Diskuse:Antifa

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Svenkaj v tématu „Totální propaganda

Nezaujatý úhel pohledu[editovat zdroj]

Jedná se v podstatě o propagační článek psaný z pohledu příznivce. Úplně opomíjí, že jsou čas od času pod zámikou boje proti "fašismu" mláceni obyčejní lidé. Proto NPOV. --Godfrey 17:57, 4. 3. 2008 (UTC)

Nezdá se mi to jako psané rukou příznivce, pravda opomíjí tebou daný příklad, stejně tak ale opomíjí to samé v obráceném gardu tj. že jsou obyčejní lidé mláceni neonacisty - s čímž jsem se narozdíl od tebou uvedeného příkladu setkal. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.103.18.39 (diskuse) 25. 3. 2008, 01:13‎ (CE(S)T)

... škoda jen, že se bojíte podepsat ... --MiroslavJosef 23:14, 24. 3. 2008 (UTC)

Souhlasím s IP. Přečetl jsem si článek a neshledávám nic tak zásadního pro NPOV. Že se ty skupiny mezi sebou mlátí, to je pravda, že se mlátí civilisti? Klidně to dopište a doložte zdrojem --Chmee2 23:45, 24. 3. 2008 (UTC)

... kod koho mlátí a za co je velice diskutabilní a problematické tvrzení samo o sobě a špatně se dokazuje i u soudu, natož pak na Wiki ... plně respketuji Váš názor - trošku mě zamrzelo, že to udělal takto anonymně ** --MiroslavJosef 23:49, 24. 3. 2008 (UTC)

Souhlasím --El Quebrado 23:50, 24. 3. 2008 (UTC)

smarjajosef, uz jen trebas tahle veta "Česká AFA se zabývá propagačními, informačními a praktickými formami boje se všemi autoritářskými ideologiemi a skupinami usilujícími o jakékoli formy útlaku, v první řadě s neonacismem a ultrapravicí. " je psana z pohledu priznivcu. Stejne tak lze uvest nazor, ze jde o zastiraci manevr, a priznivci AFA se rekrutuji predevsim z vyznavacu marxismu a podobnych totalitarskych ideologii. A co se tyce nasilnosti ze strany AFA, staci si projit novinyDogbert 12:50, 25. 3. 2008 (UTC) http://www.barrister.cz/strat/rexter/page.php?id=26 jsou to jen ti nejprimitivnejsi nasilnici Dogbert 13:39, 25. 3. 2008 (UTC)

Když se podíváš na jejich stránky, tak Tebou zpochybňovaná věta není propaganda, ale fakta, která jsou nejen deklarována, ale i praktikována. To, že je antifa rekrutována z příznivců marxismu či jiných totalitních ideologií je věc absolutně směšná, člověk, který jí vyřkne, musí být absolutně neznalý reality. Těžko jsou totalitářští, když jsou proti zákazu neonacistických demonstrací, když politické elity o to usilují, ale těm jde samozřejmě o svobodu, že? Pokud znáš realitu jen ze zpráv TV Nova, tak se
P.S. Jen by mě zajímalo, jak chceš doložit, že antifa se skládá z příznivců totalitarismu, protože Ti pak dokážu ozdrojovat mnoha zdroji, že je to naopak...
P.P.S. stránky jsem znalý, ale že by z toho vyplívalo, že to jsou jen primitivní násilníci mi nepřijde, zavádí to tvou propagandou, to chceš připojit větu, že to jsou primitivní násilnící? Promiň, ale musim se smát... --Elm 13:45, 25. 3. 2008 (UTC)
Tak se smej. Jejich stranky jsou samozrejme relevantnim zdrojem, ale stejne tak je relevantnim zdrojem to, co pise Mares, jeden z nejuznavanejsich odborniku v zemi. A mimochodem, jeho argumentaci prevzala i rada prislusniku anarchisticke a antifasisticke sceny, protoze AFA s oblibou mlati i je, jako udajne malo radikalni. A clanek to bud bude zachycovat, nebo proste neni objektivni, protoze popisuje jen dilci nazor. O primitivnich nasilnicich psat nechci, o zbranovem fetisismu ala nazi hnuti zcela jiste. Dogbert 14:00, 25. 3. 2008 (UTC)
No s tim Marešem to tak horký neni, je to sice persona, která se vybaví, když se někdo zabývá extremismem, ale jeho uznání mezi odborníky neni jednoznačný. Promiň, ale druhou větu nechápu, mlátí koho??? O zbraňovém fetišismu? Asi jsi si nevšiml, že když chtěli nazi pochodovat Židovským městem, tak náckům se zabavili spousty zbraní konče pistolema a výbušninama a u antifašistů??? Tak jakýpak zbraňový fetišismus? Tohle přesně zavání porušením NPOV! --Elm 14:55, 25. 3. 2008 (UTC)
Promin, ty to beres jako protinackovskou propagandu, ale wiki ma byt proste o faktech. S Maresem to mozna horke neni, ale urcite teplejsi, nez vlastni propagacni stranky AFA. Uci na univerzite a je hojne citovan kolegy i v mediich, takze ho nelze pominout. Czechtechblog, ten je snad docela na opacne strane barikady, a ohani se s nim taky. Hlavni ovsem je, ze Mares shrnuje fakta:
AFA a FSA přitom praktikovaly násilí nejen vůči krajní pravici, ale i v rámci krajní levice (především proti trockistickým aktivistům a proti mladým komunistům), mj. v klubech a na demonstracích. Zřejmě nejtěžší útok skupiny aktivistů, patřících k AFA i FSA směřoval proti dvěma členům Socialistické organizace pracujících v Praze 29. června 2001 v Praze. Oba byli po úderech boxery a kopancích zraněni, jeden musel podstoupit i operaci očnice (Socialistická organizace pracujících 2003).......
Členové AFA se dílčím způsobem projevili násilně i jinak než útoky na ultrapravici a levicové autoritáře. Agresi ze strany AFA byl vystaven někdejší reportér ČR Patrik Kaizr za to, že pomáhal policii identifikovat členy AFA, kteří na pražském nádraží 23. září 2000 zkopali při návratu z protestní akce proti SB/MMF skinheady
To ze AFA se nehlasi k marxismu nebo komunismu, to snad nemyslis vazne... to se kapku lisi i od toho, co o sobe prezentuji sami. No, sliboval jsi, ze to ozdrojujes... Dogbert 15:31, 25. 3. 2008 (UTC)
Zbranovy fetisismus nezavani NPOV, tady jde o to, ze v relevantnim odbornem textu se pise o kultu zbrani v AFA, takze proc to v clanku neuvest. Na anarchoscene jsou tim vyjimecni, podobne zvyky maji spise skinheads Dogbert 15:43, 25. 3. 2008 (UTC)

