Diskuse:Šaháda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Upravil jsem informaci, ze muslimem se stava kazdy kdo rekne sahadu, i neuprimne. Uvadi se odkaz na Mendela. Ale podle islamskeho prava to neni spravne, podminkou pro to stat se muslimem je vira. Jsou doporuceni svedci a pote koupel (ocisteni), ale ani tyto dve veci nejsou podminkou, dulezita je uprimnost a vysloveni sahady. Podle Mendela se treba jednalo o nejaky popis "formalniho" muslima (z legrace, v boji atd.) , ktery ale nema s virou nic spolecneho.-- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Weld (diskusepříspěvky) 9. 3. 2009, 14:18 (CE(S)T)

Dobrý den, v článku je psáno, že je to podle islámské právní vědy, tedy je to formulováno tak, jak to uvádí Mendel. Je také zdůrazněno, že je to pouze formální, snad aby se tak odlišilo, že pravá a skutečná konverze vyžaduje upřímnost ve víře. Mohl by jste prosím uvést zdroj Vašeho tvrzení? Hezký večer, --Podzemnik 9. 3. 2009, 17:20 (UTC)
Formalni muslim v islamu neexistuje, clovek je bud muslim, nebo ne. Kdyz clovek rekne sahadu, tak se oficialne, formalne nikam neeviduje. V islamu neexistuje nic jako v katolicke cirkvi, tzn. matriky a seznamy atd. (az na vyjimky v nekterych statech, coz se ale tyka zakonodarstvi danych statu, ne islamu jako takoveho). Formalni muslim v historii mohl byt treba ten, kdo pronesl neuprimne sahadu za nejakym svetskym ucelem (napr. predstirane spojenectvi kocovnych kmenu s muslimy v dobe Mohameda). V clanku pote nasleduje popis, ze sahid (vyznavac) je pripraven na cestu do raje, z ceho by mohlo pro ctenare vyplynout, ze se to tyka i tech "formalnich muslimu - pokrytcu" pricemz v Koranu se pise: Sura An-Nisa (4) vers 145 "A pokrytci budou vskutku v nejnižším stupni ohně pekelného a nenajdeš pro ně pomocníka." Najdu si tu informaci od Mendela, protoze nechapu jak takovy znaly clovek mohl napsat neco tak zavadejiciho, mozna popisoval nejaky konkretni pripad, nebo chtel tema priblizit evropskym pomerum, a tak pouzil zazite terminy. Jestlize je clanek koncipovan jako Sahada (tzn. dosvedceni viry muslima), zdroj podkladu musi byt z Koranu nebo sunny, napr. prvni 3 verse sury Al-Zumar (39): "1. Seslání Písma od Boha mocného, moudrého pochází. 2. Věru jsme ti seslali Písmo v pravdě, uctívej tedy Boha a zasvěcuj Mu svou víru upřímnou! 3. Což Bohu víra upřímná nepatří? Ti, kdož si berou jako ochránce jiné než Jeho, hovoří: „My je uctíváme jen proto, aby nás co nejvíce k Bohu přiblížili.“ Bůh věru pak mezi nimi rozsoudí to, o čem ve sporu byli. A Bůh zajisté nepovede správně ty, kdož lháři jsou a nevěřící zarputilí." -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Weld (diskusepříspěvky) 12. 3. 2009, 11:36 (CE(S)T)
Změnil jsem informaci, že to je podle Mendela, je tohle pro Vás přijatelné? Je mi jasné, že seznam muslimů se nikde nezapisuje nebo neeviduje a taky mi je jasné, že po vyřknutí šahády se člověk skutečným muslimem nestane a že důležité je vnitřní obrácení. Pokud však člověk šahádu vyřkne, může být jinými muslimy formálně považován za muslima; čili ostatní nemohou říci, zda šaháda byla vyřknuta upřímně či ne. Čili mám za to, že právní vědě, mě, ani Vám nepřísluší rozhodovat o tom, zde někdo (třeba Petr) vyřkl šahádu upřímně nebo ne. To musí snad každý pronášející vědět sám, koneckonců pokrytci budou vskutku v nejnižším stupni ohně pekelného a nenajdeš pro ně pomocníka. Jinak pokud mi poskytnete e-mail, jsem ochoten Vám danou pasáž poslat. --Podzemnik 12. 3. 2009, 11:41 (UTC)
