Diskuse:A/D převodník

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele 147.231.32.176 v tématu „Co přidat (návrhy)

Co přidat (návrhy)[editovat zdroj]

++ Které součástky převodník tvoří vždy (operační zesilovač, odpory,...)

++ Jaké typy převodníků existují (sérioé, paralelní, s postupnou aproximací, dvojitou integrací,...) Včetně popisu.

++ Příklady převodníků (vše je zatím psáno obecně [že má 2^N úrovní atp,...]). Čili že máme převodník třeba 8bitový, 10 bitový. Co to všechno znamená? Že převodník může rozlišit 256 či 1024 (respektive 255 a 1023) úrovní. Teď jaká může být největší odchylka taková, aby převodník stále vracel stejnou kvantizační úroveň. Principy převodu - měříme například teplotu přes odporový senzor, (unifikované napětí 0-10 V) a my chceme vědět tu maximální chybu, tedy princip trojčlenky.

++ To už je taková třešnička na dortu a asi nemá smysl to na wikipedii tak extremizovat - třeba, že je zbytečné kupovat a používat na měření např. již výše zmiňované teploty nějaký super převodník s vysokým stupněm rozlišení. Protože když budeme měřit třeba s přesností na deseti tisíciny, tak je takový výsledek blbost - do hry vstupují šumy (tepelný, a další), které mohou celou tuto setinnou část výsledku zcela zkreslit.... Hondrej 01:08, 7. 6. 2008 (UTC)


++ Bylo by dobré vytvořit heslo "kompenzační metody měření" a propojit s větou "Jsou to v podstatě automatické kompenzátory napětí." (Případně v tomto smyslu doplnit heslo Voltmetr.) S tím také souvisí heslo potenciometr, který pro své dávné použití v kompenzátorech dostal své jméno (pokusím se tuto zmínku sám vtělit do hesla potenciometr). 147.231.32.176 11. 4. 2018, 11:21 (CEST)Odpovědět