Diane d'Andoins

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Diane d'Andoins
Diane d'Andoins s dcerou Catherine; Juan Pantoja de la Cruz
Diane d'Andoins s dcerou Catherine; Juan Pantoja de la Cruz
Jiná jménala belle Corisande
Narození1554
po 1554
Hagetmau
Úmrtíúnor 1620 (ve věku 65–66 let)
únor 1621
Hagetmau
Povoláníaristokratka
Známá jakomilenka francouzského krále Jindřicha IV.
ChoťPhilibert de Gramont, hrabě de Guiche (1552-1580)
Partner(ka)Jindřich IV. Francouzský
DětiAntoine II. de Gramont-Touloujon
Catherine
RodičePaul de Andoins
Marguerite de Cauna
PříbuzníAntoine de Gramont a chevalier de Grammont (vnoučata)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Diane d'Andoins nebo d'Andouins (Diane de Andoins) (1554, Hagetmau, Francie - 1620, Hagetmau), hraběnka de Guiche, nazývaná „krásná Corisande“, byla francouzská šlechtična a v letech 1582 až 1591 královská milenka navarrského a francouzského krále Jindřicha IV.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Její rodiče byli Marguerite de Cauna a Paul, baron de Andoins, pán de Lescar, vikomta a později hraběte de Louvigny. Později se stala jednou z nejbohatších dědiček Béarnu.[1]

Zasnoubila se dne 6. srpna 1567 (ve věku 13 let) a dne 21. listopadu 1568 se provdala za Philiberta, hraběte z Gramontu, senešala v Béarnu a Guiche, vikomta z Asteru a de Louvigny, pána z Lescure a guvernéra Bayonne (1552 – 1580), kterému bylo v té době pouhých 15 let. Philibert zemřel na zranění utržené v roce 1580 během obléhání La Fère v Pikardii [1] a Diane se tak ve věku 26 let stala vdovou. Spolu s manželem měli 2 děti - syn Antoina II. vévodu de Gramont a dceru Kateřinu.

Byla to žena proslulá velkou krásou a neméně rozsáhlou znalostí kultury, znala zejména Montaigne.[1] Zamilovala se do dvorské literatury a právě v rytířském románku Amadis de Gaule našla hrdinku, se kterou se mohla ztotožnit a jejíž jméno přijala: „Corisande“.

Jindřich III. Navarrský se s ní setkal, pravděpodobně díky přátelství mezi ní a jeho sestrou Kateřinou Bourbonskou (navzdory jejich rozdílnému náboženství, Kateřina byla kalvinistka, zatímco Diane byla katolička)[1] a vytrvale se jí dvořil.

Velký vliv na něj měla v letech 1582 až 1590, kdy byla na rozdíl od jeho ostatních milenek také partnerkou v jeho obchodních jednáních.[1] Hraběnka mu zůstala oddaná celý život. Během válek Ligy kvůli němu prodala své diamanty, dala do zástavy svůj majetek a dokonce pro něj naverbovala na své útraty armádu 20 000 Gaskoňců. Jindřich jí prý podepsal „svou krví“ slib sňatku,[1] alespoň dle anekdoty, kterou vyprávěl Agrippa d'Aubigné [2]. Nicméně král své slovo nedodržel. Pravděpodobně byla příčinou jeho nestálosti Françoise de Montmorency-Fosseux (předchozí Jindřichova milenka v letech 1579 až 1581) a protestantů, kteří se obávali vlivu této katolické šlechtičny na panovníka Béarnu. Někteří genealogové se domnívají, že její syn Antoine pochází z jejího spojení s Jindřichem III. Navarrským. Tyto informace jsou ale nepotvrzené a pochybné.[3]

Zemřela v únoru 1621 na svém zámku Hagetmau.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Diane d'Andoins na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e f Boucher 1995, p. 175-177
  2. d'Aubigné 1999, p. 426-427
  3. Ritter 1959

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  •  RIBETON, Olivier. Un musée Gramont à Bayonne. Bulletins de la Société des Sciences, Lettres et Arts de Bayonne. Bayonne, 1985. (French) 
  •  BOUCHER, Jacqueline. Deux épouses et reines à la fin du XVIe siècle: Louise de Lorraine et Marguerite de France. [s.l.]: Publications de l'Universitie de Saint-Étienne, 1995. (French) 
  •  D'AUBIGNÉ, Agrippa. Oeuvres (Works). Redakce Weber H.. [s.l.]: Droz, 1999. (French) 
  •  RITTER, Raymond. Une dame de chevalerie, Corisande d'Andoins, comtesse de Guiche. [s.l.]: A. Michel, 1959. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]