Diskuse:Óndra Łysohorsky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nobelova cena[editovat zdroj]

Byl by nějaký zdroj k té informaci o nominaci na Nobelovu cenu? Daniel Šebesta (diskuzepříspěvky) 17:31, 5. 3. 2007 (UTC)

Slovenský básník?[editovat zdroj]

Označení "slovenský básník" je dost sporné; to, že někdo chvíli žije na Slovensku z něho ještě slovenského básníka nečiní. Spíš by se mohlo napsat "lašský básník" nebo básník bez přívlastků. --Qasinka 14:53, 30. 11. 2007 (UTC)

Souhlasím, proto jsem alespoň zpřesnil odkaz na Slovensko (namísto Slováků). Ale "lašský básník" je určitě lepší varianta.--Dr. Králík 22:01, 30. 11. 2007 (UTC)
Slovenským básníkem zcela jistě nebyl; za Slováka se nepovažoval (ani za Čecha, když už jsme u toho) a na Slovensko byl za komunistů v podstatě vyštván. Nejsprávnější by bylo – pokud hovoříme o jeho národnosti – uvádět ho jako „lašského“ básníka, s upřesňující poznámkou, že tzv. lašský národ a jeho jazyk si v podstatě vymyslel (pravda, s velkou dávkou lingvistické erudice a uměleckého mistrovství). Chybí tu také informace o jeho komunistickém světonázoru a snaze nechat si své vysněné Lachy posvětit (a naoktrojovat čs. vládě) sovětskými jazykovědci a státními činiteli... Opraví/doplní to někdo? --Iaroslavvs 15:25, 16. 6. 2008 (UTC)
Souhlasím s Vámi, nechtěl byste opravit/doplnit Vy?--Dr. Králík 09:42, 18. 6. 2008 (UTC)
Já už toho na Wiki nasliboval...:( Leč s mým časem to teď bude prachbídné (zkoušky). Budu na wikidovolené. Snad za nějaký čas, kdyby se tu nic nehýbalo... --Iaroslavvs 19:15, 21. 6. 2008 (UTC)

bratri Czesi!;)[editovat zdroj]

ne wiym czy "slovenský básník" je tu z ignoranci czy je to prowokacja. Łysohorsky ne citil se Czech, ne citil se Polok, ale Slovakem ne byl na 100% jeho narodnost je Laszsko, jak Wam to wadi, tak ne piszte nic. ne wiym zaś proc je napisane, ze byl prekladatel a nema nic ze jako pirszy usystematyzowol lasski dialekt/jezyk, a pisol w nim werse, z ceho to hlavnie byl a je znany. mom nadzieje, ze to ino brak inforamacji a ne jakies narodowe pierdoly a poprawnosc.. skorzystajte ze slonskiej a polskiej wikipedii, tam je on lepiej opisany. sory, ze ne pise w cestine, mysle ze sie rozumimy:) zdravim! Cieszyniok