Dibatag

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxDibatag
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
zranitelný
zranitelný[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Nadtřídačtyřnožci (Tetrapoda)
Třídasavci (Mammalia)
Řádsudokopytníci (Artiodactyla)
Podřádpřežvýkavci (Ruminautia)
Čeleďturovití (Bovidae)
RodAmmodorcas
Binomické jméno
Ammodorcas clarkei
(Thomas, 1891)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dibatag (Ammodorcas clarkei) je druh středně velké antilopy ze Somálského poloostrova. Svým vzhledem je podobná antilopě žirafí.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tato antilopa dosahuje délky těla okolo 155 cm. V kohoutku se výška pohybuje okolo 85 cm. Hmotnost této antilopy je 20 až 35 kg. Rohy mají pouze samci a jsou dlouhé 10 až 25 cm. Špičky rohů směřují dopředu. Barva těla je hnědošedá. Nohy a krk jsou dlouhé. Končetiny a čelo nesou hnědou barvu. Antilopy mají černý ocas, který v nebezpečí zvedají kolmo k zemi.

Chování[editovat | editovat zdroj]

Dibatag je denní antilopa. Svým chováním je tato antilopa podobná antilopě žirafí. Žijí samostatně nebo v párech, vzácně je lze zastihnout i ve stádech až o 6 kusech. Svá teritorium si značí močí, trusem a výměšky žláz. O svá území spolu samci mnohdy bojují.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Dibatag se živí především listy a mladými výhonky keřů. V období dešťu konzumují i mladé výhonky trav. Občas požírají i ovoce. Ve volné přírodě téměř vůbec nepijí.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Dibatag dosahuje pohlavní dospělosti ve věku 12 až 18 měsíců. Namlouvání je podobné jako u antilopy žirafí. Březost trvá 6 až 7 měsíců a po této době se rodí 1 mládě. Většina porodů probíhá od září do listopadu, jsou však zaznamenány i v červnu nebo červenci.

Rozšíření a ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Dibatag žije na Somálském poloostrově v jihovýchodní Etiopii a středním Somálsku. Žije v nadmořské výšce 200 až 1200 m n. m.[2] Obývá zde křoviny a travnaté plochy, populace je odhadována na 2 800 jedinců. Tento počet se však stále snižuje. Dle IUCN je tento druh řazen jako zranitelný, je ohrožen lovem, válečnými konflikty, ztrátou biotopu v důsledku vysychání Afriky a také kvůli konkurenci s domácími zvířaty. V zoologických zahradách se nechová, neúspěšné pokusy o jeho chov učinila pouze zoo v Neapoli.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. AMIR, O. G.; KAARIYE, X. Y.; WILHELMI, F. IUCN Red List of Threatened Species: Ammodorcas clarkei. IUCN Red List of Threatened Species [online]. 2016-04-17 [cit. 2021-09-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]