Den hněvu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Den hněvu
Původní názevVredens dag
Země původuDánskoDánsko Dánsko
Jazykdánština
Délka110 minut
Žánrdrama
PředlohaAnne Pedersdotter
NámětHans Wiers-Jenssens
ScénářCarl Theodor Dreyer
Poul Knudsen
Paul La Cour
Mogens Skot-Hansen
RežieCarl Theodor Dreyer
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleKirsten Andreasen
Sigurd Berg
Albert Høeberg
Harald Holst
Emanuel Jørgensen
Sophie Knudsen
Preben Lerdorff Rye
ProdukceCarl Theodor Dreyer
Tage Nielsen
HudbaPoul Schierbeck
KameraKarl Andersson
StřihAnne Marie Petersen
Edith Schlüssel
Výroba a distribuce
Premiéra17. listopad 1943 Dánsko
DistribuceGeorge J. Schaefer & Son
Cable Video
Hen's Tooth Video Inc.
Imperial Entertainment
Sinister Cinema
The Criterion Collection
OceněníNational Board of Review: Top Ten Films
Den hněvu na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Den hněvu je dánské filmové drama známého režiséra Carla Theodora Dreyera z roku 1943. Jedná se o adaptaci divadelní hry Anne Pedersdotter Hanse Wiers-Jenssena. Samotné jméno (Vredens dag) upomíná na jeden středověký hymnus. Dreyer snímek natočil po jedenáctileté tvůrčí pauze a v situaci německé okupace Dánska se nemohl vyhnout skrytým paralelám. Jde o temný příběh ze 17. století o vztazích v rodině pastora na pozadí čarodějnických procesů. Hlavními tématy snímku jsou především zlo a jeho vliv na člověka.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Pastor Absalon žije ve druhém manželství s mnohem mladší ženou Anne, jejíž matku kdysi zachránil před upálením, které jí hrozilo kvůli podezření z čarodějnictví. Když je nyní jedna stará žena opět označena za čarodějnici, pastor se jí nezastane a i jeho přičiněním skončí na hranici.

Avšak ještě před svojí smrtí stařena obviní Absalona, že Anninu matku zachránil jen proto, aby si mohl vzít za ženu její dceru. Předtím, než je stařena vydána plamenům, varuje Absalona, že i jeho mladá žena je nadána čarodějnickou silou.

Když se Absalonův dospělý syn z prvního manželství Martin vrátí domů, stane se rázem velkým pokušením pro svoji nevlastní matku. Ta u něj nalézá i porozumění, které se jí příliš nedostávalo od starého manžela. Tak začíná něžná láska, která ovšem nemůže mít dlouhého trvání. Martin postupně podléhá výčitkám svědomí a bojí se vztah udržovat i nadále. Absalon se nakonec ptá Anne, zda mu nevyčítá, že se jí ani neptal, jestli ho chce za muže. Ona ho obviní, že jí působil vždy jen zlo, a Absalon umírá. Absalonova matka obviní Anne z čarodějnictví, Martin ji hájí, Anne se však přiznává.

Hrají[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]