Diskuse:Andorra

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kam přidat informaci, že Andorra nemá armádu? Miraceti 18:39, 23. 1. 2005 (UTC)

Z části posledního odstavce Historie bych udělal kapitolku Politické zřízení (stejnak chybí), tam by se armáda hodila. -jkb- 18:50, 23. 1. 2005 (UTC)

Jediné město Andorra la Vella ...[editovat zdroj]

Tato veticka v prvnim odstavci je, podle meho mineni, zavadejici. Andorra la Vella je hlavni a skutecne mesto. Ostatni osidlena mista (jak dokazuje i mapa v clanku) maji charakter mensich mest a mestecek. Zminena veta muze vzbuzovat dojem, ze je tu jen jedno misto vhodne k ziti. Opak je pravdou. Kolem hlavni tepny se rozprostiraji mensi mesta, kazde v jednom z udoli.


Historie[editovat zdroj]

Mohli byste přidat: V roce 803 osvobodil Karel Veliký (742-814) území zpod nadvlády muslimských Maurů. V roce 1287 vznikl stát Andorra oficiálně dohodou mezi španělským biskupem a francouzkým hraběcím rodem Foix.


nevím jak vy, ale já sem viděl výraz kasilština popravé, spíš by se sem hodila španělština, upravil bych to, ale dle mně nemá smysl něco upravit jen proto, aby to někdo jiný smazal--Genius920308 25. 9. 2008, 16:26 (UTC)

... to bude asi jen překlep, správně má být IMHO "kastilština" ** --MiroslavJosef 25. 9. 2008, 16:27 (UTC)
jo je tam kastilština, ale stějně si myslím, že tento výraz není hojně používaný, ptal jsem se pár přátel, a dokonce i učitele na střední a nikdo tento výraz nezná, možná je to někde jinak...--Genius920308 26. 9. 2008, 17:48 (UTC)

Rád bych Vám vysvětlil, že konkrétně v Katalánii, kde mají autonomii , řečenou Generalitat Catalunya , tak asi že byli v minulosti za caudilla Franca y Bahamonde nějak více pronásledováni a jejich katalánština byla jaksi na indexu, tak si potrpí, aby byly nápisy často dvoujazyčně, tedy po jejich : (CATALLÁ (katalánstina), CASTELLÁ (kastilština) (ty čárky na A jsou obráceně)) a tak velmi často je vidět takto výraz kastilština právě v Katalánii . To čemu se říká španělština, je řeč na základě kastilského jazyka na území obojí Kastílie . Ing. Milan Kochaník 9.12.2008

K monarchii Andorra[editovat zdroj]

V jedné verzi článku ve Wikipedii jsem se dočetl, že Andorra je monarchií, a dále jsem se také dočetl v seznamu monarchií, že mezi nimi je Andorra, což byl rovněž odkaz na Wikipedi. Rád bych věc ozřejmil, Andorra má tu zvláštnost, že je dvouknížetstvím , tedy diarchií, nemá totiž jen jednoho knížete v čele knížetství, jako třeba knížetství Monacké, ale dvě knížata . Jsou zde uvedena ve Wikipedii,nic nového , jen je zopakuji, jedním je biskup z města Seo D´Urgell a druhým býval francouzský panovník, po vzniku republikového zřízení tedy dnes francouzský president.Jiná je věc, že knížetství zastupují pouze formálně.Nicméně prý dostává Andorrské knížetství ze strany francouzského státu jakýsi příspěvek, snad na státní správu , jestli i doposud, nevím. Také prý ,z nějakých tradičních důvodů se ve francouzském parlamentu pokládá jednou do roka tradiční otázka : "Jaká je situace v Andorrských údolích ?" . Samozřejmě, asi by měla být uvedena v seznamu monarchií, chápu co tím autor chtěl říci, prostě seznam takových státních útvarů, jejichž hlavou státu není president . Jen bych se přimlouval, aby tedy u Andorrského knížetství bylo uvedeno, že není monarchií, ale diarchií. Chápu, že nemá smysl vytvářet seznam evropských diarchií, když je jen jedna. Ale je to hezká zvláštnost, která má smysl nebýt zapomenuta . Ve starověku bývaly diarchie rozšířené více.

Ing. Milan Kochaník AZTLI@SEZNAM.CZ 9.12.2008

Hezké, ale počítám, že málokdo v Čechách si slovo monarchie opravdu rozkládá na monos a archon (taky mi to chvíli trvalo), ale monarchie je prostě stát v čele s panovníkem, chápaný jako opak republiky. Striktně řečeno je v Evropě ještě jedna diarchie, a to San Marino. Sice je to republika, ale v čele má dva kapitány, tedy "dva vládce". Asi to tak nikdo nijak nezdůrazňuje. --Dryvalley 22. 2. 2012, 08:52 (UTC)

Monarchie je nadefinovaný státovědní termín a diarchie též, uvádět zde termín monarchie u případu diarchie je faktograficky chybné a tudíž jsem sitauaci napravil, encyklopedie musí být přesná. San Marino není diarchie, San Marino je republika s 2 hlavami státu (na formě jejich výběru nezáleží). Přesná informace je dohledatelná v ústavně definujících dokumentech těchto států. Existují další typy vlády (oligarchie), které nejsou ani monarchií, ani republikou (poznámka: Švýcarsko je republika, i když v jeho čele stojí volená rada a tudíž by se mohlo jevit jako oligarchie, stejně jako San Marino se jeví jako diarchie, i když je republikou). Ale jakákoliv taková diskuze je zcela zbytečná, oficiálně je Andora diarchie, tudíž zde nemůže být uvedena jako monarchie. 90.181.138.240 25. 3. 2012, 22:00 (UTC)