Diplomacie (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Diplomacie
Původní názevDiplomatie
Země původuFrancieFrancie Francie
NěmeckoNěmecko Německo
Jazykyfrancouzština a němčina
Délka84 min
Žánryhistorický film
filmové drama
válečný film
ScénářVolker Schlöndorff
Cyril Gély
RežieVolker Schlöndorff
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleAndré Dussollier
Niels Arestrup
Burghart Klaußner
Robert Stadlober
Stefan Wilkening
… více na Wikidatech
ProdukceMarc de Bayser
Frank Le Wita
HudbaJörg Lemberg
KameraMichel Amathieu
KostýmyBettina Marx
Mirjam Muschel
StřihVirginie Bruant
Výroba a distribuce
Premiéra28. srpna 2014 (Německo a Maďarsko)
2. prosince 2014
DistribuceMozinet
Netflix
Rozpočet4,8 mil. $
Diplomacie na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Diplomacie (v originále Diplomatie) je dramatický film z roku 2014, který režíroval Volker Schlöndorff podle stejnojmenné hry Cyrila Gélyho, která byla poprvé uvedena v Théâtre de la Madeleine v roce 2011 se stejnými hlavními herci. Snímek historické události kolem osvobození Paříže zhušťuje do posledních 24 hodin. Film byl poprvé uveden 12. února 2014 na Berlinale. Schlöndorff věnoval film americkému diplomatovi Richardu Holbrookovi (1941-2010). Snímek měl světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně dne 12. února 2014.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Film z velké části zachycuje fiktivní slovní souboj mezi německým generálem Dietrichem von Choltitz a švédským generálním konzulem ve Francii Raoulem Nordlingem. Noční rozhovor se odehrává na německém velitelství, které sídlilo v luxusním hotelu Meurice, a trvá až do rána.

Generál dostal před třemi týdny od Hitlera tzv. rozkaz sutinového pole, tj. aby město nepadlo do nepřátelských rukou „nebo jen jako hromada trosek“. Kolem čtvrté hodiny ráno generál dostává potvrzení, že přípravy jsou u konce. Všechny mosty přes Seinu v Paříži, kromě centrálního mostu Pont Neuf, a nejdůležitější budovy, které charakterizují panorama města jsou zaminovány. Trosky z demolic, které mají být spuštěny souběžně, mají přehradit řeku a zaplavit velké oblasti bez ohledu na civilisty.

Když je von Choltitz sám, přichází švédský konzul Nordling a snaží se diplomatickou cestou zabránit zničení města. Velitel města je zaskočen, ale chová se k návštěvníkovi s respektem a vede dialog. Zpočátku byl odhodlán splnit rozkaz a mezitím nechal všechny odpůrce na základě stanného práva zastřelit. Nordling se ale ve svém plánu nenechá odradit, přičemž nahlodá generálovo přesvědčení vydat rozkaz ke zničení města.

Mezitím se v hotelu objeví důstojníci SS jménem Heinricha Himmlera, aby na poslední chvíli ukradli umělecké poklady z Louvru, jako je tapisérie z Bayeux, ale nikoli Mona Lisa, jak zjistil von Choltitz. Členové SS samolibě poukazují na Hitlerovo nařízení, podle kterého jsou členové generálovy rodiny rukojmí. Nordling slíbí generálovi záchranu rodiny přesunem z Baden-Badenu do neutrálního Švýcarska.

Nad ránem Nordling zachrání život generálovi, kterého postihne astmatický záchvat. Když je konečně připraveno rádiové spojení s demoliční četou, v bezprostřední blízkosti hotelu už zuří boje. Nordling je na střeše, když generálův poslední rozkaz nakonec operaci zruší. Zpátky v kanceláři mu konzul blahopřeje k jeho rozhodnutí. Než odejde z hotelu, dostane potřebné povolení a snubní prsten jako identifikační znak pro von Choltitzovu manželku.

Von Choltitz se vzdává se svými posledními vojáky a je zajat americkými vojáky. Zaměstnanec hotelu, zřejmě zástupce Résistance blahopřeje Nordlingovi. Oba dojdou k radnici, kde Nordlinga očekává Charles de Gaulle.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

André Dussollier Raoul Nordling
Niels Arestrup Dietrich von Choltitz
Burghart Klaußner major Werner Ebernach
Robert Stadlober Ernst von Bressensdorf
Charlie Nelson správce
Jean-Marc Roulot Jacques Lanvin
Stefan Wilkening nadrotmistr Mayer
Thomas Arnold nadporučík Hegger
Lucas Prisor důstojník SS
Attila Borlan důstojník SS
Claudine Acs pokojská
Dominique Engelhardt voják Hans
Johannes Klaußner mladý voják
Charles Morillon stráž v předpokoji
Jochen Hagele voják v doprovodu
Jean-Cyril Durieux voják v doprovodu
Tristan Robin Dankwart Von Arnim

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Diplomatie (Film) na německé Wikipedii.

  1. Diplomacie (2014): Release Info [online]. IMDb [cit. 2023-04-16]. Dostupné online. (anglicky)