Digitální kinematografie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Digitálni kinematografie značí proces zaznamenávání filmu pomocí digitálních kamer, místo klasických analogových kamer. Digitální technologie nahrazují v mnoha příbuzných oborech klasické analogové technologie, např. pozemní digitální televizní vysílání, DVB-T, které obsahuje rovněž pozemní digitální rozhlasové vysílání. Přibližně od r. 2005 se celosvětově většina filmů, včetně televizních seriálů natáčí a distribuuje digitálně.

Související termíny[editovat | editovat zdroj]

Digital Cinema odpovídá standardu nastupujícího formátu plně digitalizované komerční projekce filmů; podle enWiki značí Digital Cinema použití digitální technologie pro distribuci a promítání "pohyblivých" obrázků jako opak k zastaralému používání "navinutých" kol se záznamem "pohyblivých" obrázků na 35mm film atp..

Digitálni film je zaměřen na všechny oblasti filmového průmyslu, tj. na produkci, postprodukci i distribuci.

Kinematografie podle WikiSlovníku značí zobrazování pohybu rozkladem na jednotlivé obrázky; podle csWiki zahrnuje kinematografie veškeré činnosti spojené s filmem a filmováním (výroba filmů, výroba filmové techniky, organizace distribuce, prodej). Používá se i jako označení pro film, nebo označuje záznam rychlých pohybů s vysokým obrazovým kmitočtem (např. výzkum velmi rychlých dějů).

Digitálni fotoaparát (anglicky digital camera) je fotoaparát, zaznamenávající obraz v digitální formě, takže může být okamžitě zobrazen na zabudovaném displeji nebo nahrán do počítače.

Digitální videokamera snímá více obrázků pohybujícího objektu. Původně byla vyvinuta pro televizní průmysl. Dnes je používána i pro tvorbu rodinných videosnímků atp.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Digital cinematography na anglické Wikipedii.