Deweyův desetinný systém

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Příklad používání Deweyho desetinného třídění v knihovně k stavění knihovního fondu (Wan Chai Library)

Deweyův desetinný systém, také Deweyova desetinná soustava nebo Deweyova knihovnická soustava či Deweyho desetinné třídění je systém třídění knih a dalších archiválií podle tématu v knihovnách a archivech, vynalezený Melvilem Deweyem v roce 1876. Systém prodělal v průběhu své existence dvacet tři větších revizí (vždy po sedmi letech), naposledy v roce 2011.

Systém[editovat | editovat zdroj]

Tato soustava rozděluje všechny vědomosti lidstva do deseti hlavních tříd, sta oddílů a tisíce úseků. Například náboženská témata jsou třída 2, a proto kódy (v základě třímístné) náboženských témat začínají číslicí dva. Kódem 270 se označují dějiny křesťanské církve, a proto jsou všechna témata věnující se dějinám křesťanské církve pod kódy 271–279 (konkrétní téma určuje třetí číslice, například 275 jsou dějiny křesťanské církve v Asii). Deweyův systém je velmi užitečný pro kombinování, například pokud vyhledavatele zajímá evropská ekonomika, jednoduše zkombinuje kód pro ekonomiku (330) s kódem pro Evropu (94)[pozn. 1] a jako celkový kód zadá 330.94.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Tento systém se užívá v knihovnách po celém světě. Někteří autoři, například Isaac Asimov, úmyslně volili témata svých knih tak, aby byla dobře zapsatelná pomocí Deweyova systému. Některé odborné časopisy také přidávají kód v tomto systému do záhlaví všech článků. Vyskytly se také pokusy adaptovat Deweyův systém na mezinárodní jazyk. Na Deweyově systému je založeno také mnoho dalších soustav, například Sachs-Hornbostelova klasifikace hudebních nástrojů.

Přehled[editovat | editovat zdroj]

V Deweyově systému jsou třídy značeny následovně:

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Tento kód se tedy nalézá pod číslem 9 (geografie a historie) v níže uvedeném přehledu.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]