Diskuse:Železniční dvojkolí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kvalitní článek, oceňuji jeho velkou technickou přesnost, věcnost i kvalitu stylu.

Mě by spíše zajímalo, jsetli u samostatných krátných náprav nízkopodlažních tramvají se ještě jedná o železniční dvojkolí. --Postrach 09:39, 18. 6. 2007 (UTC)

Setrvačnost stojícího dvojkolí[editovat zdroj]

Je tu drobný spor o setrbačnost stojícího dvojkolí. Tvrdím, že i stojící dvojkolí je setrvačníkem (má svůj moment setrvačnosti vůči ose, k jeho uvedení z klidu do pohybu je třeba větší energie, než pokud by bylo jen bez tření uvedeno do posuvného pohybu). Přidávání vsuvky o tom, že je setrvačníkem jen za pohybu považuji za chybné. Nerad byc vedl revertační válku, proto tato diskuse. --Postrach 14:37, 20. 6. 2007 (UTC)

Určitě je to tak, ještě větší vliv v tomto ohledu mají trakční motory. Tu větu by chtělo trošku lépe stylizovat a zasadit do kontextu. Co se týče těch samostatně uložených kol - já už bych to dvojkolím nenazýval, ale zase trvám na tom, že to do tohoto článku patří - je to jeden ze směrů vývoje železničních dvojkolí, stejně jako Talgo. Jestli tam vadí, že to je tramvaj, z toho bych si hlavu nedělal. Vynalézat společný název pro tramvajová a železniční dvojkolí je trochu krkolomné, Udělat zvláštní článek nazvaný Tramvajové dvojkolí zase nadbytečné. Pokud se do toho někdo pustí, navrhoval bych spíše článek Konstrukce pojezdu tramvaje, případně další, věnované jednotlivým typům kol.PetrS. 06:04, 21. 6. 2007 (UTC)
tramvaj mi nevadí. Ale princip dvojkolí je IMHO založen na tvaru a pevném spojení kol - samostatná kola už nejsou dvojkolím (ale mohu se mýlit). --Postrach 06:09, 21. 6. 2007 (UTC)