Jestli to neni problem, tak na mail weld@seznam.cz
Pokud to tak u Mendela je, tak je to buď chybně, nebo se to odkazuje na nějaké dílčí tvrzení jednotlivého učence, ale ne obecný úzus. Konverze k islámu má jako nevyhnutelnou složku též úmysl, niju. Pokud nija není, pak úkon skutečně neplatí. Možná je chyba v mimoběžném slově "neupřímně", protože to si někdo může vykládat jinak. Dejme tam místo "upřímně" raději "úmyslně", a můžeme Mendela vyhodit (a já to doložím nějakou literaturou, až budu doma, teď jsem zrovna na cestách). --Mmh 23. 11. 2009, 18:50 (UTC)
Takže jsem to dohledal u Hartmanna (Die Religion des Islam, standardní dílo světového měřítka); skutečně nemůže být šaháda platná, pokud není přítomen úmysl ji jako takovou vyslovit. --Mmh 14. 12. 2009, 16:42 (UTC)
A teď jsem to našel potvrzeno i v I. A. Ibrahim, Stručný průvodce k porozumění islámu, což je oficiální publikace Islámské nadace v Praze. --Mmh 14. 12. 2009, 16:48 (UTC)
O níji se v článku přece nemluví. Mimochodem, nedávno jsem z úst Attily Kovácse z katedry porovnávací religionistiky v Bratislavě zaslechl přesně totéž, co píše Mendel. Dokonce se zmínil o tom, že když dělala v Mekce zásah proti nějakým extremistům speciální jednotka francouzské armády, museli před vstupem do Mekky každý před nějakým ulamá vyřknout šahádu, aby jim tam byl umožněn vstup :-) Podle mě mají tito pánové pravdu - po formální stránce se stanu muslimem po vyřknutí šahády, kdo a jak pozná, zda to myslím upřímně, či ne? "Pravým", vnitřně obráceným muslimem se samozřejmě člověk stane poté, co pronese šaháu upřímně. Je to něco jako při modlitbě - těžko může mít účinek, pokud není myšlena upřímně a s dobrým úmyslem. --Podzemnik 14. 12. 2009, 17:02 (UTC)
O níji se v článku nemluví, ale přesto je níja předpokladem toho, aby se člověk stal muslimem. Příklad z Mekky také může být jen řešením ad hoc. Každopádně Hartmann i Ibrahim se shodují v tom, že muslimem se nestane někdo, kdo by vyslovil šahádu bez příslušného úmyslu (krom toho by u toho měli být šahídi atd.). --Mmh 14. 12. 2009, 17:09 (UTC)
Jak už jsem naznačil, v článku se mluví o tom, že se stane muslimem po formální stránce, --Podzemnik 14. 12. 2009, 17:13 (UTC)
Jenže žádné "stání se muslimem po formální stránce" neexistuje, resp. existovat může jen jako doplnění formální náležitosti k něčemu, co již reálně proběhlo, ale nemůže to existovat samo o sobě. --Mmh 14. 12. 2009, 17:18 (UTC)
Nerozumím, jak že se nemůže stát po formální stránce muslimem? Myslíte, že si to Mendel s Kovácsem vymysleli? (Pravda, pro tvrzení toho druhého nemám k dispozici věrohodný zdroj). Když si vezmu nějakou ženu kvůli majetku nbeo třeba vydání víza, taky budu manžel a ženich po formální stránce, ale nebudu jím reálně :-) --Podzemnik 14. 12. 2009, 17:24 (UTC)
Nevím, co přesně tvrdí Mendel s Kovácsem, ale mám tu dva jasné zdroje, které jim odporují. Muslimem se člověk stane tím, že za přítomnosti dvou svědků s jasným úmyslem vysloví šahádu. Toto je formální stránka věci. Níja je součást formálních požadavků. --Mmh 14. 12. 2009, 17:44 (UTC)