Diskuse:Algebraická struktura

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sloučit článek?[editovat zdroj]

Ahoj, lidi. Mně se zdá, že se téma tohoto článku příliš překrývá s článkem "Abstraktní algebra". Neměl by se obsah článku Algebraická_struktura do něj přesunout? A zde by byl jen redirect.

Mám totiž dojem, že pokud to neuděláme, tak většina obsahů těchto dvou článků bude obsahovat přesně tytéž informace a to je velmi nepohodlné pro čtenáře, který se s tématikou seznamuje a proto si čte několik souvisejících článků (konkrétně pokud si chce přečíst oba ty zmíněné, tak ho bude iritovat, že čte podruhé skoro totéž).

Myslíte, že se pletu? Pokud ano, uvítám nápady, jak tento problém vyřešit jinak. --Pavel Jelínek 2. 9. 2010, 12:34 (UTC)

Já bych se určitého překryvu nebál. Vlastně naopak, jako čtenář zejména v matematických článcích jsem vždy určitý překryv vítal, protože to, co jsem z určitých obratů nepochopil na jednom místě, to mi na jiném, kde se o věci mluvilo trošku v jiném kontextu, docvaklo. A podívám-li se na anglické verze těch článků, tak se zdá, že o obojím lze psát bez nějak velkého (tedy nepříjemného) překryvu.--Tchoř 2. 9. 2010, 12:52 (UTC)

Vztah k relační struktuře - přesunutý kus[editovat zdroj]

Chtěl jsem tuto sekci bez náhrady smazat, ale část z ní přece jen v článku nechám. Na diskusní stránce ji chvilku nechám hlavně proto, aby dávalo smysl shrnutí editace v článku.

== Souvislost s relačními strukturami ==

Matematická struktura (nebo také relační struktura) je obecnějším pojmem než struktura algebraická. Matematická struktura je totiž tvořena dvojicí (M,R), kde R je množina relací definovaných v M. Protože každou n-ární operaci lze považovat za (n+1)-ární relaci je každá algebraická struktura zároveň matematickou strukturou. Obráceně to neplatí - například struktura (N; ≤) je matematická struktura, není však algebraická struktura. Společným zobecněním relačních a algebraických struktur je pojem struktury definovaný v matematické logice – tato struktura může obsahovat jak operace, tak relace.