Diskuse:Żegota

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Věta "V Żegotě se s výjimkou komunistů sešli lidé všech vyznání a stranických příslušností" by asi potřebovala uvést zdroj. Pokud je mi známo bylo v Żegotě např. hodně lidí z Polskiej Partii Socjalistycznej - tj. ze strany, která se po válce spojila s PZPR. Takže si myslím, že toto tvrzení je dost odvážné a nepovažuji za příliš pravděpodobné, že by se v Żegotě neobjevil ani jeden komunista. --Raduz 21:10, 13. 5. 2008 (UTC)

To tvrzení je spíše v obecnější rovině. Byť je to nepravděpodobné, nemohu zcela vyloučit, že se v Żegotě mohl vyskytnout nějaký komunista, leč obecně komunisté jakožto skupina stáli mimo ni. V Polsku existoval tehdy komunistický a demokratický odboj (který byl dál často roztříštěn podle stran) a tyto dvě křídla proti sobě válčila mnohdy stejně urputně, jako proti Němcům. Běžně se i navzájem likvidovala a udávala Němcům. --Cinik 21:25, 13. 5. 2008 (UTC)
Přidal jsem tedy do závorky zmínku o tom, že komunisté organizovali pomoc Židům samostatně...Nicméně např. samotná Irena Sendlerowa byla členkou socialistické PPS a po válce v letech 1948-68 také komunistické PZPR. Takže to, že se v Žegotě vyskytl nějaký komunista považuji za více než pravděpodobné. --Raduz 12:33, 16. 5. 2008 (UTC)
Odstranil jsem, není mi známa žádná specifická pomoc židům ze strany komunistů organizovaná na takové úrovni, aby to stálo za zmínku. soicialistická PPS nebyla komunistickou stranou, jejich pozdější sloučení na tom nic nezmění. --Cinik 16:40, 16. 5. 2008 (UTC)
V tom případě by se měla odstranit i ona zmínka o komunistech - ta rozhodně taky není ozdrojovaná - navíc žádná podobná věta není např. na polské nebo anglické wikipedii...--Raduz 18:07, 16. 5. 2008 (UTC)
Zvláštní. Přísahal bych, že na jedné z nich byla, nicméně nechce se mi to hledat. Pokudf tu informaci zpochybňujete, smažte ji. Odstranil jsem sám.--Cinik 18:24, 16. 5. 2008 (UTC)
OK, díky, mazat se to nemuselo, jen by to, podle mého názoru, chtělo tu větu chtělo trochu přeformovat, protože komunisté jako strana s Žegotou samozřejmě nespolupracovali, ale myslím si, že nějaký jedinec komunistického smýšlení se tam objevil. Konec konců byla to ve většině záležitost spíše levicových stran. Také předpokládám, že se v Žegotě určitě nesešli lidé všech vyznání - např. budhisté a hinduisté by se mezi nimi asi těžko hledali. Kdysi jsem si v jednom antikvariátu v Krakově chtěl jednu knihu o Žegotě koupit, ale nakonec jsem tak neučinil...Dnes by se asi hodila :)--Raduz 05:38, 17. 5. 2008 (UTC)

Ještě bych si dovolil polemizovat s tím, že Žegota zachránila desítky tisíc Židů. Na anglické wikipedii je uveden počet 4000, v tomto článku [1] také 4000. Jak jsem již uvedl, žádnou knihou o Žegotě bohužel nedisponuji, takže jsou to jediné zdroje, na které mohu odkazovat. --Raduz 07:37, 21. 5. 2008 (UTC)

další stránky:

Zkusím se pak doma ještě podívat do Encyclopedia of the Holocaust, uvidíme, jestli tam něco bude... --Raduz 07:50, 21. 5. 2008 (UTC)

desítky tisíc jsem tam orientačně dal podle de, která mluví o cca 75 000 zachráněných Židech. Anglický článek mi připadá nepřehledný a je podle mne pochybné dělení Židů zachráněných Zegotou, Bundem a JNC, neboť všedchny tyto organizace spolu úzce spolupracovaly. Navíc zmíněné 4000 zjevně nezahrnují děti zachráněné dětským oddělením a vůbec mi připadá celý anglický článek jako spíše zmatený. I když asi to celé zmatené bude, proto jsem tam taky nedal přesné číslo. Encyklopedii holokaustu bych příliš autoritativně nepoužíval, protože obsahuje řadu překonaných údajů dokonce i pro západní svět, o východním nemluvě. Chtělo by to něco novějšího, jestli najdeme. --Cinik 08:11, 21. 5. 2008 (UTC)