Columelliaceae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Desfontainiaceae)
Jak číst taxoboxColumelliaceae
alternativní popis obrázku chybí
Desfontainia spinosa
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbruniotvaré (Bruniales)
ČeleďColumelliaceae
D.Don, 1828
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Columelliaceae je malá čeleď vyšších dvouděložných rostlin z řádu bruniotvaré. Zahrnuje pouze 5 druhů ve 2 rodech a je rozšířena pouze ve Střední a Jižní Americe. Jsou to dřeviny s jednoduchými vstřícnými listy a pětičetnými květy.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Columelliaceae jsou keře nebo stromy s jednoduchými vstřícnými listy s palisty. Listy jsou celokrajné nebo na okraji s ostnitými zuby (Desfontainia). Palisty jsou interpetiolární (umístěny mezi bázemi řapíků), u některých zástupců redukovány na linii spojující báze řapíků.

Květenství jsou vrcholová nebo úžlabní, nejčastěji vrcholíky nebo laty, výjimečně jsou květy jednotlivé. Květy jsou pravidelné nebo je s korunou mírně souměrnou, oboupohlavné, nejčastěji pětičetné. Rod Columelliakorunní lístky žluté, na bázi srostlé. Desfontainia má květy jasně červené, s dlouhou korunní trubkou. Tyčinky jsou 2 nebo 5, přirostlé ke korunní trubce. Semeník je spodní, srostlý ze 2 nebo 5 plodolistů a se stejným počtem neúplných pouzder. Čnělka je jediná, s hlavatou bliznou. Vajíček je mnoho. Plodem je mnohasemenná tobolka nebo bobule.[1]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Čeleď zahrnuje pouze 5 druhů ve 2 rodech, z nichž 1 je monotypický. Je rozšířena ve Střední a Jižní Americe. Rod Columellia se vyskytuje ve 4 druzích v Andách v nadmořských výškách 1600 až 3600 metrů. Druh Desfontainia spinosa je rozšířen od Kostariky po Chile. V tropické Americe se vyskytuje v nadmořské výšce 2000 až 4000 metrů, v Patagonii sestupuje až na úroveň moře.[1]

Ekologické interakce[editovat | editovat zdroj]

Trubkovité květy Desfontainia spinosa jsou opylovány kolibříky. Plody jsou velmi hořké a jsou pravděpodobně šířeny ptáky. Způsob opylování ani šíření semen rodu Columellia není znám.[1]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Desfontainia byl v dřívějších systémech řazen do samostatné čeledi Desfontainiaceae. V Tachtadžjanově systému je čeleď Desfontainiaceae řazena do řádu Desfontainiales v rámci nadřádu Cornanae. Cronquist řadil tento rod do čeledi Loganiaceae. V systémech APG I i APG II jsou Columelliaceae ponechány nezařazené do řádu v rámci skupiny nazývané 'Euasterids II'.

Čeleď Columelliaceae, zahrnující pouze rod Columellia, byla řazena Cronquistem do řádu růžotvaré (Rosales), Dahlgrenem do řádu dřínotvaré (Cornales) a Tachtadžjanem do řádu hortenziotvaré (Hydrangeales).

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Jihoameričtí šamani pijí odvar z listů Desfontainia spinosa pro jejich halucinogenní účinky. Účinná látka není známa. Výtažek z rostliny je také součástí šípových jedů.[3] Z rostliny je v Chile získáváno žluté barvivo používané k barvení látek. Listy Columellia jsou velmi hořké a jsou využívány v Peru při léčení horeček a žaludečních potíží. Dřevo je velmi tvrdé a je místně využíváno jako palivo a k výrobě nástrojů a držadel.[1]

Přehled rodů[editovat | editovat zdroj]

Columellia, Desfontainia[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d SMITH, Nantan et al. Flowering Plants of the Neotropics. Princeton: Princeton University Press, 2003. ISBN 0691116946. 
  2. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  3. VALÍČEK, Pavel a kol. Užitkové rostliny tropů a subtropů. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-0939-6. 
  4. Plants of the world online [online]. Royal Botanic Gardens, Kew [cit. 2021-03-11]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]