Diskuse:Žebříček WTA

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Kacir v tématu „Nová trofej pro jedničky

Určitě by bylo velice zajímavé někde splašit tabulky pořadí celkově vydělaných peněz a tabulky celkových bodových zisků, obé myšleno za celou kariéru. MiroslavJosef 23. 8. 2011, 11:19 (UTC)

Peníze a pár přehledů statistik tu máme.--Kacir 17. 9. 2011, 15:41 (UTC)

Nová trofej pro jedničky[editovat zdroj]

@Kacir: Z toho citovaného článku v angličtině (reference č. 1) mně na první pohled nějak nevyplývají následující body: 1. Je to úplně nová trofej, nebo je to pozměněná trofej? Je tedy Ashleigh Barty ta první jednička, která to dostane, nebo ne? 2. Je obloha poseta pravými diamanty? Pokud ano, tak to má značnou hodnotu, zvláště když by si tenisová jednička mohla trofej ponechat. --Zbrnajsem (diskuse) 24. 6. 2019, 17:50 (CEST)Odpovědět

  1. Ref 1 je z říjnového Turnaje mistryň 2015 (datum v něm neuvedeno, ale ověřoval jsem Googlem). Datace plyne i z úvodu: „The WTA has developed a brand new World No.1 Trophy to celebrate the 40th anniversary of computerized rankings.“ (WTA přišla s novou trofejí ke 40. výročí automatizovaného žebříčku /zaveden 1975/). Tedy trofej ve dvouhře i čtyřhře se předává od konce 2015. Na říjnovém Turnaji mistryň 2018 pak získala pro dvouhru jméno po Evertové. V českých médiích masivně chybně uváděno, že je určena jen „světovým jeduičkám na konečném žebříčku“. Už ref 1 (2015) ale uvádí, že je to cena pro každou novou jedničku, která se poprvé posunula do čela (From now on, the iconic new prizes will be presented to singles and doubles players when they first ascend to No.1), tak i trofej pro konečné jedničky. Se jménem Evertové cenu poprvé převzala Halepová na Turnaji mistryň 2018 (od 2015 cena bez názvu po hráčce).
  2. Otázka ponechání je zajímavá. Na putovní trofej – koluje mezi hráčkami – to nevypadá. Ve WTA refech (č. 3) jsou nejednoznačné formulace: „Barty will be presented with the newly-named … Trophy“ (Bartyová se představí s nově pojmenovanou trofejí), či „the latest to hold the … Trophy“ (nejnověji [bude] držet trofej). To by mohlo být chápáno i tak, že se s ní jen vyfotí.
    Australská média, např. The Sydney Morning Herald, ovšem uvádí: „The new world number one will be the owner of a relatively new trophy“ (Nová světová jednička se stane majitelkou relativně nové trofeje) a „It was awarded for the first time late last year, to then number one Simona Halep, and with victory in the Wimbledon lead-up in Birmingham Barty gets a version all of her own.“ (Poprvé byla [trofej Evertové] udělena na konci minulého roku tehdejší jedničce Halepové, a s vítězstvím na wimbledonské generálce v Birminghamu dostane zcela svou vlastní verzi). Takže dle těchto zdrojů by měla každá jednička získat cenu do vlastnictví.
  3. K diamantu:
    Sydney Herald: „It features a silver 'star map' tennis ball, with thousands of tiny dots representing female professionals from the past and into the future. But all world number ones are marked with a diamond, one of which now marks Barty's place in the history of the sport.“ ([Trofej] představuje stříbrnou 'hvězdnou mapu' na míčku, s tisíci drobnými tečkami reprezentujícími ženské profesionálky od minulosti do budoucnosti. Pouze všechny světové jedničky jsou zvýrazněny diamantem, jeden z nich nyní značí místo Bartyové v historii sportu).
    WTA (ref 3): The focal point of the award is a magnificent silver "star-map" tennis ball that represents the tennis universe, and where all World No.1s, past and present, are depicted by a diamond in the sky - each champion leaving their mark on the sport for eternity. (Ústředním motivem ceny je významná stříbrná 'hvězdná mapa' míčku, která představuje tenisový vesmír, v němž jsou všechny jedničky, minulé i současné, vyznačeny diamantem na obloze – každá šampiónka navěky zanechává svůj otisk ve sportu.)
--Kacir 24. 6. 2019, 21:13 (CEST)Odpovědět