Dinosauři: Anatomická tajemství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dinosauři: Anatomická tajemství
Žánrdokumentární film
Země původuUSAUSA Spojené státy
Jazykangličtina
Počet řad1
Počet dílů4
Obvyklá délka50 min
Premiérové vysílání
StaniceDiscovery Channel
Vysíláno13. prosince 2009
Dinosauři: Anatomická tajemství na ČSFD, Kinoboxu, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dinosauři: Anatomická tajemství (v anglickém originále Clash of the Dinosaurs) je americký populárně naučný dokument o některých aspektech anatomie a života neptačích dinosaurů. Zaměřuje se především na aspekt obrany a útoku mezi dravými a býložravými dinosaury. Tato čtyřdílná minisérie z dílny Dangerous LTD měla televizní premiéru 13. prosince 2009 na knálu Discovery Channel.

Rody dinosaurů[editovat | editovat zdroj]

V dokumentu se postupně objevují následující rody dinosaurů ze třech různých období křídy (před zhruba 110 miliony let, 75 miliony let a 65 miliony let).

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Jedním z účinkujících vědeckých poradců je také americký paleontolog Mathew Wedel. Ten se prostřednictvím internetu ostře ohradil proti zkreslení svého komentáře pro dokument[1]. Další výtkou dokumentu je to, že se příliš často opakují záběry s digitálně vytvořenými dinosaury. Některé scény jsou pak nesmyslné (například ulovení mláděte sauroposeidona o velikosti slona dvěma dravými deinonychy). V české verzi jsou také další chyby v dabingu, jako například nazývání dinosaurů nesprávným pojmem "ještěr".

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]