S Elmem souhlasím s tím, že Mareše je třeba brát s rezervou a jako druh určitého POV. Czechtechblog přebírá texty naprosto odkudkoliv, pokud se jim zrovna hodí do krámu, tak se ohání kýmkoliv.

Na druhou stranu mnohé pasáže tohoto textu znějí opravdu jako propagace oné organizace, chybí kritika, externí odkazy jsou jen propagační atd. Další problém vidím v tomto textu mísí obecný termín a popis jedné organizace v ČR. U obecného termínu by měl být uveden výskyt v konkrétních zemích, základní ideová orientace a její varianty typu Antideutsche Antifa. --Dezidor 15:46, 25. 3. 2008 (UTC)

Mares nekdy nema hlavu a patu, ale jako zdroj fakt je pomerne spolehlivy. Navic, Kaizrovo prepadeni nemusime najit jen v Maresovi.
S druhym odstavcem naprosty souhlas. Dogbert 15:59, 25. 3. 2008 (UTC)
že je to psané příznivcem antify (což je velký argument pro neobjektivitu) je zřejmé už jen z formulace "AFA sdružuje radikální antifašisty a antifašistky", což by běžný editor nenapsal (obě pohlaví). Je to styl vyjadřování typický pro antifu Juris23 (diskuse) 24. 7. 2012, 07:56 (UTC)

Neobjektivnost[editovat zdroj]

Chybí zmínky o tom, že sama AFA je také extrémistická organizace. Vyznává anarchismus a krajně levicové názory. Článek je zaujatý a neobjektivní. --Kališník 26. 9. 2008, 21:06 (UTC)

Editujte s odvahou a zkuste doplnit to, co podle Vás v článku chybí. Jde o kontroverzní téma, ale neutrální úhel pohledu je to, co Wikipedie potřebuje. S pozdravem --Doktory 27. 9. 2008, 13:29 (UTC)
Kališník varuje před extremismem? To je vtip? --Elm 6. 11. 2008, 12:53 (UTC)
No tak, Elme, zanechte těch osobních útoků. --Dezidor 7. 11. 2008, 08:24 (UTC)

