Diecéze gurská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Diecéze Gurk-Klagenfurt)
Diecéze gurkská
Dioecesis Gurcensis
Znak gurkské diecéze
Znak gurkské diecéze
Základní informace
SídloKlagenfurt
PatronJan Křtitel
Církev sui iurisřímskokatolická
BiskupAlois Schwarz
Generální vikářEngelbert Guggenberger
Církevní provinciesalcburská
Statistické údaje
Počet děkanátů23
Počet farností336
Rozloha9 533 km²
Počet obyvatel557 773 (rok 2013)
Další informace
Zeměpisné souřadnice
Webhttp://www.kath-kirche-kaernten.at
Diecéze gurkská na mapě
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Diecéze gurská, respektive gursko-celovecká nebo také diecéze Gurk či diecéze Gurk-Klagenfurt (lat. Dioecesis Gurcensis) je římskokatolická diecéze, která se nachází na jihu Rakouska, sídlem biskupa je Klagenfurt am Wörthersee. Spolu s metropolitní salcburskou arcidiecézí, diecézí feldkirchskou, diecézí Graz-Seckau a diecézí innsbruckou tvoří Salcburskou církevní provincii.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Biskupství bylo založeno v roce 1072, jako první samostatné v salcburské arcidiecézi. Za sídlo biskupa byl vybrán ženský klášter v Gurku, který kdysi založila hraběnka Ema z Gurku, je proto považována jako jeden z diecézních zakladatelů. Jako první biskup byl vysvěcen Günther von Krappfeld. Gurský biskup měl být zcela závislý na Salcburku a sloužit jako vikář tamního arcibiskupa.

Sídlo gurské diecéze bylo přesunuto na hrad Straßburg v Korutanech, kde zůstalo po celá staletí do roku 1783 a poté na krátký přesídlilo na zámek Pöckstein. V rámci josefínských reforem bylo biskupství ustáleno v Klagenfurtu a celá diecéze byla podstatně zvětšena. Ze salcburské arcidiecéze získala 96 farností, goricijské arcidiecéze 56 farností, lublaňské arcidiecéze 5 farností a z lavantské diecéze 1 farnost. Když bylo lavantské biskupství přesunuto do Mariboru a vznikla maroborská arcidiecéze, připadlo celé Lavantsko pod zdejší diecézi. Od té doby gurské biskupství spravuje celou spolkovou zemi Korutany.

Mimo církevní historii je znám i zdejší biskup, kardinál František II. Xaver, který zorganizoval první výstup na nejvyšší horu Rakouska Grossglockner. Jiný místní biskup Balthasar Kaltner byl posledním virilistou, který mluvil v korutanském zemském sněmu.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Diözese Gurk-Klagenfurt na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]