse) 25. 9. 2013, 14:36 (UTC)
A proč neudělat prostě články sekundární a terciární struktura? Obojí má svojí definici, bez ohledu na to, jestli je řeč o proteinu, nebo nukleové kyselině. A pak udělat u každého článku kapitoly Sekundární/Terciární struktura proteinů/RNA. Anebo udělat články Struktura proteinů/RNA/DNA a u každého vypsat jednotlivé úrovně.HlTo CZ (diskuse) 8. 3. 2016, 17:50 (CET)Odpovědět