Názory které se označují jako levicové sice zastává ale také zastává názory které se běžně označují jako pravicové ( co největší svoboda jednotlivce), btw. co je na anarchismu radikální ? maximální míra svobody ? spravedlnější dělení přírodních zdrojů ? osvobození se od státu, politiků, armád, švestek, nadnárodních korporací a jiných zájmových skupin které se řídí heslem rozděluj a panuj ? posuzování člověka dle kvality charakteru místo něčeho tak mrzkého a nepodstatného jako příslušnost k určitému národu ? ( to nemluvím o dělení lidí dle ras, vyznání, sex. orientace atd. ) Anarchismus jako radikální většinou označují lidé kteří se svobodou nedokáží nakládat a jsou radši zavřeni ve " zlaté kleci" kde je o všech důležitých věcech předem rozhodnuto a oni můžou nerušeně proplouvat životem, zavřeni ve svém vlastním maloměstkém vesmíru. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Geronimo68 (diskuse)

Úprava článku[editovat zdroj]

Článek potřebuje stylové úpravy. Úvod, historie a "Antifa v ČR" jsou zvláštně pomíchané dohromady. Chybí zdroj k definici. Datum vzniku 1930 neodpovídá, každopádně je bez zdroje. Dle en stránky je cílem Antify "smash fascism in all its forms", tedy nikoli jakási obskurní forma třídního boje. Nechci ale hodnotit, nutno ozdrojovat např. z manifestu apod. Jako takové heslo stále není NPOV. --PetrKlíč (diskuse) 21. 8. 2017, 11:24 (CEST)Odpovědět

Antifa není skupina[editovat zdroj]

Souhlasím s kritikou článku od wikipedisty PetrKlíč, ale ještě bych ráda dodala že antifa není skupina. Takže zde není oficiální datum založení nebo oficiální česká stránka. --Faktnetušim (diskuse) 11. 4. 2019, 08:00 (CEST)Odpovědět

Teroristická skupina[editovat zdroj]

@Draceane:Antifa nebyla v USA označena za teroristickou skupinu, pouze „....za teroristickou organizaci si ji přeje označit mnoho Američanů“, abych citoval uvedený zdroj. Tady bylo možná přání některých Američanů otcem myšlenky. Podle MF Dnes zase „některé anarchisty klasifikovalo jako „domácí teroristy““. Takže ne Antifu. Než bude Draceanem doloženo, tak odstraňuji z článku.--Ladin (diskuse) 28. 5. 2019, 14:12 (CEST)Odpovědět

Zrovna tak reference (4,5) nedokládají tvrzení: Antifa často také označuje za fašisty osoby, které jen projevují konzervativní názory, často takovým osobám znemožní např. veřejně vystoupit či přednášet na univerzitě. Takové paušalizující tvrzení je navíc prakticky nedokazatelné. --Matěj Orlický (diskuse) 28. 5. 2019, 14:47 (CEST)Odpovědět
Souhlas, ve zdroji je uveden jenom jeden příklad, celé se to týká specifické situace - reakce na Trumpa.--Ladin (diskuse) 28. 5. 2019, 15:00 (CEST)Odpovědět

Ověření zdroje[editovat zdroj]

Zdar, nemohl by někdo ověřit, zda tvrzení z této editace je skutečně v doloženém zdroji? Díky, --Vojtasafr (diskuse) 3. 8. 2019, 14:25 (CEST)Odpovědět

Na stranu 54 lze nahlédnout alespoň takto . Tvrzení převzaté z knihy není ale IMHO příliš správné. Antifašisticky smýšlející mládež nemusí být nutně extrémně levicová. Chtělo by to prověřit případné použité zdroje. Kniha samotná pojednává o odlišné problematice a může jít snadno jen o názor autora. --PetrKlíč (diskuse) 15. 8. 2019, 00:31 (CEST)Odpovědět

Totální propaganda[editovat zdroj]

V pravidlech Wikipedie je snad objektivnost nebo nezávislost ne? Kdyby to takhle vypadalo na nějaké fašistické, rasistické nebo nacionalistické stránce tak by byla okamžitě smazána. Proč ale tato neokomunistická skupina stále má takto propagandistický článek na wiki?? Může být napsáno co ta skupina má podle příznivců dělat a tak.. Ale pak musíte napsat co ve SKUTEČNOSTI dělá, a udělat to prostě z více úhlů, nebo to napsat kompletně nezávisle na názorech obou stran a napsat ryzí pravdu. Tohle je totiž propagandistický odpad co na "nezaujaté" Wikipedii nemá co dělat. Kubaj CZ2006 (diskuse) 8. 2. 2021, 13:08 (CET)Odpovědět

Která konkrétní pasáž či pasáže se vám zdají propagačního charakteru? --Matěj Orlický (diskuse) 8. 2. 2021, 15:29 (CET)Odpovědět
@Kubaj CZ2006: Máte-li spolehlivé zdroje, platí heslo Editujte s odvahou. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 8. 2. 2021, 20:06 (CET)Odpovědět