Diskuse:Úřednická vláda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nejsem si jist, ale myslím, že naše zákony termín úřednická vláda neznaji, proto nelze vládu p. Tošovského za úřednickou považovat, ale nejsem právník, pouze jsem něco takového četl, čili pokud máte lepší informace tak mi nevěřte, pokud ne mohu se právníka zeptat. Vrba 18:19, 9. 3. 2005 (UTC)

Tak jsem hovořil s právníkem, jeho názor je, že náš právní řád nezná pojem úřednická vláda - označil to za výmysl novinářů, každá vláda je (z hlediska práva) stejná, jak to bylo za první republiky si není na 100% jist, ale slíbil mi že to zjistí. Vrba 16:19, 12. 3. 2005 (UTC)

To je dost dobře možné, přesto ten pojem existuje a ve Wikipedii by měl být (samozřejmě s příslušným vysvětlením, že jde jenom o neformální označení jistého druhu vlády). --Mormegil 16:49, 12. 3. 2005 (UTC)

Určitě, já jsem to autorovi psal i s možností se zeptat právníka, on někde odepsal, ať se zeptám a dnes sem s ní hovořil, tak to sem píšu - nijak jsem nezpochybňoval, že tu článek má být, ale pokud to někde je i právní termín, tak by to chtělo nějak vysvětlit (pokud tu je možnost konzultace, tak se spíše hodí). Mj. nechal jsem si vyložit něco málo k autorským právům a těm co na to tady dohlížejí (snaží se) to tedy nezávidím. Vrba 17:07, 12. 3. 2005 (UTC)

Vidím, že zde kolega Vrba správně již před lety nadhodil termín "úřednická vláda". V textu je chyba u Tošovského vlády, která rozhodně nebyla a ani nemohla být úřednickou (česká ústava takovou vládu nezná). Viz např. článek politologa Mlejnka z FSV UK ...odštěpení Unie svobody, nastolení Tošovského vlády, která rozhodně nebyla úřednická..., či vysvětlení historika Nováčka na CRo-1 z 24.3.09 audio - čas poslechu 19:30 min. Snad zítra upravím. --Kacir 24. 3. 2009, 22:47 (UTC)

To, že úřednickou vládu dnešní ústava nezmiňuje a nestanoví pro ni zvláštní právní podmínky, neznamená, že žádnou vládu vzniklou podle nynější ústavy není možné tak nazvat. Ústava samozřejmě nezná ani termíny "překlenovací vláda" či "přechodná vláda", a přesto i ony mají svůj význam. To, že podmínky pro vznik úřednické vlády jsou dnes jiné než za první republiky, ještě neznamená, že dnes žádná úřednická vláda nemůže existovat. Termíny "úřednická vláda" a "politická vláda" se běžně užívají a mají celkem jasně daný význam. Wikipedie tu opravdu není od toho, aby soudila, že anonymní "Vrbův právník" nebo jeden či dva odborníci vyslovivší se v médiích mají nějakou větší kompetenci určovat, co je správné a co ne, než desítky politiků a novinářů. --ŠJů 9. 4. 2009, 14:53 (UTC)
Hlavně v článku naprosto chybí věcné informace o tom, jak byla za první republiky úřednická vláda právně vymezena, a namísto toho je v úvodní definici množství neozdrojovaných charakteristik. --ŠJů 9. 4. 2009, 15:00 (UTC)
Uvidím, budu-li text článku ještě upravovat, pravděpodobně ano. Není dobré, aby wikipedie podávala zavádějící a klamné informace. To si snad můžou dovolit říkat politici či psát novináři. Ty jsi mimochodem dosud nedodal ani jeden relevantní politologický či jiný odborný zdroj o tom, že úřednická vláda v ČR může vzniknout. ¨Všeobecně se o ní může psát či mluvit, ale z encyklopedického hlediska je to chybné označení, které je nutné uvést na pravou míru. --Kacir 9. 4. 2009, 15:28 (UTC)

Co je na tom zavádějícího a klamného? To, že nějaký výraz se nelíbí jednomu redaktorovi jednoho rádia, ještě neznamená, že je to zavádějící či klamný výraz. Ten výraz se běžně používá a každému je zřejmé, co v současné České republice označuje. To, že není uveden v ústavě a nemá žádný speciální procedurální režím, ještě neznamená, že nemůže existovat nebo že je chybný. Nikdo netvrdí, že v současné České republice má úřednická vláda stejný charakter jako za první republiky. Jsou desítky zdrojů o tom, že určitému typu vlády se v České republice říká úřednická vláda. Mimochodem, když už cituješ jakéhosi řadového publicistu, původním vzděláním historika, který má k tomuto použití nějaké výhrady, a nepodařilo se ti najít žádný psaný zdroj s podobným názorem, tak by bylo dobré jeho názor ocitovat doslova, protože v audio nahrávce se to opravdu velmi špatně hledá, obzvlášť když v referenci není specifikováno, ve které části hodinového pořadu je o tom zmínka. Samozřejmě takovýto názor jednotlivce musí být uveden jako názor jednotlivce (pokud možno i s jeho zdůvodněním) a ne jako holý fakt. Argument, že termín není uveden v současné ústavě, je nesmyslný: v současné ústavě není obsaženo ani spousta dalších výrazů, které se běžně používají a mají svůj význam. A mimochodem, Mlejnek jen okrajově zmiňuje, že Tošovského vláda rozhodně nebyla úřednická, ale nijak tento názor nezdůvodňuje ani negeneralizuje. Rozhodně v tom článku Josef Mlejnek (o němž ostatně zatím ani neexistuje článek na Wikipedii) netvrdí, že žádné české vládě nelze říkat úřednická (ať už si to myslí nebo ne). --ŠJů 9. 4. 2009, 15:53 (UTC)